Arama için 5 ayrı bölge seçildi

Arama için 5 ayrı bölge seçildi

Rum-İsrail ittifakının ABD'li Noble şirketi ile petrol arama çalışmaları Akdeniz'i kızıştırırken Türkiye'den dev hamle geliyor.

Milli petrol şirketi Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) Akdeniz'deki petrol arama çalışmalarının detaylarına ulaşıldı.

TPAO, Akdeniz'de çok

geniş alanda, 2007 yılında başlattığı sismik çalışmalarını tamamladı. Sismik çalışmalar hem Türkiye'nin Akdeniz'deki tüm münhasır ekonomik bölgesini hem de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kuzeyindeki bölgeleri kapsıyor. Sismik çalışmaların ardından TPAO Türkiye'nin münhasır ekonomik bölgesinde belirlenen alanlarda 5 olası petrol sondajı bölgesi belirlendi. Bu alanlar için petrol arama çalışmaları için uluslar arası şirketlere ortaklık teklifi açıldı. Dünya devi şirketler TPAO'ya ortaklık başvurusunda bulundu. TPAO'ya gelen şirketler arasında ABD'li dev petrol şirketleri Chevron, Exxon-Mobil ile dünya devi Shell, Norveçli Statoil ve Brezilyalı Petrobras da bulunuyor.

Yetkililer, Akdeniz çalışmalarında son aşamaya uydu ve tüm teknoloji ile yapılan çalışmalarla olası petrol ve doğalgaz bölgelerini belirlediklerini belirterek, "Uluslararası şirketlerden ciddi teklif var. Ya bu uluslararası şirketlerle veya TPAO olarak çok yakın zamanda sondaj çalışmalarına başlayacağız" dedi.

KİMLER TALİP

TPAO'nun Akdeniz'de yabancı ortaklığı gerçekleştirmesi durumunda uluslararası sözleşmelere göre yapılan sondaj çalışmalarının tüm maliyetlerini uluslararası şirketler ödeyecek. Bulunan petrol ise belli bir oran dahilinde paylaşılacak.

PETROBRAS: Brezilya milli petrol şirketi, yıllık 200 milyar dolar cirosu, 77 bin çalışanı, 16 rafinerisi ve günlük 2,6 milyon varil petrol üretimi ile Petrobras dünyanın en büyük şirketleri arasında yer alıyor. 112 üretim platformuna sahip şirket "Dünyanın en yetkin deniz petrol şirketi" olarak biliniyor.

EXXON- MOBİL: ABD şirketi dünyanın en büyük 3. ve en büyük 1. enerji şirketi olma unvanını taşıyor. 2010 cirosu 284 milyar 650 milyon dolar, kârı 19 milyar 280 milyon dolar.

CHEVRON: Dünyanın en büyük 11. şirketi olan ABD merkezli Chevron günlük 2, milyon varil petrol üretiyor. Dünya geneli akaryakıt ağının yanı sıra 2 milyon varil ham petrolü işleyebilecek kapasite de rafineri ağı bulunuyor.

STATOİL: Akdeniz'in yeni taliplisi Norveç şirketi Statoil 1971'de kuruldu. Bugün 34 ülkede faaliyet gösteriyor. Şirket derin deniz petrol aramacılığında dünyanın en iyilerinden biri olarak gösterilirken Azerbaycan Hazar ve Irak'ta önemli sahaları bulunuyor.

SHELL: 2010'da 368 milyar dolar ciroya imza atan Shell, 90 faaliyet ülkede günlük 3.3 milyon varil petrol üretimi ve 43 bin akaryakıt istasyonu ile faaliyet gösteriyor. Şirketin dünya geneli 30 rafinerisi bulunuyor. (Sabah)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.