Komutanlara takipsizlik Erlere...

Komutanlara takipsizlik Erlere...

Hayata Dönüş Operasyonu’nda Bayrampaşa Cezaevi’nde ölen ve yaralanan tutuklularla ilgili olarak 9 yıl sonra açılan davada ilginç bir detay ortaya çıktı...

Erlere müebbet komutana takipsizlik

'Hayata Dönüş'te 214 kişi için kovuşturmaya gerek görülmedi...


Habertürk'ün haberine göre; Hayata Dönüş Operasyonu’nda Bayrampaşa Cezaevi’nde ölen ve yaralanan tutuklularla ilgili olarak 9 yıl sonra açılan davanın ilk duruşması için 6 ay sonraya gün verilirken, aralarında yüksek rütbeli subayların da bulunduğu 214 kişi hakkında da ek takipsizlik kararı alındığı ortaya çıktı.

İstanbul Bayrampaşa Cezaevi’ndeki Hayata Dönüş Operasyonu’nda 12 tutuklu ve hükümlüyü kasten öldürdükleri, 29’unu ise yaraladıkları iddiasıyla 9 yıl sonra, 39 er hakkında müebbet istemiyle açılan davanın ilk duruşması tam 6 ay sonra yapılacak. 23 Kasım günü ilk duruşması görülecek davada bir çarpıcı gerçek daha ortaya çıktı. 39 er hakkında 41 kez müebbet hapis cezası istemiyle fezleke hazırlayan Eyüp Cumhuriyet Savcılığı, yüksek rütbeli jandarma komutanlarının da aralarında bulunduğu 214 kişi hakkında “müdahaleye bire bir dahil olmadıkları’ gerekçesiyle takipsizlik kararı vermiş.

KOVUŞTURMAYA YER YOK:

Haklarında takipsizlik verilen isimler arasında, tutuklu ve hükümlülerin bulunduğu C Koğuşu’na fiilen müdahale ettiği ancak isim ile kimlik bildirimlerinin yapılmadığı belirtilen dönemin Ankara Jandarma Özel Asayiş Komando Tabur Komutanı Albay Burhan Ergin de bulunuyor. Ergin’in yanı sıra Elazığ Komando Tabur Komutanı Albay Özcan Yüksel, Elazığ Jandarma Komando Birliği Komutanı Binbaşı Tevfik Taner İnceler gibi isimler de yer alıyor.

DELİL BULUNAMADI:

Çoğunluğu jandarma er ve erbaşların isimlerinin yer aldığı ek takipsizlik kararını hazırlayan savcılık, “görev ifası sırasında görev sınırını aşarak, faili gayri muayyen şekilde birden çok adam öldürmek ve adam öldürmeye teşebbüs etmek” iddiasıyla yürütülensoruşturmada, 214 şüpheli hakkında kamu davası açılmasını gerektirecek derecede delil bulunamadığını belirtiyor.

KOĞUŞLARA GİRENLER:

İddianamede olduğu gibi, “tutuklu ve hükümlülerin bulunduğu bölüme fiilen müdahale eden Ankara Jandarma Komando Özel Asayiş Komutanlığı’nda görevli personelin “sayısı, görevi ve isim listesinin” gönderilmediği, defalarca yapılan yazışmalara rağmen bu konuda bilgi alınamadığının altı çizilen kararda, Ankara Jandarma Komando Birlikleri’nden sorumlu Burhan Ergin’in, Jandarma Komutanlığı ön inceleme raporunda yer alan ifadesi de bulunuyor. Ergin ifadesinde “ölümlerin yaşandığı C Blok’a Astsubay Süreyya Yalçınkaya ile Tunceli İl Jandarma Komutanlığı’nda görevli Astsubay Zafer Sabancı’nın, emri beklemeden kendiliklerinden bir grup er ve erbaş alarak koğuşlara ‘spontane’ girdiklerini” belirtiyor.

‘İTİRAZ EDECEĞİZ’:

Operasyon sırasında ölen tutuklu ve hükümlülerin avukatı Güçlü Sevimli, “İddianamede takipsizlik kararı da baştan sona hukuksuzluklarla dolu. Takipsizlik kararına itiraz edeceğiz” diye konuştu.
 

Etiketler :