Kıraç'ı 5 milyar dolarlık taksi ihalesi çarkettirdi

Kıraç'ı 5 milyar dolarlık taksi ihalesi çarkettirdi

Başbakan Erdoğan'ın 'risk alıyor' açıklaması üzerine dün sürpriz bir açılama yapan Kıraç'a, 5 milyar dolarlık taksi ihalesinin geri adım attırdığı ortaya çıktı.

Başbakan Erdoğan'ın 'risk alıyor' açıklaması üzerine dün ani bnir şekilde geri adım atan Koçun damadı İnan Kıraç'ın, bu ani  çarkının arkasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin düzenleyeceği ve uzun vadede Türkiye'ye yayılacak 5 milyar dolarlık taksi ihalesinin yattığı ortaya çıktı.

ERDOĞAN 'RİSK ALIYOR' DEDİ, KIRAÇ ÇARKETTİ

Baykal'a düzenlenen kaset komplosunun içinde yer aldığı Taraf'ın haberiyle ortaya çıkan ve son olarak da 'bazı yerlere dayanarak' CHP'nin seçimlerden birinci parti olarak çıkacağını ileri süren Koç'un damadı İnan Kıraç, dün sürpriz bir şekilde bu sözlerinden çarketti.

Cüneyt Arcayürek'in 26 Mayıs'ta kaleme aldığı yazısındaki kendisiyle ilgili ifadelere 1 hafta boyunca sessiz kalan Kıraç, Başbakan Erdoğan'ın 'Eğer söylenenler doğruysa risk alıyor' şeklindeki sözleri üzerine dün "Adımın bir süredir siyasete karıştırıldığı, şaşırarak izlediğim ve hakikati yansıtmayan haberlerden samimi olarak rahatsızlık duyuyorum." diyerek geri adım attı.

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR'İN TAKSİ İHALESİNE GİRECEK

İnan Kıraç'ın bu ani çarkının arkasında yatan neden ise sahibi olduğu Karsan'ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin açacağı taksi ihalesine girecek olması.

İnan Kıraç, New York Belediyesi'nin açtığı taksi ihalesine girmiş ancak bu ihaleyi kaybetmişti. Kıraç'ın sahibi olduğu Karsan, 5 milyar dolarlık hacme sahip taksi ihalesine katılacağını geçtiğimiz günlerde açıklamıştı.

Kadir Topbaş'ın New York gibi taksi ihalesi açacaklarını belirtmesi üzerine Karsan İstanbul'a uygun taksi projesi üzerinde çalışmaya başlamıştı. Karsan Murahhas Azası Jan Nahum da,ABD'deki taksi ihalesinin kaybedilmesi üzerine İstanbul'daki ihaleye hazırlandıklarını belirtmişti.

5 MİLYAR DOLARLIK ÇARK

İnan Kıraç'ın Erdoğan'ın tek bir cümlesinin ardından çark etmesinin ardındaki nedeni rakamlar net bir şekilde ortaya koyuyor. Kıraç'ın gireceği ihale kapmında ilk aşamada İstanbul genelindeki 18 bin taksi tamamen değiştirilecek. Bu taksilerin fiyatları göz önüne alındığında sadece taksi değişiminin 1 milyar dolarlık bir hacme ulaşması bekleniyor. Taksilerin yedek parça ve servis işlerini de ihaleyi kazanacak firmanın üstleneceği ve taksilerin diğer şehirlerdeki 81 bin taksiyi de kapsayabileceği göz önüne alındığında bu rakamın kısa süre içinde 5 milyar dolara kadar çıkabileceği belirtiliyor.

İnan Kıraç'a ait Karsan'ın belediye otobüsleri ihalesi ile ilgilendiği de dözönüne alındığında rakamın büyüklüpğü ve çarkın nedeni daha net bir şekilde ortaya çıkıyor.

NEW YORK'TAKİ ZARARINI İSTANBUL'DA KAPATACAK

Karsan, New York şehrinde kullanılacak yeni taksinin belirleneceği ihaleden elenmişti. stanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın New York gibi taksi ihalesi açacaklarını belirtmesi üzerine, Karsan İstanbul'a uygun taksi projesi üstüne yoğunlaşmıştı. Bu çerçevede Karsan, New York taksi ihalesi için geliştirdiği ve 3 finalist arasına kaldığı V1 kodlu aracı farklı bir tasarımla İstanbul'a uygun hale getirmek için çalışmalara başlamıştı.

ROTAHABER / ÖZEL 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum