Almanya'da Mimar Sinan günleri

Almanya'da Mimar Sinan günleri

Köln'de iki gün süren ve Mimar Sinan'ın anlatıldığı etkinliklere, Türklerin yanı sıra Almanlar da yoğun ilgi gösterdi

KÖLN (AA) - Osmanlının baş mimarı ve mühendisi Mimar Sinan, Almanya'nın Köln kentinde iki gün süren etkinlikler ile Türk ve Almanlara anlatıldı.

Köln Yunus Emre Enstitüsü'nde ilk gün düzenlenen etkinlikte, İtalya'dan konuk olarak gelen Prof. Dr. Sonia Gennaro, büyük usta Mimar Sinan'ı ve baş yapıtlarının özelliklerini aktardı.

Büyük mimarı her ortamda anmaktan kıvanç duyduğunu belirten Prof. Dr. Gennaro, Mimar Sinan'ın kendine has tarzıyla meydana getirdiği eserler hakkında bilgi verdi.

Prof. Dr. Gennaro, büyük ustanın uzun ömründe "ustalık eserim" dediği Selimiye Camisi'ni nasıl oluşturduğunu aşama aşama anlatarak Mimar Sinan sonrası Türk İslam mühendisliğinde yavaşlama yaşandığını ifade etti.

Etkinliğin ikinci gününde ise "Mimar Sinan-The Architect" belgeseli izletildi.

Mimar Sinan'ın kalfalıktan ustalığa uzanan yaşamı ve Osmanlı'nın dört bir yanında yer alan eserlerinin anlatıldığı belgeselin gösterimine, filmin yönetmeni Mustafa Aksay da katıldı.

Aksay, Mimar Sinan'ın 40'lı yaşlarından sonraki baş mimarlık döneminde yaptığı eserlerin bugüne kadar ulaştığını ve halen 150 eserinin kullanımda olduğunu kaydetti.

Mimar Sinan'ın cami ve külliye haricinde dünyada eşine az rastlanan su kemerlerine de imza attığını vurgulayan Aksay, bunlardan birinin de o dönem İstanbul'un su sorununu çözen "Kırkçeşme Su Projesi" olduğunu hatırlattı.

Daha sonra konukların sorularını yanıtlayan Aksay, ardından Mimar Sinan'ın eserlerinden oluşan fotoğraf sergisinin açılışını yaptı.

İki gün süren etkinliğe Türklerin yanı sıra Almanlar da yoğun ilgi gösterdi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.