Kırım Kongo'ya hızlı teşhis

Kırım Kongo'ya hızlı teşhis

Kırım Kongo Kanamalı Ateş'i hastalığına neden olan virüsün tespiti yeni cihazla artık 2 saatte yapılıyor.

Adana Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürü Mehmet Tuzcu, bahar ve yaz aylarında ortaya çıkıp öldürücü etkisiyle insanların korkulu rüyası haline gelen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına neden olan virüsün 3-4 günde tespit edildiğini belirterek, "Virüsün tespiti yeni cihazla artık 2 saatte yapılıyor" dedi.

Tuzcu, yaptığı açıklamada, Adana'nın ve çevresinin katil keneler açısından yüksek risk grubu altında bulunduğunu söyledi. Tuzcu, Türkiye'deki tüm Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüleri'nde bulunan PCR cihazını yeniden dizayn ederek, Türkiye'de ilk kez katil kene virüsünü erken tespit edebildiklerini anlattı. Adana'daki laboratuarda yapılan çalışmalarda dizayn ettikleri kitleri bir firmaya yaptırarak PCR cihazını geliştirdiklerini açıklayan Tuzcu, konuyla ilgili bilimsel bir makale hazırlayarak bu cihazın tüm Türkiye'de kullanılmasını hedeflediklerini bildirdi.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı virüsünün yüksek güvenirli laboratuarlarda 3-4 günlük bir çalışmayla tespit edilebildiğini kaydeden Tuzcu, “Laboratuvar, hastalığın bulaşma riskinden dolayı yüksek güvenirli olması gerekiyor. Oysa bizim kullandığımız yöntemle bulaşma riski olmadığı gibi 2 saat içinde kesin sonuca ulaşabiliyoruz. Bu hastalıkta erken teşhis hem tedavi açısından hem de hastanın psikolojisi açısından çok önemli. Bir insan 3-4 gün boyunca bu hastalığın kendisinde olup olmadığı korkusuyla yaşarken, şimdi 2 saat içinde virüs tespit ediliyor ve gerekiyorsa anında tedaviye başlanılıyor” dedi

Etiketler :