Kıbrıs'a soğuk savaş damgası

Kıbrıs'a soğuk savaş damgası

Kıbrıs Rum basını, devam eden Kıbrıs müzakerelerinde vatandaşlıklar konusunun ele alındığı dünkü liderler görüşmesinde "soğuk savaş ortamının hakim olduğunu" iddia etti.

 

Rum Fileleftheros gazetesi, "Soğuk savaş ortamı" başlığıyla verdiği haberde, "Müzakerelerde nüfus sayımı konusunda az daha 'sıcak temas' sağlanıyordu" ifadesini kullandı.

Liderlerin dünkü görüşmesinin "sert" geçtiğini aktaran gazetenin haberine göre, Eroğlu-Hristofyas görüşmesi olaylı geçti, ses tonları yükseldi, çekişmeler yaşandı. Tüm bunların nedeni ise, Kıbrıs Rum tarafının, KKTC'de ve Rum tarafında eşzamanlı nüfus sayımı yapılması önerisini Kıbrıs Türk tarafının reddetmesiydi.

Habere göre, nüfus sayımı konusunungörüşüldüğü sırada Cumhurbaşkanı Eroğlu, KKTC devletinin kendi başına, BM gözlemcilerinin huzurunda nüfus sayımı yapmayı kararlaştırdığını söyledi. Eroğlu, KKTC'de yapılacak nüfus sayımının müzakere prosedürüyle alakası olmadığını ve Türkiye kökenlilerle ilgisi bulunmadığını vurguladı.

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer'ın nüfus sayımlarının eşzamanlı yapılmasını, bunun, güven artırılmasına yardımcıolacağını söylemesine Cumhurbaşkanı tepki göstererek, KKTC'de işleyen birdevlet olduğunu ve kararı da onun verdiğini hatırlattı.

Gazeteye göre, Hristofyas sert bir üslup kullanarak, "Burada ne yapıyoruz? İki toplum olarak müzakere ediyoruz. Şikayeti olan biri varsa bu 'Kıbrıs cumhuriyeti' olmalıdır" dedi ve Rum yönetimin 1 Ekimde Rum tarafında nüfus sayımı yapacağını Avrupa Birliği'ne (AB) çok önceden bildirdiğini söyledi.

Hristofyas'ın konuyla ilgili açıklamalarına da yer veren gazete, Rum liderin, "Vatandaşlık sorununun çözümünden gerçekten söz etmek istiyorsak biz bu nüfus sayımının olmasını istiyoruz. Yani eğer Türkiye Türklerinin sayısını ve ne kadarının sözde vatandaşlık aldığını bilmezsek bu konu üzerinde özlü bir görüşme yapamayız. Biz hazırız, Birleşmiş Milletler bu konuda yardım etmeye hazır, ancak maalesef yine Kıbrıs Türk tarafı ile sorunumuz var" sözlerini aktardı.

Politis gazetesi de "Dün Gerginlik Yaşandı" başlığıyla verdiği haberde, Rum tarafının eş zamanlı nüfus sayımı yapılması önerisini Eroğlu'nun reddettiğini belirterek, "Bu tavır başkan Hristofyas'ı sinirlendirdi" ifadesini kullandı.

Dünkü liderler görüşmesinde Hristofyas, "her iki toplumda da BM gözetiminde nüfus sayımı yapılması" önerisinde bulunmuş, Kıbrıs Türk tarafı bu önerinin kabul edilemez olduğunu bildirmişti.

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, dünkü görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, plan ve program yapabilmek için ülkede bir nüfus sayımına ihtiyaç olduğunu ve yapılacağını; ancak Hristofyas'ın görüşmede bahsettiği ''iki tarafta eş zamanlı nüfus sayımı yapılması'' önerisini kabul etmenin mümkün olmadığını söylemişti.

Eroğlu, Devlet Planlama Örgütü (DPÖ) yetkilileriyle nüfus sayımı konusunugörüşeceğini, uluslararası kriterlere bağlı ve BM ile işbirliği içinde bir nüfus sayımına gidileceğini açıklayarak, nüfus sayımının bir emrivaki değil, ihtiyaç olduğunu ve bu ihtiyacı zaten önceden ifade ettiklerini belirtmişti.

AA

Etiketler :