Kültür Bakanlığı'ndan yayın evlerine müjde

Kültür Bakanlığı'ndan yayın evlerine müjde

ADANA- Kültür Bakanlığı yayın evlerine 10 bin avroya kadar destek verecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Prof. Dr. Onur Bilge Kula, kitabını yabancı dilde yayınlamak isteyen yayınevlerine 10 bin avroya kadar destek vereceklerini söyledi.

TÜYAP Adana Fuarcılık A.Ş ve Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliğiyle Büyükşehir Belediyesi ve Altın Koza'nın katkılarıyla düzenlenen Çukurova 4. Kitap Fuarı ile Eğitim 2011 Fuarı açıldı.

Açılışta konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Prof. Dr. Onur Bilge Kula, Adana'nın edebiyat birikimi ile Türkiye'nin öncüsü olduğunu belirterek, "Edebiyat üzerinden tarihi bir yolculuğa çıkılacak olsa Karacaoğlan, Dadaloğlu, Orhan Kemal, Yaşar Kemal ve diğer nice büyük edebiyatçılara doğru geniş ve derinlemesine bir yolculuk yapılabilir." dedi.

Kula, Bakanlık ve müdürlük olarak edebiyat alanında Türkiye'de yepyeni 5 önemli adım ve atılım gerçekleştirdiklerini belirterek, "Edebiyat müze ve kütüphaneleri kuruyoruz. Müze, edebiyatın tarihi birikimini içerecek. Adana'da Anadolu tarihine koşut olarak, bin yıllık edebiyat birikiminin özgün yazma eserlerinin tıpkı basımlarını yapacağız. Edebiyat bölümünü de yazma eserler ve güncel edebiyatla ilgili tüm estetik edebiyat birikimini yansıtacak biçimde tasarladık." diye konuştu.

YAYINEVLERİNE DESTEK VERİLECEK

Adana'daki edebiyat müze ve kütüphanesinin 1-1,5 ay içinde hazır hale geleceğini ve Türkiye'de ilk açılışın burada yapılacağını kaydeden Kula, "Edebiyat evleri, Türkiye'deki, yazar, eleştirmen, çevirmen, yayınevleri ve telif ajanslarını bir araya getirecek kuruluşlar olacak. İstanbul ve Ankara'dan sonra Adana'da açacağız. Adana'daki sanat sokağına bir edebiyat-sanat evi çok yakışır. Bir Yılmaz Güney Sinema Müzesi de son derece yakışıklı olur. Türkiye'nin okuma oranını belirlemek ve edebiyat haritasını çıkarmak için çalışmalarımız sürüyor. Edebiyat üretimini özendirmek ve geliştirmek için Edebiyat Teşvik Programı'nı gündeme koyuyoruz. Türkiye'de ilk kez 1 milyon TL ile başlayacağız. Geçim ve zaman sıkıntısı nedeniyle yazımını gerçekleştirmeyen yazar ve yazar adayları başvurup yararlanabilecekler. Türk edebiyatı dünyaya açılıyor. Bir Türk kitabını yabancı dilde yayınlamak isteyen yayınevine, 10 bin avroya kadar destek veriyoruz." şeklinde konuştu.

TÜYAP Adana Fuarcılık A.Ş Genel Müdürü İlhan Ersözlü de, 170 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla düzenlenen Çukurova 4. Kitap Fuarı'nda Türkiye'nin en önemli yazarlarının okuyucuyla buluşacağını söyledi.

Ersözlü, Altan Öymen, İpek Çalışlar, Can Dündar, Gülten Dayıoğlu, Ahmet Telli, Selim Temo, Ataol Behramoğlu, Muzaffer İzgü, Yekta Kopan, Turgut Özakman, Canan Tan, İskender Pala, Mehmet Yaşin, Sevgi Özel, Mine Soysal, Ayşe Kulin, Şükrü Erbaş'ın da aralarında bulunduğu yaklaşık 300 yazarın okurlarla buluşacağını dile getirdi.

Türkiye Yayıncılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Kocatürk ise sektörün korsanlardan büyük zarar gördüğünü belirterek, "Sektörümüzün büyüklüğü 1 milyar 150 milyon dolar civarında. Ama geçmişte 400 milyon dolar olan ve bugün yapılan çalışmalarla 300 milyon dolara inen bir korsan kaybı var. Yaptığımız çalışmalara devletin dikkatini buraya çekerek, İstanbul, Ankara ve İzmir'de organize suç örgütü olduğunu belirledik ve devletin el atması için çaba harcadık. Emniyetimiz son 2 yılda ciddi çalışmalar gerçekleştirdi." ifadesini kullandı.

Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz'ın konuşmasının ardından Adana Valisi İlhan Atış ile protokol üyeleri, fuarı gezerek yazarlarla görüştüler. Tüyap kitap fuarı 16 Ocak tarihine kadar açık olacak. CİHAN

Etiketler :