Kılıçdaroğlu İstanbul'da açıklayacak

Kılıçdaroğlu İstanbul'da açıklayacak

CHP Lideri Kılıçdaroğlu hafta sonu İstanbul’da partisinin, özgürlükçü anayasadan Kürt sorununun çözümüne, yerel yönetimlerin güçlendirilmesinden Dersim Arşivleri’nin açılmasına kadar birçok radikal önerinin yer aldığı reformpaketini açıklayacak.

Kılıçdaroğlu hemen ardından Diyarbakır’a geçerek paketi bir de miting meydanında anlatacak. İşte o paketten öne çıkan ayrıntılar:

Özgürlükçü Anayasa yapılacak.
Yargının tambağımsızlığı sağlanacak.
Darbelere gerekçe oluşturan TSK İç Hizmet Kanunu’nun 35.maddesi değiştirilecek. 12 Eylül dönemindeki hukuk ihlallerinden sorumlu olanlara karşı yargı yolu açılacak.
Düşünce, ifade, bilgi edinme ve basın özgürlüğü önündeki tümengeller kaldırılacak. Örgütlenme özgürlüğü ve özel hayata saygı hakkı başta olmak üzere tüm bireysel hak ve özgürlükler teminat altına alınacak.
Özel yaşamın gizliliğini ihlal eden yasa dışı telefon dinlemelere, yasadışı arama ve el koymalara, araştırmacı gazetecilere uygulanan sansür, hapis cezası gibi her türlü baskılara, basılmamış kitapların imhasına, düşüncenin suç ilan edilmesine son verilecek.
Seçimbarajı yüzde 5’e indirilecek.
Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri olan Kürt meselesi barışçı yollarla çözülecek. Doğu ve Güneydoğu’da baskılara son verilecek.
Uluslararası standartlara uygun Hakikat Komisyonları yoluyla failimeçhulleri aydınlatacak ve kayıplar bulunacak.
Talep eden yurttaşlara anadil öğrenimi olanağı sunulacak. Dersimarşivleri açıklanacak.
Van Özalp’taki “Mustafa Muğlalı” Kışlası gibi geçmişte yaşanan acı ve travmaları hatırlatan isimler devlet kurumları ve kışlalardan kaldırılacak.
Diyarbakır Cezaevi, İnsan HaklarıMüzesi’ne dönüştürülecek.
Mayınlı araziler temizlenerek topraksız köylülere dağıtılacak.
Yerel yönetimler, üniter devlet yapısından taviz verilmeden daha güçlü idari ve mali yapıya kavuşturulacak.
Her din,mezhep veya inanç grubundan yurttaşların inanç ve ibadet özgürlüğü güvence altına alınacak. Cemevlerinin ibadethane sayılmasının önündeki engeller kaldırılacak.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.