




İnterpol Şefi Ronald Noble’nin verdiği demece göre, havaalanları ve Türkiye’deki kara yollarındaki kontroller sıkılaştırıldığı için, militanlar savaş bölgesine ulaşmak için yeni yol arayışlarına girdi. Noble, “Elimizde bir çok kişinin Suriye ve Irak’taki çatışma bölgelerine yakınlaşabilmek için kruz gemilerini kullandıklarına ilişkin raporlar var” dedi.
KONTROLLER SIKILAŞTI
Birleşmiş Milletlerin raporuna göre Suriye ve Irak’taki yabancı kökenli militan sayısı endişe verici boyutlara ulaştı. Rapora göre geçtiğimiz yıllarda 80 ülkeden 15.000 militan Suriye ve Irak’taki savaşa katılırken, geçtiğimi 20 yılla kıyaslandığında 2010’dan beri Irak ve Suriye’deki yabancı savaşan sayısı dört misli çoğaldı.
Bir çok Avrupa ülkesi çareyi savaşa katılacakların pasaportlarını elinden almakta olduğunu düşünse de, bunun gerçekleştirilmesinin kolay olmadığı da biliniyor. Çoğu ülkenin kanunlarına göre vatandaşın pasaportunu elinden alabilmek için ağır bir suç işlemiş olması veya işleyeceğine dair kesin deliller olması gerekiyor.
SANAL ALEMDE ÖRGÜTLENİYORLAR
Hükümetlerin çaresiz kaldığı bir diğer nokta ise, evlerinde internet üzerinden İŞİD gibi terör örgütleriyle irtibat kuran ve resmi dairelerin gözünden kaçan gençler. Fransa’da yaşayan 15 yaşındaki Lea, Nouvel Obervateur Gazetesine verdiği demeçte “ Ailem ve resmi makamlar Suriye’ye gitmeme izin vermeyince, irtibat halinde olduğum gruplar bana Fransa’da da bombalı saldırı düzenleyebileceğimi söylediler”, dedi.
SALDIRILAR SON ANDA ÖNLENDİ
Avustralya’da ise geçtiğimiz haftalarda son anda bir intihar saldırısının önlendiği ortaya çıktı. Terör uzmanı Clive Williams’a göre hükümetin koyduğu seyahat yasağına sinirlenen gruplar ülke içinde faaliyete geçmeye karar verdiler.
Polis ve istihbarat birimleri tehlikeli olabilecek kişileri yüzde 100 kontrol altına alamayacağını düşünerek okullarda radikalleşmeye karşı dersler verilmesini öneriyor.