Korucu silahıyla 235 ölüm

Korucu silahıyla 235 ölüm

Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde 4 kişiyi öldürenlerin korucu olması, 'koruculuk sistemi'ni yeniden tartışmaya açtı.

Devletin terörle mücadele için silah verdiği korucular, 19 yılda 235 sivil insanı öldürdü. İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) verilerine göre, 1990 yılından bu yana korucular bin 415 olaya karıştı.
 

Türkiye, terörle mücadelede daha etkin olmak için 26 Mart 1985 tarihinde köy koruculuğu sistemini hayata geçirdi. Sistem, terör olaylarının yoğun olduğu 22 ilde uygulandı. 59 bini düzenli maaş alarak, 23 bin kişi maaş almadan toplam 82 bin korucu zaman içerisinde görev aldı. Devletin silah verdiği bazı korucular, bu ayrıcalığı nüfuz ve mal elde etmek için kullandı. Henüz zihinlerde tazeliğini koruyan 44 kişinin öldürüldüğü Mardin Bilge köyü katliamı bunun en önemli örneği. Önceki gün de Ergani ilçe merkezinde korucu olan baba ile oğlu, Aras ailesinden 4 kişiyi katletti. İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) verilerine göre 1990 yılından bu yana korucular bin 415 olaya karıştı. Korucular devletin terörle mücadele için kendilerine zimmetlediği silahlarla 295 saldırı gerçekleştirdi. 235 kişi hayatını kaybederken 189 kişi yaralandı.

İHD Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey, korucuların devletin silahlarını, menfaat sağlamak, vatandaş üzerinde baskı oluşturup korkutmak için kullandığı görüşünde. Ergani'deki vahşetin bu tezi doğruladığını ileri sürüyor. Korucuları, 'dünyanın en büyük eğitimsiz ve düzensiz ordusu' olarak tanımlarken sistemin patlamaya hazır bomba olduğunu vurguluyor.

İKİ ÇOCUK KORUMAYA ALINDI

Bu arada, Diyarbakır'ın Ergani ilçesindeki silahlı saldırıda eşini kaybeden Perihan Aras'ın, 2 çocuğuyla birlikte Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'nce koruma altına alındığı bildirildi. Valilikten yapılan yazılı açıklamada, şöyle denildi: "19 Ağustos'ta ilçe merkezinde Necmettin Aras'ın kardeşi Nurettin Aras, İsmail Akol'u bıçakla yaralamıştır. Olayla ilgili olarak Nurettin Aras yakalanarak cezaevine konulmuştur. Bölgedeki hassasiyet nedeni ile mülki amirlerimiz ve güvenlik kuvvetlerimiz vatandaşlarımız arasında bulunan husumetleri takip etmektedir. Bu kapsamda, aralarında akrabalık bağı olan ve ayrı köylerde ikamet eden Aras ve Akol ailelerinin husumeti de başlangıcından itibaren, Ergani İlçe Jandarma Komu-tanlığı'nca takip edilmiş ve husumetin sona erdirilmesi için taraflarla defalarca görüşülmüştür." ZAMAN

Etiketler :