KÜLTÜRLER ARASI İLETİŞİM MERKEZİ AÇILIYOR

KÜLTÜRLER ARASI İLETİŞİM MERKEZİ AÇILIYOR

Kültürler Arası İletişim Merkezi (KİM) -İngilizce ismiyle Center for Cross Cultural Competence- İstanbul’a gelen turistlerin kültürel değerlerimizden haberdar olmadan ayrılmaları sorununa odaklanmış bir merkez.

Bu yıl Avrupa Kültür Başkenti olan İstanbul bünyesinde çok farklı kültür ve sanat etkinlikleri ile ziyaretçileriyle buluşuyor. Her yıl yaklaşık 7 milyon turisti ağırlayan İstanbul turistlerin ilgisini çeken etkinliklerle dünyanın cazibe merkezi bir kültür başkenti olma yolunda hızla ilerliyor. Köklü tarihi yapısı, doğal güzellikleri ve sanatsal etkinlikleri ile turistleri cezbeden büyülü şehirde yurt dışından gelenlere kendi kültürel değerlerimizi anlatmak için yeni bir merkez kuruluyor.

Kültürler Arası İletişim Merkezi (KİM) -İngilizce ismiyle Center for Cross Cultural Competence- İstanbul’a gelen turistlerin kültürel değerlerimizden haberdar olmadan ayrılmaları sorununa odaklanmış bir merkez. Gönüllüleri başta İngilizce olmak üzere Almanca, İspanyolca, İtalyanca, Rusça ve Arapça gibi birçok yabancı dili konuşan üniversite gençleri, öğretmen, akademisyen ve iş adamlarından oluşuyor.

Merkezin kurucuları arasında farklı isimler var. Sanatçı Engin Noyan, İbrahim Akkökler, Yasemin Kalkavan, Ahmet Sivil bunlardan bir kaçı. Dialogue eğitim kurumlarının genel müdürlüğünü yapan ve merkezin başkan yardımcılığı görevini yürüten Ahmet Sivil, kültürlerin, yalnızca kıtalar ya da milletler arası coğrafi uzaklıktan değil; tarihi, politik ve dini nedenlerden dolayı da farklılaştığını ifade ederek bir anne ve babadan meydana gelen insanlığın, zamanla iletişimsizlikten dolayı birbirlerine ve birbirlerinin kültürlerine yabancılaştığını ifade etti.

Kültürlerin birbirine yakınlaşması, birbirleri ile iletişim kurmaları ile mümkün olduğunu belirten Sivil, Kültürler Arası İletişim Merkezi (KİM) ile ilgili şunları söyledi: “Dil farklılıkları, kültürel farklılıklar ve kişisel farklılıklar gönderilen bilginin tahrifata uğrayarak iletimine neden olur. Biz KİM olarak tüm insanlara kendimizi ifade etmek isteyen, bu coğrafyanın insanları olup insanlığın faydalanabileceği bir mesajımız olduğuna inanıyoruz.   İnsanların farklı kültürlerden geldiğinin bilincinde bir topluluğuz ve kendimizi daha sağlıklı ifade etmenin yolunun iletişimimizin kültürlerarası boyutta olmasından geçtiğine inanmaktayız.”

Merkezin Genel Başkanı Öğretim Üyesi Yrd.Doç. Dr. Enes Eryarsoy da Kültürler Arası İletişim Merkezi’nin ana misyonunun medeniyetler beşiği olan ülkemizde farklı kültürlere mensup insanlar ile etkin iletişim kanalları kurmak olduğunu ifade etti. Eryarsoy, ülkemize gelen turistlerin uğrak yerlerinde kendileriyle ilgilenen, onlara kültürel değerlerimizi doğru bir şekilde anlatan iletişim kanallarının bulunmadığını, bu sorunu bir çok farklı kurumdan yetkililerle paylaştıklarını ve sonunda merkezi kurmaya kanaat getirdiklerini belirtti. Merkezde gönüllü olmak için iyi derece yabancı dile sahip olmanın yanı sıra merkezin sunduğu eğitim seminerlerini de başarıyla tamamlamış olmak gerekiyor. Gönüllüleriyle zaman zaman İstanbul’un en uğrak turist merkezi Sultan Ahmet Camii ve çevresinde “information desk”ler kuracaklarını bildiren Eryarsoy bu merkezlerde “akademik” bilgiler içeren bir takım yayın çalışmaları ile yabancıları bilgilendireceklerini ifade etti. İl Kültür Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü ve Dış İlişkiler Müdürlüğü ile İstanbul İl Müftülüğü bünyesindeki çalışanlarla birlikte iyi bir ekip olarak yabancı dili iyi bilen gönüllülerle çalıştıklarını belirten merkezin Başkanı, “sahip olduğumuz kültürel mirası, değerlerimizi ve kültür kodlarımızın özlerini İstanbul’umuzun değerli misafirleriyle paylaşacağız” dedi.

Kuruluş çalışmalarını tamamlayan merkez 20 Haziran 2010 Cumartesi günü Fatih Ali Emiri Kültür Merkezinde düzenlenecek bir törenle açılıyor. Saat 19.00’da başlayacak törende merkezin kuruluş serüveni, hedefleri, yaptığı çalışmalar ve şehir kültürüne kattığı değeri ifade eden konuşmalar yapılacak. Programda müzisyen Taşkın Savaş bey ve topluluğu, izleyicilere bir konser verecek. KİM’in tanıtılması ve gönüllüleri ile buluşmasını amaçlayan toplantıya yurt dışından da katılımcılar var. Özellikle yabancı dil bilen ve İstanbul’u, kültürel değerlerimizi ve tarihi mirasımızı turistlere anlatabilecek bütün gönüllüler programa davetli. Programa katılacak ve ayrıntılı bilgi almak isteyenler için irtibat bilgisi: 0212  53110 82, 0507 766 83 56,  www.kim.org.tr

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :