Kritik Uranyum Görüşmesi

Kritik Uranyum Görüşmesi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad son gelişmeleri değerlendirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın uranyum takası anlaşmasıyla ilgili gelişmeleri, telefon görüşmesinde ele aldıkları bildirildi.
 
İran'ın resmi haber ajansı IRNA'nın bildirdiğine göre, görüşmede Ahmedinejad, anlaşmayı siyasi ve uluslararası arenada yeni bir dönemin başlangıcı ve uzlaşma için ileri atılmış güçlü bir adım olarak değerlendirdi.

Türkiye ve Brezilya'nın rolünü ''tayin edici'' olarak nitelendiren Ahmedinejad, dünya meselelerinde adilane ve yapıcı işbirliği için dost ve kardeş ülkelerle birlikte çalışılacağını söyledi.

Ahmedinejad, bütün ülkelerin barışçıl amaçlı nükleer enerjiden yararlanması ve hiçbir ülkenin nükleer silahlara sahip olmaması konusunda uluslararası uzlaşmaya varılması temennisini Başbakan Erdoğan ile paylaştı.
Başbakan Erdoğan ise uranyum takası anlaşmasına ilişkin bazı ülkelerin liderleriyle yaptığı görüşmeler hakkında bilgi verdi.

Anlaşmayla ilgili dünya liderleriyle görüşmelerin ve müzakerelerin süreceğini belirten Erdoğan, bu konuda İran tarafıyla da temas halinde olunacağını ifade etti.

Başbakan Erdoğan, uranyum takası anlaşmasının uluslararası kamuoyu tarafından önemli bir fırsat olarak kabul görmesi için Türkiye'nin çabalarının süreceğini Ahmedinejad'a iletti.

Viyana Grubu (ABD, Rusya, Fransa ve UAEK) ile uranyum takasını öngören anlaşma 17 Mayısta Tahran'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva'nın da katıldığı törende imzalanmıştı. 

Etiketler :