Komutanın İpini Erdoğan Çekti!

Komutanın İpini Erdoğan Çekti!

Erdoğan, Artvin İl Jandarma komutanının kendi talimatıyla görevden alındığını söyledi...

Başbakan Erdoğan, dünün iki önemli gündem maddesiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

ERDOĞAN'IN TALİMATIYLA GÖREVDEN ALINDI
Erdoğan, Hopa mitingi öncesi ve sonrasında çıkan olaylar nedeniyle Artvin İl Jandarma komutanının görevden alınmasının kendi talimatıyla olduğunu söyledi.

Başbakan, Kenan Evren'in ifade vermesiyle ilgili de, taşların yerine oturduğu ve devlet içinde yaşanan dönüşümün artık herkes tarafından kabul edildiği değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Erdoğan, Kanal 24'te gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Erdoğan'ın dikkat çeken açıklaması, 31 Mayıs'ta Hopa'da yaşanan olaylar nedeniyle Artvin İl Jandarma komutanınıın dün görevden alınmasıyla ilgili oldu.

Erdoğan, Artvin Valisi tarafından açıklanan görevden almayla ilgili, ''Bu bizzat İçişleri Bakanıma verdiğim talimattır. Kendileri de Jandarma Genel Komutanı ile görüşmek suretiyle, Jandarma Genel Komutanımız bunları yerine getirir'' dedi.

KENAN EVREN'İN İFADE VERMESİ
Başbakan'dan, dün Kenan Evren'in ifade vermesiyle ilgili de yorum geldi.

Erdoğan, 12 Eylül darbesiyle ilgili soruşturmaya ilişkin olarak, ''Taşlar yerli yerine oturuyor ama çok acele edenler vardı. Köşelerinde yazdılar, oralardan saldırdılar ama şimdi ileri demokrasi diye 12 Eylül'de ifade ettiğim olay, güçlenen demokrasinin nelere muktedir olduğunu gösteriyor.

Hukuk devleti anlayışı bir çok kurum ve o kurumların temsilcileri tarafından artık kabul edilir hale geldi. Burada bir artık teslimiyet söz konusu. Devlet içi bir dönüşüm yaşanıyor ve şu anda geçmişte bunu kabullenemeyenler vardı ama şimdi kabullenir hale geldi'' şeklinde konuştu.

ANAYASA VE MİLLETVEKİLİ SAYISI
Başbakan Erdoğan'a, anayasa değişikliği kapsamında, 12 Haziran'da milletvekili sayısıyla ilgili değerlendirmesi soruldu.

Erdoğan da şunları söyledi: ''Asıl hedefimiz Parlamentoda Anayasa değişikliğini yapabilecek güce ulaşmak. Bu tabi en büyük arzumuz. Vatandaşım bize bu yetkiyi verirse bunu biz sadece bir ceberut yapıyla kendimiz yaparız demiyorum asla. Grubu olan bütün partilerle biraraya gelir, parlamento dışındaki siyasi partiler, sivil toplum örgütleri onlarla yine görüşürüz...

Temel hak ve özgürlüklere gerçekten değer veren, kuşatıcı, tüm halkımızın 'bu benim anayasamdır' diyebileceği, özellikle dil itibariyle, söyle bir anayasayı, daha özet, daha kısa bir Anayasayı tabii ki hazırlamak şahsen benim hedeflerimin ilkidir. Eğer halkımız bize AK parti olarak bu yetkiyi verirse, parti olarak organize ederiz. Vermiyorsa diğer partilere de bu teklifi yaparız. Birlikte yapabiliyorsak yaptık, yapmıyorsak orada ellerimi açarım. Böyle bir sayıya ulaşamamamız halinde o zaman tabi tek yol var. 330'un üzerinde bir rakam olursa burada da referandum yolunu zorlarız. 26 maddelik pakette olduğu gibi.''

''367 milletvekilinin aşılması halinde referandum yapmayacak mısınız?'' sorusuna da Erdoğan, ''367'yi aştıktan sonra zaten millet size 'al bu işi yap' diyor. Yani bu yetkiyi size veriyor. Tekrar referanduma gitmenin orada anlamı yok. O zaman bu zaman kaybından başka bir işe yaramaz'' yanıtını verdi.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ VATANDAŞLIĞI
Anayasa değişikliğindeki vatandaşlık tanımına ilişkin bir soru üzerine Başbakan Erdoğan, her zaman için 'Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını' savunduğunu belirtti.

Herkesin, insanların etnik kökenine saygı duyması gerektiğine inandığını vurgulayan Erdoğan, ''Eğer sözlerinde duracak olurlarsa CHP, bu konuda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına 'Hayır' demiyor. Bu, burada bütünleştirilebilir ve böylece bitirilebilir'' dedi.

İMRALI'YLA GÖRÜŞME
Erdoğan, 'MHP'lilerin özellikle işledikleri bir konu' olarak tarif ettiği İmralı ile görüşmeler konusunda da, "'Devlet İmralı ile anlaşıyor, masaya oturdu' gibi birçok şeyler konuşuluyor. MHP'nin kendi iktidarı döneminde de İmralı ile görüşmeler yapılmıştır. Dürüst davranmıyorlar. Devlet her yerle görüşür.

Görüşülmesi gerektiğine karar verdiği zaman her yerle görüşür. Bu illa, siyasi suçlu olması da şart değildir. Bunun dışındakilerle de görüşür. Eğer bir çözüm arayışı içindeyse bunları yapar. Veyahutta zinciri çözmek ister, yapar, bundan sonra da bunu yine yapacaktır'' dedi
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.