Suriye Ordusu Lübnan'a Girdi

Suriye Ordusu Lübnan'a Girdi

Suriye ordusundan 35 asker, zırhlı araçlarla Lübnan sınırını geçerek muhaliflerle çatıştı.

Lübnanlı görgü tanıkları, Suriye ordusuna bağlı birliklerin kuzeyde Lübnan sınırını geçerek El Kaa bölgesindeki El Cura kasabasında muhaliflerle çatıştığını ve bazı evlere hasar verdiğini iddia etti.

Lübnanlı köylü Ebu Ahmed, 'Suriyeli 35 asker zırhlı araçlarla sınırı geçti ve muhaliflerle çatışıyor. Evleri yıkıyor 'dedi.

'ROKETLERLE SALDIRDILAR'
Lübnanlı başka bir köylü de, Suriyeli askerlerin zırhlı araçlarla sınırı aşarak, roketlerle saldırdığını ve ağır makineli tüfekler kullanarak muhaliflerle çatıştığını söyledi.

El Kaa bölgesindeki El Cura kasabasına Suriye güçleri daha önce de silahla ateş açmıştı.

'KADERİNİ SURİYE HALKI BELİRLEMELİ'
Suriye'de Esad rejiminin en önemli destekçisi olan Rusya'nın Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 'Kaderlerine yabancı güçler değil, Suriye halkı kendisi karar vermeli 'dedi.

SURİYE ÇÖZÜM PLANINI KABUL ETTİ

Suriye ordusu ile muhalifler arasındaki çatışmalar Lübnan sınırına yakın bölgelerde devam ederken, Şam yönetiminin BM ve Arap Birliği Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın altı maddelik çözüm planını kabul ettiği açıklandı.

Annan'ın sözcüsü Ahmed Fevzi, Cenevre'de yaptığı açıklamada, Suriye yönetiminin yazdığı bir mektupla çözüm planını kabul ettiğini söyledi.

Annan'ın birkaç haftadır sürdürdüğü temaslar sonucunda hazırladığı çözüm planı, Suriye'de tarafların en kısa sürede ateşkes ilan etmelerini ve ordunun da askeri hareketliliği azaltmasını öngörüyor.

ANNAN MEKİK DOKUDU

Özel temsilcilik görevine Şubat ayı sonunda atanan Annan, 10 Mart 'tan itibaren Şam 'dan Ankara 'ya, Cenevre 'den Moskova 'ya ve son olarak Pekin 'e neredeyse 10 bin kilometre yol kat etti.

Annan, altı maddelik planı konusunda Suriye yönetimini ve destekçilerini ikna etmeye çalıştı.

'İLK ÖNEMLİ ADIM '

Fevzi, Annan'ın, Suriye'nin planı kabul etmesini, yaşanan çatışma ve şiddet ortamının sona erdirilmesi sürecinde atılmış ilk önemli adım olarak gördüğünü ifade etti.

Fevzi, 'Sayın Annan, yalnızca bu trajedinin tam ortasında kalan Suriye halkı açısından değil, aynı zaman bölge ve dünya açısından da esas önemli olanının uygulama olduğunu vurguladı 'diye konuştu.

Sözcünün verdiği bilgiye göre, Annan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a bir mektup yazarak, 'taahhütlerini vakit geçirmeksizin uygulamaya sokmasını 'istedi.

ANNAN'A 'GİT' DENMİYOR

Muhaliflerin ve Batı 'nın, Esad 'ın meşruiyetini kaybettiği ve koltuğunu bırakması yönündeki taleplerine karşın Annan 'ın planında, Suriye liderinin iktidardan çekilmesine değinilmiyor.

Hem BM Güvenlik Konseyi oylamalarına hem de Annan 'ın planına destek için Esad 'ın iktidardan çekilmesinin dayatılmaması ve sadece hükümet üzerinde değil muhalifler üzerinde de baskı kurulması koşulunu öne sürmüştü.

ÇATIŞMALAR SÜRÜYOR, ESAD BABA AMR'DA

Cenevre'den çözüme yönelik umut ışığı olarak nitelendirilen bu açıklamaların geldiği sıralarda uluslararası haber ajansları muhalifler ile Suriye ordusu arasındaki çatışmaların Lübnan'a sıçradığını duyurdu. Reuters'ın haberine göre, Suriye ordusu, muhaliflere sıcak takip yaparak Lübnan'a geçti. Ancak AP ajansına konuşan Lübnanlı yetkililer, sınırdan kendi taraflarına kurşunların geldiğini ancak Suriye ordusunun sınırı geçmediğini söyledi.

ANNAN'IN ALTI MADDELİK SURİYE PLANI

- Suriye yönetimi, 'halkın meşru istek ve kaygılarına yanıt vermek için başlatılacak olan ve Suriyelilerin liderlik edeceği kapsamlı siyasi süreç” için Annan 'la işbirliği içinde çalışmayı taahhüt etmektedir.

- Suriye, çatışmaları durdurmayı ve insanların yaşadığı bölgelerde görülen askeri hareketliliği ve ağır silahların kullanılmasını derhal durduracağını taahhüt eder. Bu adımlar atılırken Suriye, şiddeti sonlandırmak için BM gözetimi altında Annan 'la birlikte çalışacaktır. Annan, muhalefetten de bütün çatışmaların sona erdirilmesi için benzer taahhütler beklemektedir.

- Suriye insanı yardımın iletilmesi ve yaralıların boşaltılması için günlük iki saatlik “insani duraklama”yı kabul etmekte ve uygulamaktadır.

- Suriye “rastgele tutuklanan kişilerin serbest bırakılma hızını ve kapsamını” ve bu kişilerin tutulduğu yerlerin bir listesini sunmayı taahhüt etmektedir.

- Suriye ülke genelinde gazeteciler için hareket özgürlüğünü sağlamayı ve “ayrımcı olmayan bir vize politikası uygulamayı” taahhüt etmektedir.

- Suriye “yasalarca garantilenen çerçevede toplanma özgürlüğü ve barışçıl gösteri yapma hakkına saygı duyacağını” taahhüt etmektedir.
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.