Kılıçdaroğlu'nun arşivi Soner Yalçın'da

Kılıçdaroğlu'nun arşivi Soner Yalçın'da

Dersim İsyanı’nda ailesinden 40 kişiyi kaybeden CHP lideri Kılıçdaroğlu, yıllardır belge ve fotoğraf topluyordu.

Özellikle bürokrasideki görevi sırasında önemli delillere ulaştı. Ancak Kılıçdaroğlu’nun, özel arşivinin bir bölümünü Ergenekon sanığı Soner Yalçın’a verdiği ortaya çıktı. CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’ün Dersim olayları ile ilgili açıklamasının ardından parti içinde başlayan tartışma, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasında ‘arşiv’ polemiğine neden oldu. Erdoğan’a ‘resmi arşivleri açma’ çağrısı yapan Kılıçdaroğlu’nunDersim olayları ile ilgili özel arşivi konusunda çok ilginç bir ayrıntı ortaya çıktı. Kılıçdaroğlu’nun özel arşivinin bir bölümünü Ergenekon davasından halen tutuklu bulunan Soner Yalçın’a verdiği ortaya çıktı.
 
ÇOK SAYIDA BELGEYE ULAŞTI
 
Gençlik döneminden itibaren Dersim olayları ile ilgili belge ve fotoğrafları toplayan Kılıçdaroğlu, özellikle bürokratlık döneminde çok sayıda belgeye ulaştı.Dersim olaylarında ailesinden 40 kişiyi kaybeden Kılıçdaroğlu, pek çok ortamda kitap planından bahsetti ancak siyasete girmesinden sonra çalışmasını askıya aldı. Aygün’ün açıklamalarının yarattığı tartışma sürerken, Kılıçdaroğlu’nun özel arşivi merak konusu oldu. Aygün ile yakınlığı nedeniyle Kılıçdaroğlu’nun arşivini CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’e verdiği iddiaları konuşulmaya başlandı. Ancak Kılıçdaroğlu’nun özel arşivinin bir bölümünü Ergenekon davasından halen tutuklu bulunan Soner Yalçın’a verdiği belirlendi. Yalçın, buayrıntıyı22Ağustos 2010 tarihli yazısında kendisi de dile getirdi.
 
‘GÜVENDİĞİM ARKADAŞIMDA’
 
Süreç gün gün şöyle gelişti: Kılıçdaroğlu ile Başbakan Erdoğan arasındakiDersim polemiği, referandum mitingleri sırasında yaşandı. Erdoğan, 12 Eylül 2010’daki referandum öncesi ağustos ayındaki mitinglerde “Dersim’i CHP bombaladı” açıklaması yaptı. Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın bu açıklamasından önce Hürriyet gazetesinde 27-30Haziran 2010 tarihleri arasında yazı dizisi şeklinde yer alan röportajında, özel arşivi ile ilgili bilgi vermiş, “Tarih Vakfı’nın dokümanlarını, kaynaklarını toplamaya çalıştım. Canlı kişilerle konuştum. Tarihçi Cemal Kutay ile görüştüm. Bütün bilgileri, bendeki dokümanları araştırma yapan güvendiğim bir arkadaşıma devrettim” demişti.
 
YALÇIN: BANA VERDİ
 
Soner Yalçın, Erdoğan ile Kılıçdaroğlu arasında Dersim polemiğinin başlamasından sonra bu yazı dizisine atıfla, 22 Ağustos 2010 tarihinde bir yazı kaleme aldı. Yalçın, “Bilmelidirler ki, onlar Dersim’in adını bile bilmeden Kılıçdaroğlu bu olayla ilgili araştırmalar yaptı. Bunların bir bölümünü benimle paylaştı” şeklinde başlayan yazısında, genelmerkezdeki sohbetini aktardı. Yalçın, “Kılıçdaroğlu’nun bana verdiği belgelerden biri de İhsan Sabri Çağlayangil’le yapılan görüşmenin teyp kaydıydı” dedi.
 
Ezelhan ÜSTÜNKAYA-BUGÜN 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.