Kosova'da Türkçe resmi dil oldu

Kosova'da Türkçe resmi dil oldu

Kosova’daki 40’a yakın belediyede, resmi belgeler İngilizcenin yanında Türk dilinde de verilmeye başlandı.

Türkçe Kosova'da 4. resmi dil oldu. Kosovalı Türklerin uzun yıllar uğraş verdiği resmi evraklarda Türk dilinin uygulanması, kabul edildi. Hafta içinden itibaren Kosova genelindeki 40'a yakın belediyede; doğum belgesi, vatandaşlık, ikamet, nikah belgeleri Arnavutça, Sırpça ve İngilizcenin yanında Türk dilinde de verilmeye başlandı.

Kosova Cumhurbaşkanlığı Danışma Konseyi Resmi Diller Çalışma Grubu Başkanı Taner Güçlütürk, yaşanan olumlu gelişmenin memnuniyet verici olduğunu ifade etti. Belediyeler düzeyinde Türkçe, Boşnakça ve Sırpçanın uygulanmasıyla ilgili yaşanan sıkıntılar üzerine ard arda yetkili mekanizmaları uyardıklarını belirten Güçlütürk, ayrıca sorunu Resmi Diller Komiserliği ve İçişleri Bakanlığı'na yazılı olarak bildirdiklerini ifade etti.

UYGULAMA BAŞLADI

Kurumların ortak çalışma ve girişimiyle, Sivil Kayıt Merkezi tarafından yönetilen ortak bilgisayar sistemine Arnavutça, Sırpça, Türkçe, Boşnakça ve İngilizce olmak üzere bütün resmi diller yerleştirilerek, hafta başından itibaren uygulanmaya geçti.

SEVİNÇLE KARŞILANDI

Kosova'da tamamı Türk nüfusun oluşturduğu ve Kosova'nın tek Türk belediyesi olan Mamuşa Belediyesi'nde de bu uygulanmanın yürürlüğe geçmesi büyük sevince yol açtı. Mamuşa Belediye Başkanı Arif Bütüç, uzun uğraşlar sonucu verdikleri mücadelenin ardından Türk dilinin diğer dillerle eşit bir şekilde resmi evraklarda kullanılmaya başlanmasının memnuniyet verici olduğunu ifade etti.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.