KOBİDER'den Bedelliye Destek

KOBİDER'den Bedelliye Destek

KOBİDER Başkanı Nurettin Özgenç, bedelli uygulamasının askerlik meselesi olmaktan öte sosyal bir mesele olduğunu belirterek....

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, bedelli uygulamasının askerlik meselesi olmaktan öte sosyal bir mesele olduğunu ve çözülmesi gerektiğini belirterek, ''Bedelli askerlik, ekonomiye katkı sağlayabilir'' dedi.

Özgenç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun zamandan beri tartışmalara neden olan bedelli askerlik konusunun tekrar gündeme gelmesinin bu konudaki yoğun talebin göstergesi olduğunu söyledi.

Bakaya kalan ya da kaçak durumda olanların sayısının 400 civarında olduğunun sanıldığını ifade edien Özgenç, ''Bedelli askerlik uygulamasına geçildiğinde bu insanların en azından yarısı bedelini ödeyerek, işlerini kaybetmeden askerlik vazifelerini yerine getirebilirler. Kişi başına belirlenecek miktarın da makul seviyede olmaması halinde hazineye hatırı sayılır bir kaynak sağlanabilir'' diye konuştu.

Özgenç, bedelli uygulamasının askerlik meselesi olmaktan öte sosyal bir mesele olduğunu ve çözülmesi gerektiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

''Parası olan askerliği bedelli yapacak, olmayansa 15 ay sürünecek diye yapılan savunmalar olabilir. Ama günümüzde bu konuda sanatçısından sporcusuna, siyasetçisinden bürokratına kadar bir sürü ünlü insanın türlü hile ve oyunlarla askerlikten kaçtığı kamuoyunda görülmektedir. Hatta bunu bir marifet sayarak sahte çürük raporlarıyla şerefli askerlik hizmetinden para ve nüfusunu kullanarak kaçmaları nasıl açıklanabilir. Esasen bunların almış oldukları raporlar tekrar gözden geçirilmeli, eğer gerçeğe aykırı olanlar var ise zamanı da geçmiş olsa dahi bedelini ödemelidir.''


-''BEDELLİ ASKERLİK YASASI ÇIKARILMALI''-


Askerliğin 15 ay olması nedeniyle binlerce eğitimli kişinin sadece bu nedenle yurt dışında yaşadığını veya yaşamış gözüktüğünü belirten Özgenç, ''Kariyer yapmış olanlar da işlerinden bu kadar uzun süre ayrılmayı göze alamadığından yurt dışına gidince, aynı zamanda beyin göçü de yaşanıyor'' dedi.

Özgenç, ''bedelli askerlik yasası çıkarılmalıdır'' düşüncelerini daha önce de dile getirdiklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

''Bundan sonra da getirmeye devam edeceğiz. Çünkü buna ihtiyaç var. Bedelli askerlik ekonomiye katkı sağlayabilir. Bu konuda yetkililer gereken makul rakamları tespit edecektir.''

Etiketler :