Kitapçıklarda doğru cevapların yeri farklı

Kitapçıklarda doğru cevapların yeri farklı

ÖSYM'nin internet sitesinde yayınlanan 1 milyon 700 bin adayın soru kitapçığı, şifreleme yöntemiyle kopya çekildiği iddialarına son noktayı koydu.

Adaylara verilen her kitapçıkta sadece yanlış cevapların değil, doğru cevapların da yerlerinin farklı olduğu anlaşıldı. Şıklar küçükten büyüğe doğru sıralandığında çakışma görülmüyor. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir'in, önceki gün düzenlediği basın toplantısında iddiaları kesin bir dille yalanlamasından sonra, eğitim uzmanları da kitapçıklarda şifre bulamadı. Uğur Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Turgay Polat, "Hiçbirisinde bu iddiaları doğrular nitelikte bir şeye rastlamadık." derken, FEM Dershaneleri Rehberlik Uzmanı Faruk Ardıç, master kitapçıktaki çakışmanın 'şifre' olarak tanımlanamayacağını söyledi.

 

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, önceki gün düzenlediği basın toplantısında şifreleme iddialarını yalanlayarak, master (ana) kitapçık sayesinde her aday için farklı nitelikte sınav kitabı oluşturulduğuna, soruların dizilişleri, doğru ve yanlış seçeneklerin de yerlerinin farklı olduğuna dikkat çekti. Cevap şıklarının sadece master kitapçıktan türetilen basın kitapçığında yerlerinin değiştirilmediğini belirten Demir, "Bu kitapçığın cevap anahtarının doğru olduğundan emin olmak için master kitapçıktaki soruların doğru cevapları değiştirilmeden yanlış seçeneklerin yerleri değiştirildi. Dolayısıyla sıraya dizdiğinizde yerinde kalan doğru cevap oluyor. Bu bir şifre değil, çok basit bir mantık." bilgisini verdi.

Sınavın iki önemli güvenlik boyutu olduğunu anlatan Demir, bunlardan birinin soru kitapçıklarının 'kapalı dönem' adı altında basılması, diğerinin adaya özgü soru kitapçığı ve cevap kâğıdı olduğuna işaret etti. Aynı soruların, soru dizilişi ve cevap şıkları farklı olarak öğrenciye verildiğini kaydeden Demir, 'kapalı dönem'in dışında olup soruların tamamını bilen hiç kimse bulunmadığını vurguladı. ÖSYM Başkanı, kapalı dönemde farklı soru bloklarının bir araya getirildiğini ve 'master' denilen doğru cevapları gösteren cevap anahtarlarının oluşturulduğunu bildirdi. Master soru kitapçığı ve anahtarının kapalı dönemde oluşturulduğunun altını çizen Demir, doğru cevapların ne olduğunun ve hangi şıklarda yer aldığının dışarıdaki hiç kimse tarafından bilinmediğini vurguladı. Demir, kapalı dönemdeki soruların dağılımının tesadüfi olarak yapıldığını ve sistemin aynı kitapçıktan üretmediğini de kaydetti.

Eğitim uzmanları da yayınlanan kitapçıklarda şifre bulamadı. İnternete konulan kitapçıklardan 200'ünü incelediklerini belirten Uğur Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Turgay Polat, "Hiçbirisinde şifreye rastlamadık. İddialar, öküz altında buzağı aramak. Bu iddiaları sürdürenler artık çocukları rahat bıraksın." dedi. FEM Dershaneleri Rehberlik Uzmanı Faruk Ardıç da 20'den fazla ilden aldıkları örnek kitapçıkların sadece birindeki bir sorunun cevap şıklarının örtüştüğünü bildirdi. Ardıç, "Benzer çakışmalar 3-5 de olabilir. Bu kadar olasılık zaten normal bütün sınavlarda vardır." diye konuştu.

Eski ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan da Ali Demir'in açıklamalarına inandığını söyledi. Yarımağan, şunları kaydetti: "Eğer bu olay sadece basına verilen kopyada yapılmışsa, ki Başkan öyle söylüyor, ben de inanıyorum; o zaman bu zaafiyet değildir. Ne sınavın tekrarlanmasına gerek var ne de Başkan'ın istifasına." Öte yandan KPSS soruşturmasını yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcı vekili Şadan Sakınan, YGS'deki iddialar üzerine harekete geçti. Sakınan, her sınav merkezinden birer olmak üzere 90 bin kitapçığı incelemeye aldı.

Olmayan 'şifreyi' protesto ettiler

Devrimci Liseliler (Dev-Lis) grubu, YGS'deki 'şifre' iddialarını Ankara ve İstanbul'da protesto etti. Adalet Bakanlığı önüne gelen 'Dev-Lis' üyesi 2 kişi kendilerini bakanlık binasının önündeki demirlere zincirledi. Bu sırada 4 kişi de Milli Eğitim Bakanlığı önünde aynı eylemi gerçekleştirdi. Demir makası ile zincirleri kesen polis, Dev-Lis üyesi 6 kişi ile birlikte Sosyalist Demokrasi Partisi'nin (SDP) fotoğrafçısı olduğunu söyleyen 1 kişiyi gözaltına aldı.

Aynı gruba üye 9 kişi ise ÖSYM'yi protesto etmek amacıyla Kağıthane'deki ÖSYM binası önünde toplandı. Pankart açan eylemciler, kendilerini binanın önünde bulunan aydınlatma direğine zincirle bağladı. Polis, grubu ikaz ederek eylemlerinden vazgeçmelerini istedi. Grubun ikna olmaması üzerine ekipler, demir kesme makaslarıyla önce zincirleri kesti. Ardından polise teslim olmak istemeyen eylemciler karga tulumba gözaltına alındı.

Sağlam: ÖSYM'nin açıklamasına itibar edilmeli

TBMM Eğitim Komisyonu Başkanı ve eski YÖK Başkanı Mehmet Sağlam, YGS'de şifre iddiaları ile ilgili, ÖSYM'nin açıklamalarına itibar edilmesi gerektiğini söyledi. Savcılığın konuyla ilgili inceleme başlattığını hatırlatan Sağlam, "Gençleri şimdiden bir şüphe ve kargaşa içine sokmayalım. Gayet sakin, sorumluların işi sonuçlandırmasını bekleyelim." dedi. Herkesin ÖSYM uzmanı kesilerek, kendi ideolojik ve siyasi düşüncesine göre beyanatlar verdiğini kaydeden Sağlam, şöyle devam etti: "Bütün medya ve basını adeta bir siyasi kavga içinde görüyor ve hayretler içinde kalıyorum. Binlerce çocuğun kafasını karıştırmaya gerek yok." Mehmet Sağlam, iddiaların bağımsız bir kurul tarafından incelenmesi yönündeki önerilerin hatırlatılması üzerine ise şunları söyledi: "Eskiden yapılan birtakım şeyleri de dikkate almak suretiyle yeni arkadaşları, şu anki görevlileri her türlü şüphenin içine sokmanın bir anlamı yok. Toplum olarak bu kadar paranoya haline gelmeye gerek yok."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.