Kilis'ten Guinness'e aday "dev davetiye"

Kilis'ten Guinness'e aday "dev davetiye"

Kilis'te yaşayan Suriyeli ve Kilisli 2 bin 981 kadın, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde kente gelip kendilerine destek olması için Guinness Rekorlar Kitabı'na girmeye aday dev davetiyeye imza attı.

Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen etkinlikte, Suriyeli ve Kilisli yüzlerce kadın, ellerinde Türkçe, Arapça, Almanca ve İngilizce "savaş hayır" yazılı dövizler taşıyıp, Merkel'in posterlerini açtı.

Daha sonra yaklaşık 1,5 metre genişliğinde ve 19,1 metre uzunluğunda olan, üzerinde Türkçe, Arapça, Almanca ve İngilizce "Lütfen davetimizi kabul edin, Kilis'ten dünyaya hep beraber mesaj verelim" ifadelerinin yer aldığı dev davetiyeye kent protokolü üyeleriyle kadınlar imza attı. Yaklaşık 2 saat süren ve 2 bin 981 kadının imzasının bulunduğu davetiye rulo haline getirilerek, Angela Merkel'e gönderilmek üzere PTT Kilis Başmüdürü Sadık Duran'a teslim edildi.
Etkinlik, dev davetiyenin Guinness Rekorlar Kitabı'na alınması için Prof. Dr. Orhan Kural başkanlığındaki Dünya Kadın Rekorları, Rekor Tescil ve Hakem Heyetince de izlendi.
Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara, etkinlikte yaptığı konuşmada, Kilis'in Suriye ile en uzun sınırı bulunan kent olduğunu hatırlattı.
Kentin ayrıca Suriye’deki soykırımdan, demografik yapının değişmesinden de en çok etkilenen şehir olduğunu belirten Kara, 90 bin 400 nüfusu olan Kilis'in şu anda kayıtlı 127 bin 700 Suriyeli misafire kucak açtığını söyledi.


Kilis'te 5 yıldan beridir nüfustan fazla Suriyeli misafir bulunmasına karşın hiçbir toplumsal olay yaşanmadığını dile getiren Hasan Kara, kentteki asayiş olaylarının da Türkiye ortalamasının altında olduğunu ifade ederek, "Bu da gösteriyor ki Kilis, bir barış ve huzur kentidir" dedi.
Kentin dünya tarihine geçecek bir fedakarlık örneği sergilediğini aktaran Kara, bu yüzden şehrin "Nobel Barış Ödülü" almayı sonuna kadar hak ettiğini savundu.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde savaşın çok ciddi mağduru pozisyonuna gelen Suriyeli kadınların sorunlarına dikkati çekmek için Merkel'i Kilis'te ağırlamak istediklerini aktaran Kara, şöyle konuştu:
"Suriye olayında şunu görüyoruz ki; Almanya Başbakanı Merkel daha yapıcı ve kapsayıcı bir tavır izliyor. Türkiye'nin tezlerine daha yakın durduğunu görüyoruz. Ondan dolayı da biz 8 Mart Kadınlar Günü vesilesiyle bir kadın ve bir lider olmasının yanı sıra özellikle Suriye olayına daha insancıl bakması hasebiyle, biz Kilis'te yaşayanlar olarak bu organizasyonu gerçekleştirdik. Bu davet mektubu dünyada bir ilktir ve Guinness Rekorlar Kitabı'na girecektir. 8 Mart'ta kadınlarla kol kola girip, 'savaşa hayır', 'Esed zulmüne hayır', 'Rusya’nın zulmüne hayır' diye Kilis'ten haykıracağız. Merkel'in de bu vahşetin son bulması için çığlığımıza ses vermesini ve destek olmasını bekliyoruz."
Guinness Türkiye Temsilcisi Prof. Dr. Orhan Kural da Kilis'in Suriyeliler konusunda yaptıklarının tüm dünyaya örnek olduğunu belirtti.
Dev davetiyeyle ilgili gerekli işlemleri yaptıklarını ve bunları ilgililere göndereceklerini aktaran Kural, yapılan çalışmanın Guinnes Rekorlar Kitabı'na gireceğine inandığını da kaydetti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.