"Keşke Kur'an Okusaydım"

"Keşke Kur'an Okusaydım"

Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Canan Arıtman'dan şarşırtan açıklama:" Keşke Arapça bilip Kur'an'ı okusaydım"

Aksiyon Dergisi CHP’nin hem parti içinde hem de Meclis kürsüleri ve kulislerinde en çok sesi çıkan milletvekillerinden Canan Arıtman’la İzmir Bostancı’daki villa tipi evinde görüştü.

Arıtman,
özel hayatından siyasi düşüncelerine kadar bir dizi soruyu cevapladı. İzmirlilerin rejim kaygılarını ve korkularını anlattı. Başörtüsü yasağını ısrarla savundu. Partinin çizgisinin değişmeyeceğini; “Altı oku kırdırtmayız.” sözleri ile dile getirdi. Aydın, entel sanılan bazı parti yöneticilerinin ‘dantel’ çıktığını ve onların bir daha seçilemeyeceğini söyledi. CHP’de Kemal Kılıçdaroğlu ve Önder Sav arasında patlak veren krizin arkasında parti içi iktidar mücadelesi kadar Arıtman’ın dile getirdiği fikir ayrılıkları da var.

Ancak Arıtman'ın röportajında en dikkat çekici sözleri ise 'Osmanlıca yazma-okuma dersi alacağım. Ama sakın bunu gericilik
olarak yazmayın' oldu.

İşte röportajın o bölümü

Fala değil, Allah’a inanırım
-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün etnik kökeni ile ilgili sözlerinizden pişmanlık duydunuz mu?
Sözlerim çarpıtıldı, yanlış bir şey söylemedim, pişman olmadım. Ben hekimim, herkesi sadece
insan olarak görürüm, etnik kimlik bir onur ve şereftir. Sözümde aşağılama ve ayrımcılık yok. Beyanatı bir gazeteci arkadaşa verdim, bizim partili, partinin muhabiri gibi hareket ediyordu. CHP’den aday da olmaya çalışıyordu, yakın, samimi buldum, ona yazılmaması kaydı ile söyledim. “Neden herkes Ermenilerden özür dileme kampanyasını eleştiriyor, cumhurbaşkanı eleştirmiyor?” diye sorunca, “Belki etnik köken yaptırıyor!” dedim. Yazılmak kaydı ile söylememiştim yani. Ben bu bilgiye en az 30 yıldır sahibim; ama hiçbir yerde kullanmadım.

-Bilgiyi nereden aldınız?
Detaya girmeyelim.

-İnanç dünyanıza girelim. Fala inanıyor musunuz, batıl inançlarınız var mı?
Fala inanmam; ama güçlü bir Allah inancım var. Her sabah dua ederim.

-Ritüel var mı dua ederken?
Ritüelsiz dua olmaz, ama bana kalsın o özelim. Sevdiğim dualar var; onları okur, sonra ülkeme ve aileme Türkçe dua ederim. Birkaç defa Türkçe Kur’an okudum, yakında Osmanlıca yazma-okuma dersi alacağım. Ama sakın bunu gericilik olarak yazmayın. Keşke Arapçayı da bilseydim. Kendim anlamak isterdim Kur’an’ı. Tercüme edenler ya yanlış yazdılarsa?

-Silahlara merak nereden geliyor?
Atıcılık, okçuluk yaptım. Meclis’te müsabakalara katıldım, atıcılıkta madalya aldım. Birkaç silah var evde. Ama canlıya silah doğrultulmasına karşıyım. Merakınız varsa gelin atıcılık yapın. Bir askerî hekimin kızıyım. Benim ilgim biraz oradan.

-Eşinizin Masonluktaki derecesi nedir?
Onu kendisine sormak lazım. Açık olsunlar. Tam bir erkek kulübü. Lionslar, rotayrenler daha farklı. Eşim hayatı boyunca Rodos’a gitmedi, ben de gitmedim. Yanlış haberler çıktı.

-Siyasete nasıl girdiniz?
21 yıl önce Karşıyaka’da belediye meclis üyeliği ile başladım. Özal soktu siyasete. Telefonla arıyorlar, ameliyattaydım, eşim benim gıyabımda kabul ediyor. Gazetelerde ismimi görünce şaşırdım. Özal’la görüştüm, “Ben sosyal demokratım.” dedim. O da “Biliyoruz, biz sizi o yüzden istiyoruz, bir sentez kurmak istiyoruz.” dedi. Arıtman isminin getireceği artı için Özal, İzmir’den beni bulmuş. Sonra ANAP’tan ayrıldım. CHP’de devam ettim.

-Politikaya girmeden evvel ne yapıyordunuz?
İzmir’in en iyi hekimiydim, bir ay önceden randevu alıp gelebiliyordu hastalarım. Bu siyasette önemli bir taban ve destek oluşturdu. Ben her siyasi partiden oy alıyorum, doktorlarıyım, veriyorlar.

Aksiyon

Etiketler :