Kontör dolandırıcılarına darbe

Kontör dolandırıcılarına darbe

İstanbul'da, cep telefonlarından aradıkları vatandaşları korkutarak kontör göndermelerini sağlayan çeteye darbe...

İstanbul'da, cep telefonlarından aradıkları vatandaşları korkutarak veya kandırarak kontör göndermelerini sağlayıp, bu yolla milyonlarca lira dolandırıcılık yaptıkları ileri sürülen 32 kişi gözaltına alındı. 5 ayrı ilde eş zamanlı olarak yapılan ve yaklaşık 200 kişinin gözaltına alındığı operasyonun İstanbul ayağında bu yıl 10 bin kişinin bu konuyla ilgili şikayette bulunduğu öğrenildi.

Şanlıurfa Cumhuriyet Savcılığı tarafından başlatılan ve 6 aydır yürütülen soruşturma kapsamında, bu sabah İstanbul, Şanlıurfa, Adana, Ankara ve Gaziantep'te eş zamanlı operasyonlar düzenlendi. Kontör dolandırıcılığı yaptıkları ileri sürülen 32'si İstanbul'da olmak üzere 5 il toplamında 200'e yakın kişi gözaltına alındı. Aralarından kamu görevlileri ve telefon bayilerinin de bulunduğu zanlıların tümünün Şanlıurfa'ya götürüleceği öğrenildi.

 

Yakalanan kişilerin gözaltına alındıkları yerlerde yapılan aramalarda, Çok sayıda bilgisayar elektronik eşya, kendi imal ettikleri sim karta kontör yüklemeye yarayan cihazlar, 2 tabanca, binlerce adet cim kart ele geçirildi.

 

Çete üyelerinin, aradıkları cep telefonu sahiplerini "Ergenekon Operasyonu'nda tutuklanan generalleri aramışsınız. Siz de soruşturuluyorsunuz. Bize kontör gönderin" gibi bahanelerle tehdit ettikleri, sözde bir şirket adına aradıkları kişileri, "20 bin lira ödül kazandınız. Parayı almak için bize kontör" gönderin" gibi bahanelerle de kandırdıkları tespit edildi.

 

Çete üyelerinin, Şanlıurfa'nın Akçakale, Suruç ve Harran ilçelerinde cep telefonu aramaları için 10'ar kişiden 15 çağrı merkezi kurdukları ortaya çıkarıldı. Çete üyeleri arasında, çağrı merkezinde çalışanlara "İşçi", çağrı merkezinin başında bulunanlara "Toptancı", kontörleri paraya çevirenlere ise "Bilişimci" tabirlerinin kullanıldığı belirlendi.

 

Çete üyeleri tarafından imal edilen 128 karta aynı anda bilgisayar üzerinde işlem yapmayı sağlayan "Simserver" adını verdikleri bir cihaz da ele geçirildi. Çete üyelerinin bu cihaz sayesinde dolandırdıkları kişilerden topladıkları kontörleri bir havuzda biriktirdikleri tespit edildi. Ardından internet üzerinde transfer ederek ya da İstanbul'da anlaştıkları cep telefonu bayilerine daha düşük bir fiyata sattıkları anlaşıldı. Zanlıların, topladıkları kontörleri, bazı internet siteleri üzerinden bayilere toptan olarak sattıkları ifade edildi.

 

Operasyonun İstanbul ayağıyla ilgili olarak 2010 yılında yaklaşık 10 bin kişinin mağduriyetini bildirir şikayet dilekçesi verdikleri öğrenildi.

 

 

(CİHAN)

Etiketler :