Önlemlere rağmen tüketim hız kemiyor

Önlemlere rağmen tüketim hız kemiyor

Alınan tüm önlemlere rağmen tüketim hız kesmiyor...

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) konut ve taşıt kredisi dışında tüketici kredisi kullanacakların daha temkinli olması gerektiği yönündeki uyarısına rağmen, tüketici kredileri 24 Haziran itibariyle yıllık bazda yüzde 36.1 artarak 619.5 milyar liraya ulaştı. 24 Haziran haftasında en yüksek artış yüzde 28.3 ile ihtiyaç kredilerinde görüldü. Bu krediler 58.8 milyar liraya çıktı. Öte yandan organize perakende sektöründe nisan ayında başlayan ciro artış trendi hız kesmeden mayıs ayında da devam etti. Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği ile Akademetre Research’ün oluşturduğu AVM Ciro Endeksi geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 14’lük artış gösterdi.

KONUT KREDİLERİ % 15.8, İHTİYAÇ KREDİLERİ % 28 ARTTI
BDDK’nın haftalık verilerine göre kredilerde haftalık bazda artış oranı ise yüzde 0.99 oldu. Tüketici kredileri 24 Haziran haftasında geçen yıl sonuna göre yüzde 20.1 artışla 155 milyar liraya, konut kredileri yüzde 15.8 artışla 70.4 milyar liraya, ihtiyaç kredileri de yüzde 28.3 artışla 58.8 milyar liraya çıktı. BDDK geçen yıl sonundan bu yana aldığı kararlarla cari açığı azaltmak için kredilerde bir sıkılaşmaya gitmek ve yıl sonunda hedeflenen yüzde 25 kredi büyümesi için önlemler almış, son olarak bu ay yaptığı bir düzenleme ile de tüketici kredilerinin genel kredilere oranı yüzde 20’nin üzerinde olan bankalar için karşılık oranını yüzde 1’den yüzde 4’e yükseltmiş ve taşıt ve konut kredileri dışındaki tüketici kredilerindeki tahsili gecikmiş alacaklar oranı yüzde 8’in üzerindeki bankaların ayırması gereken karşılık oranını da yüzde 8’e çıkarmıştı.

AVM’lerde cirolar yüzde 14 yükseldi
Mayıs ayında havaların ısınmasıyla birlikte perakende sektöründe cirolar da hızlandı. Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği ile Akademetre Research tarafından oluşturulan AVM Endeksi’ne göre cirolar mayıs ayında geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 14’lük artış gösterdi. Bu dönemde ziyaretçi sayısı da yüzde 8 arttı. Tüm kategorilerde artış yaşandığı da dikkat çekti. Geçen yılın aynı dönemine göre 2011 Mayıs ayında AVM’lerdeki ayakkabı ve çanta kategorisi ciroları yüzde 14, yiyecek-içecek alanlarının ciroları yüzde 14, giyim ve aksesuar ciroları yüzde 13, teknoloji market ve elektrikli eşyalar cirolarında yüzde 7, hipermarket, süpermarket ve şarküteri cirolarında ise yüzde 4’lük artış görüldü.

Ekonomiye güven 1.7 puan arttı
GFK Türkiye tarafından gerçekleştirilen araştırma Türk halkının ekonomiye güveninin arttığını, tasarruf eğiliminin azaldığını ortaya koydu. Araştırmaya göre Tüketici Güven Endeksi haziran ayında 1.7 puan yükselerek 95.2 puan oldu. Haziran ayında gelecek 12 ay için hanenin maddi durumuna yönelik beklenti 2.1 puan artarak 109.9 puan oldu. Genel ekonomik duruma yönelik beklenti de 2.6 puan artışla 122.5 puana çıktı. İşsizlik oranının azalacağına yönelik beklenti 5.9 puan artarak 92.2 puan olarak kaydedildi. Tasarruf eğilimi ise 3.9 puan azalarak 56.0 puan olarak izlendi. Mayıs 2011 ile karşılaştırıldığında haziranda Avrupa Birliği Tüketici Güven Endeksi ortalaması aynı kaldı. Almanya’da 1, İspanya’da 4 puanlık artış, Fransa’da 1, İngiltere’de 2 puanlık düşüş gözlemlendi. Bulgaristan ve İtalya’da ise endeks ortalaması aynı kaldı.

habertürk

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.