Kıdemde kazanılmış haklar korunacak

Kıdemde kazanılmış haklar korunacak

Yeni kıdem tazminatı taslağında yer alan düzenlemelerden çalışanın kazanılmış haklarının hiçbiri etkilenmeyecek. Ayrıca taslağa göre işveren, çalışanın kıdem tazminatını ya fona taksitle devredecek ya da işçisine ödeyecek.

KAMUOYUNDA tartışmalara yol açan yeni kıdem tazminatı sisteminde, 11 milyon çalışanın kazanılmış kıdem tazminatları da koruma altına alınacak. Kıdem tazminatı tasarı taslağına göre, mevcut haklar için çalışanlara iki alternatif sunulacak. Bu alternatiflerden ilkini, birikmiş kıdem tazminatı haklarının fona aktarılması, ikincisini ise çalışanlara ödenmesi oluşturuyor.

İlk kez ayrıntılarını STAR’ın duyurduğu yeni taslakta, kazanılmış kıdem tazminatı haklarına ilişkin düzenlemeye de yer verildi. Taslağa konulan geçici madde uyarınca, yasanın yürürlüğe girdiği tarihe kadar çalışanların elde ettiği kıdem tazminatlarında, 1475 Sayılı İş Kanunu’nda yer alan hükümler uygulanacak. Yani bir yıllık çalışma karşılığında bir aylık kıdem tazminatı verilmesine ilişkin düzenleme devam edecek. Örneğin 10 yıllık çalışma süresi bulunan kişiye, 10 aylık kıdem tazminatı ödenecek. Yeni taslakta yer alan düzenlemelerden, kazanılmış hakların hiçbiri etkilenmeyecek.

Çalışanlar sözleşme yapacak

Aynı geçici maddede, işverenlerle çalışanların kazanılmış kıdem tazminatları için sözleşme yapması da öngörüldü. Taslakta yer alan düzenlemeye göre, işveren ve çalışan anlaşırsa, işveren kazanılmış kıdem tazminatlarının tamamını kıdem tazminatı hesaplarına aktaracak. Aktarma işlemi taksitler halinde de yapılabilecek. Örneğin, işveren bir çalışanına ait 10 bin liralık tazminat hakkını, taksitler halinde çalışanın yatırım hesabına aktaracak. Böylece, işveren emeklilik veya ölüm gibi unsurlar oluşmadan, çalışanın birikmiş kıdem tazminatlarını ödemiş olacak. Yeni reformun yürürlüğe girmesi ile birlikte işverenler, çalışanlarla anlaşırsa kazanılmış hakları yine emeklilik ve işten ayrılma gibi durumlarda ödeyecek. Veya işveren, çalışanın birikmiş kıdem tazminatlarını, maaş ile birlikte ödeme yolunu da tercih edecek. Mevcut sistemde çalışanların sadece yüzde 8’inin kıdem tazminatlarını alabildiği dikkate alındığında, yeni sistemle kıdem tazminatı haklarının büyük kısmının da ödenmesinin yolu açılmış olacak.

 

star

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.