'Kıbrıs’ın Türkleşmesine İzin Vermeyeceğiz'

'Kıbrıs’ın Türkleşmesine İzin Vermeyeceğiz'

"Kilise başta iken bu ülke Helen ve Hıristiyan'dı. Yarım yüzyıl geçmedi ki Kıbrıs'ın yarısı Türk oldu. Kayıtsız kalırsak, tamamının Türkleşeceğinden korkuyorum"

Rum Politis gazetesi, II. Hrisostomos'la; "Ne Kadar Uğraşsalar Da Beni Susturamayacaklar... Kıbrıs'ın Türkleşmesine İzin Vermeyeceğiz" başlığıyla okurlarına aktardığı bir söyleşi yaptı.

Kilise'nin vergi borçları ve Kıbrıs sorununa ilişkin görüşlerini aktardığı söyleşide, "III. Makarios'u dinleselerdi bugün bunları yaşamazdık" diyen II. Hrisostomos, "Bu kötülüğü, maalesef, kulağından tutup sanık sandalyesine oturtmadığı küçük bir azınlık yaptı. (Makarios'un) Hatası buydu. Bizim derdimiz bakan veya milletvekili olmak değil, gelecekte meşakkat çekecek olan bu halktır. Yarın çok geç olacak. Bu halk kalkıp gidecek ve kendisine yeni vatan arayacak" ifadelerini kullandı.

Siyasi değil milli düşünüyoruz

Etnarhlık (Ulusal Liderlik) mı istediği sorulduğunda "Siyasi değil milli düşünüyoruz. Ayakta duramayacak bir anlaşma olursa bu halk ne yapacak diye yanıyoruz" yanıtını veren II. Hrisostomos, tarihten ders alınmadığını kaydederek şunları söyledi: "Küçük Asya'nın kaybedilmesiyle ulusun yıkıma uğramasının üzerinden daha bir asır bile geçmedi, şimdi de başka bir yıkımla, Kıbrıs'ın yıkımıyla karşı karşıyayız. Ancak Atikti Ovası'nda yeni Kıbrıs için yer yoktur."

"Üniter devlet tezine geri dönmeliyiz"

"Üniter devlet tezine geri dönmemiz gerektiğine inanıyorum. Avrupa'ya girdik, doğru, her vatandaşın kendi oy hakkına sahip olduğu, azınlığın haklarının tesis edilmesiyle çoğunluğun yönettiği bir demokrasimiz olabilir. Dahası Kıbrıs'ta dini sürtüşmeler de yoktur.Avrupa'ya girdik ama bunu değerlendirmedik. Hatamız budur. Elimizdeki en büyük silahın devlet varlığımız, ikinci büyük gücümüzün de halk olduğunu anlamadık. Bütün hükümetler halkı milli seferberlik halinde tutmalıydı."
 

Etiketler :