Kudüs'te gerginlik tırmanıyor

Kudüs'te gerginlik tırmanıyor

Pesah bayramını bahane eden Siyonistler, Mescid-i Aksa'ya yine yasak getirdi. Aksa'ya sadece 50 yaş üstü Kudüslüler girebiliyor.

İsrail'in Pesah (Fısıh) bayramından ötürü Kudüs'te güvenlik tedbirlerini artırması, Filistinlilerin tepkilerine neden oldu. Öte yandan fanatik Yahudilerin Süleyman Tapınağı'nın inşası için yaptığı çağrılar, gerginliği daha da yükseltti.

5 Nisan'a kadar devam edecek Pesah bayramı süresince Batı Şeria'dan Kudüs'e girişler de engellendi. İsrail polisinin aşırı sağcı Yahudiler'in Haremüşşerif'e girmelerine engel olmak amacıyla camiye başta Ağlama Duvarı yanındaki Faslılar Kapısı (Babül Magarbe) dahil birçok girişi kapatması, Müslüman gençlerin de cami içine yığınak yapmalarını engellemek amacıyla yaş sınırını yeniden koymasına karşılık, bölgedeki tansiyonu yükseltti.1948 yılında işgal edilen Filistin topraklarında yaşayan Filistinliler de Kudüs'e giremeyecek.

Fanatikler rahat durmuyor
Aynı zamanda Yahudiler, üçüncü mabedin inşasına başlanması çağrıları da yapıyor. Üçüncü mabed olarak olarak bilinen Süleyman tapınağının inşasının an meselesi olduğunu belirten Yahudiler, Mescid-i Aksa'nın varlığının gecici olduğunu kaydetti.Mabed Tepesi Müminleri Hareketi 1 Nisan Perşembe günü, "Tanrı'nın mabedini yeniden inşa edelim" çağrısıyla Mescid-i Aksa'ya yürüyüş yapma çağrısında bulundu.Yahudiler ayrıca Pazartesi günü Kubbetus Sahra ile Kubbetus Silsile bölgeleri arasında kurban kesmek için çağrıda bulunmuşlardı.

Öte yandan Yurdumuz İsrail Partisi'nin liderlerinden, İsrail kamuoyunca da yakından bilinen aşırı sağcı Baruh Marzel, yarın Haremüşşerif'e otobüslerle insanları taşıma niyetinde olduklarını belirtti. "El Aksa ve Kubbet üs-Sahra camilerinin geçici" olduğunu öne süren Marzel, tüm İsrail halkının mabedin yeniden inşasını beklediğini ve bunun sadece bir zaman meselesi olduğunu söyledi. Aynı partinin bir diğer kurucusu Haham Şalom Wolpe de İsrail hükümetinin "halkın düşmanı" haline geldiğini, "düşmanla işbirliği yaptığını" ve savaş zamanında düşmana da yardımcı olduğunu savundu.

Kaynak:Ajanslar

Etiketler :