Kosova'da Ukrayna'ya destek yürüyüşü ve töreni düzenlendi

Kosova'da Ukrayna'ya destek yürüyüşü ve töreni düzenlendi

Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani:- "Ukrayna asla yalnız kalmayacak çünkü Avrupa'nın bütünlüğü ve özgürlüğü her gün orada savunuluyor"

PRİŞTİNE (AA) - Ukrayna-Rusya savaşının 1. yılı nedeniyle Kosova Meclisi'nde tören düzenlendi.

Törene, Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, Başbakan Albin Kurti ve görevlerini Kosova'dan sürdüren Ukraynalı gazetecilerin yanı sıra ülkenin üst düzey temsilcileri ve büyükelçiler katıldı.

Osmani, törende yaptığı konuşmada, doğrunun korunması ve paylaşılmasının önemini bildiklerinden Ukraynalı gazetecilere kalplerini ve kapılarını açtıklarını söyledi.

Savaşın birinci yılında Ukrayna ile dayanışmanın en yüksek düzeyde olduğunu belirten Osmani, "Ukrayna asla yalnız kalmayacak çünkü Avrupa'nın bütünlüğü ve özgürlüğü her gün orada savunuluyor. Dünya daha önce hiç olmadığı kadar farklı bölgelerdeki otokratların hegemonik eğilimleriyle karşı karşıya." ifadelerini kullandı.

Kurti ise konuşmasında Kosova olarak 5 bin Ukraynalı sığınmacıyı ağırlamaya hazır olduklarını ifade ederken, "Kosova'mızın 12 Ukraynalı gazetecinin yuvası haline gelmesinden dolayı mutluyuz. Hem duygu hem de sığınak olarak (Kosova'nın) yuvanıza dönüşmesi umuduyla halk ve kurumlar olarak yanınızda olacağız." dedi.

- Kosova'nın ana meydanlarına dayanışma için Ukrayna bayrakları asıldı

Öte yandan Ukraynalı gazeteciler, başkent Priştine'de Ukrayna'ya destek yürüyüşü düzenledi.

Yürüyüşte hayatını kaybedenler anısına mumlar yakıldı, "Ukrayna kazanacak" ve "Ukrayna ile dayanışma içinde olduğunuz için teşekkürler" yazılı pankart ve dövizler taşındı.

Ayrıca ülkedeki resmi binalara ve ana meydanlara dayanışma için Ukrayna bayrakları ve destek mesajları asıldı.

Ukraynalı gazeteciler, ülkelerinde savaşın başlamasının ardından Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi'nin Kosova Gazeteciler Derneği ile işbirliğinde gerçekleştirdiği "Mukim Gazeteciler" programı kapsamında Kosova'ya gelmişti.

Kosova Hükümeti'nin konaklama, sağlık hizmetleri ve aylık 500 avro maaş imkanı sağladığı gazeteciler, çalışmalarını başkent Priştine'deki Kosova Gazeteciler Derneği ofisinden sürdürüyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.