Korna çalarken bir daha düşünün!

Korna çalarken bir daha düşünün!

TRAFİK Güvenliği Eylem Planı’nda, trafik yönetimi, yaya, araç, yol güvenliği ve kaza sonrası acil müdahaleye ilişkin yeni ilkeler de belirlendi.

“Zorunlu olmadıkça kornaya basmayın” diye toplumsal bilinçlendirme yapılacak. Polisin şu anda 72 lira olarak uyguladığı gereksiz korna cezası yükseltilebilecek. Çevre Kanunu’nun 14. maddesi ulaşım araçlarında standart üstü gürültü ve titreşim yasaklanırken, aykırı davranışa karşı tedbir alınacağını düzenlenirken, 20/h maddesinde aykırı davranışta bulunanlara verilen idari para cezası da 2012 için 1200 liradan 1923 TL’ye yükseltildi. Başbakanlığın eylem planındaki trafik yönetiminde yeni hedef ve tedbirler şöyle:

Trafikteki engeller kaldırılacak

Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü yollarda, trafik, kaldırım ve yollarda, özürlü vatandaşların rahat dolaşımını engelleyen etkenleri form dağıtarak, tespit edecek. Bu tespitler ışığında gerekli düzenleme yapılacak. Gaziler kartlarını göstererek, kamu otoparklarından ücretsiz yararlanacak.

Güvenlik nedeniyle zorunlu korna kriteri

Trafikte güvenlik nedeniyle zorunlu olmadıkça korna kullanımının önlenmesi için toplumsal bilinçlendirme çalışmaları yapılacak, trafikte gürültü kirliliğinin önlenmesi için gerekli tedbirler alınacaktır.

Çakma sirenler söktürülecek

Koruma, polis araçları, ambulanslar gibi mevzuatta belirlenen araçlar dışındakilerin trafikte geçiş üstünlüğü sağlamak amacıyla ışıklı ve sesli donanım taktırmalarına izin verilmeyecek. Araçlardaki bu amaçla takılan sesli, ışıklı ve renkli uyarı veren cihazlar derhal söktürülecek.

Diziler ve filmlerde trafik mesajı verilecek

Sürücü ve yayaların doğru trafik doğru trafik davranışlarına özendirilmesi, toplumsal farkındalık yaratılmasına yönelik içeriğe yayın organlarında yer verilmesi, film ve dizilerde toplumun trafik kurallarına uyulmasına teşvik edilmesi bu kapsamda hazırlanan programların günün belli saatlerinde yayınlanması trafik güvenliğine büyük katkı sağlayacaktır. RTÜK, TRT, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü ulusal ve yerel medya bu konuda işbirliği içinde gerekli hassasiyeti gösterecek.

Heliport ve cepler yapılacak

Kazazedelerin kaza sonra daha hızlı şekilde nakilleri için karayolları ile entegre ambulans helikopterlerin iniş ve kalkış yerleri, ilçelerde heliportlar, otoyollarda, uygun park cepleri, karşı yöne geçiş için güvenliği sağlanmış geçiş noktaları yapılacak.

Daha güvenli yollar geliyor

Risk ve tehlikeleri azaltabilmek için daha güvenli yollar yapılacak, yaya güvenliği sağlanırken, özürlü çocuk, yaşlı gibi dezavantajlı gruplar için trafikte rahat erişimlerini sağlayacak çalışmalar yapılacak. Eğitimler verilecek.

Diyanet toplumsal farkındalık oluşturacak

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından trafik kazaları sonucu meydana gelen maddi manevi kayıpları azaltmak ve toplumsal farkındalık oluşturmak için çalışmalar yapılacak.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.