KULU'da hizmete doymayan dernek!

KULU'da hizmete doymayan dernek!

Kulu Eğitim Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı DR. Murat Tütüncü, derneğin dününü, bugününü ve yarınını anlattı.

''Konya'nın Kulu ilçesi denildimiy di?'' akla İsveç gelir Zira, 50 bi Kululu İsveç'te yaşıyor. İsveç dışında Kanada, Avusturya, Almanya olmak üzere 10 binin üzerinde Kululuda değişik ülkelerde yaşıyor. Nüfusunun büyük bir bölümü Avrupa'da bulunan ve memleketlerinde yaşamaya devam eden Kululularda boş durmuyor.  2009 Yılında kurulan Kulu Eğitim Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, tam 5 yıldır Kulu'ya büyük hizmetler vererek, taraflı tarafsız herkesin taktirini kazandı. Özellikle kültür ve eğitim faliyetleri ile öne çıkan derneğin 2. dönemdir başkanlığını yapan DR. Murat Tütüncü, derneğin dününü, bugününü ve yarınını anlattı. İşte o röportaj; 


-DOKTOR MURAT TÜTÜNCÜ  KİMDİR ?  
Evli  iki çocuk babasıyım.1967 yılında Kulu’ da doğdum.İlk- Orta-Lise öğrenimimi Kulu ‘da tamamladım.1985 yılında Kulu Lisesini bitirerek Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesini kazandım.1991 yılında Tıp Fakültesini bitirerek mecburi hizmet yapmak için Kilis ‘e gittim.Kilis’de Sağlık Ocakları, Devlet Hastanesi,Verem Savaş  Dispanserinde çalıştım.1993 yılı Temmuz’unda Hamide Hanımla hayatımı birleştirdim. 1994 yılında askere gittim.1996 yılında tayin isteyerek Kulu Yaraşlı Sağlık Ocağında göreve başladım.1997 yılında  Kulu Devlet Hastanesine tayin edildim. Hastanemizde Başhekimlik, başhekim yardımcılığı ,acil doktorluğu görevlerini 16 yıl yaptıktan sonra Tam Gün Yasası nedeniyle istifa etmek zorunda bırakıldım.Halen özel muayenehanemde halkımıza hizmet etmekteyim.Ezgican ve Ecenaz adında üniversitede okuyan çocuklarım var.     

 Kulu Eğitim Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanlığından yanı sıra Konya’daki Kulu’lular Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile Ankara ‘daki Kilis Kültür Derneğinin üyesiyim.T.C. Sağlık Bakanlığı  Acil Hekimliği Sertifikası,Aile Hekimliği Sertifikası.Çocuklarda İleri Yaşam Desteği (ÇİLYAD) Uygulayıcı Sertifikası yanında birçok sertifika sahibiyim.

-KULU EĞİTİM KÜLTÜR YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ İLE TANIŞMANIZ NASIL OLDU?

Dernek kurulurken Hüseyin Gazi Şener beyfendiyle kısa bir görüşmemiz olmuştu.2009 yılında kurulan derneğimize üye olarak kayıt yaptırdım.İlk Genel Kurulda yönetime girdim. 2010-2013 yılları arasında yönetim kurulu üyeliği ve başkan yardımcılığı görevlerinde bulundum.2013 yılında dernek başkanımız sayın Ganber Demirok’ un istifası sonucu yönetim tarafından başkanlığa getirildim.2014 yılında yapılan genel kurul sonucunda da halen başkanlığa devam ediyorum.

– 2013 YILINDA BAŞKAN OLDUKTAN SONRA HANGİ FAALİYETLERİ DERNEKÇE  GERÇEKLEŞTİRDİNİZ?

Yerel  ve  evrensel   değerlere  sahip, azim ve kararlılıkla  bütün  insanlığa  hizmet  eden  , dürüst , dinamik  ve çalışkan ,girişimci , gelişime açık  ,  geleceğin  dünyasında  söz   sahibi  olan   , ülkemizde  ve  tüm dünyadaki  ülkeleri  saracak  örnek  bir  sivil  toplum  hareketini  oluşturmayı  vizyon  edinen   derneğimiz   2013 – 2014  yılını  Kulu’ da  eğitim kalitesinin artırılmasına   yönelik  çalışmaların  başlangıç yılı olarak  kabul etti  ve çalışmalara başladı.     

 İlçe  Milli Eğitim Müdürlüğünün  okul müdürleri  ve muhtarlarla  yaptığı  toplantıda eğitimde  karşılıklı  beklentiler  tartışıldı. İlk önce  üniversite sınavına  girecek  tüm öğrencilerimize  yönelik  ayrı  zamanlarda  iki adet YGS  deneme testi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün katkılarıyla  uygulandı. Bu sınava giren tüm öğrencilerimize beş testlik  YGS deneme test kitapçığı  hediye edildi. Bu sınavda dereceye giren öğrencilerimiz onure edildi. 
Kulu ve köylerindeki tüm 8.sınıfları  kapsayacak şekilde TEOG deneme  sınavı başarıyla uygulandı. Başarılı öğrenciler ödüllendirildi. 
Okullarımızda  başarısız  ve sorunlu  öğrencilerimize yönelik  ‘ Sende Katıl ‘ Projesi hazırlanarak uygulanması için  İlçe Milli  Eğitim Müdürlüğüne verildi.  

Kulu’muzda eğitim kalitesinin  artırılmasına yönelik  hazırladığımız 2014-2017 yıllarını kapsayan  ‘Eğitim Kalitesinin  Arttırılması Stratejisi  Eylem Planı’   birlikte uygulamak için  İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne verildi. Derneğimiz Eğitim  Birimi tarafından ;  orta öğretime  devam eden 7. ve 8.Sınıf öğrencileri, matematik alanında çalışmalar yapmak üzere  yönlendirmek ,  ilgi  ve yetenekleri doğrultusunda  erken yaşlardan itibaren gelişmelerini desteklemek için Birinci Ödülü  Matematik Yarışması düzenlenerek  dereceye girenlere hediyeler verildi.

Eğitim Kalitesinin Artırılması Stratejisi  Eylem Planımızda yer  alan ;  ‘Okuduğunu  anlayan  ve  yorumlayan ve yazan bir nesil yetiştirmek’  amacını güden  ‘Kulu ile Okumak Projesi ‘nin   bir ayağını  oluşturacak  olan  kitaplık halkımızın ve öğrencilerimizin  hizmetine sunuldu.                                                                                    

  Öğrencilerimizin Yaz döneminde eğlenerek vakit geçirmelerini , düzenli bir şekilde  spor yapmalarını , arkadaşlık duygularını geliştirerek  yeni dostluklar kazanmalarını amaçlamak amacıyla ‘ Yaz okulu  ‘ açılması hazırlıklarına başlanıldı.
Derneğimiz alt birimleri olarak   ; bilişim ve Basın Birimi , Eğitim  Birimi , Etkinlik Düzenleme Birimi , Burs Birimi , Gençlik Birimi ,  Gezi ve Çevre Birimi ve  Kültür Sanat Birimi oluşturarak kurumsallaşmaya  başladık.

Kulu’lu gençlerimizin  hayata hazırlanmalarına katkıda  bulunmak, yalnız olmadıklarını hissettirmek,kültürel faaliyetlere  yönelmelerini  sağlamak amacıyla tüm okullarımızı ve halkımızı kapsayacak şekilde  Ankara -Anıtkabir Gezisi  , Tiyatro Günleri düzenlemeye başladık.

 İlk Yardımın önemine  dikkat çekmek için dernek binamızda İlk  Yardım Eğitimi  verilmeye  başlanıldı. Oldukça   rağbet  gören eğitimimizde  katılan kursiyerlere belgeleri verildi.                                                                                                                                       
Ülkemizin doğal , kültürel  ve tarihi zenginliklerini  halkımıza tanıtmak ,  halkımızı geziler çerçevesinde kaynaştırmak  ve derneğimizi tanıtmak amacıyla  derneğimiz gezi birimi tarafından  düzenlenen Abant – Gölcük Gezisini gerçekleştirdik.                                                                                     
Derneğimiz Gençlik kollarından Kulu Meslek Yüksek Okulu Öğrencisi kızlarımızın katkılarıyla , İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün  izniyle , Kulu merkez ve köylerinde ana sınıfı öğrencilerine yönelik  ‘Palyaço Gösterimi’ yapıldı. Bu etkinlikte  amacımız  çocuklarımızı sadece eğlendirmek değil , düşünme yeteneklerinide ön plana çıkarmayı hedeflemekti.                                                   
Derneğimiz Yönetim Kurulu ve  Kadınlar Kolu  ile birlikte  14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle Kulu Devlet Hastanesindeki  doktor ve sağlıkçılarla  bir araya gelindi .
03-09 Kasım Organ ve Doku  Bağış Haftasında  organ ve doku bağışına dikkat çekmek için  devlet hastanesindeki diyaliz hastaları ziyaret edildi, hediyeler verildi.
08 Mart Dünya Kadınlar Gününde ; erken yaşta evlendirilen kız çocuklarımıza ve basında sıkça çıkan  kadın  ölümlerine dikkat çekmek için ‘ Kadın Hakları ‘ Sempozyumu yapıldı.Konuşmacılara  plaketler verildi.  
Geleneksel yaptığımız etkinliklerimizden  Kermes , Anneler Günü ,  Dayanışma  Gecesi ,  İftar Yemeği  ,  Aşure Günü ,  etkinliklerimize  2013/2014  yılında da   aynen devam edildi.                       

  Her öğretim yılı başında  ihtiyaç sahibi  öğrencilerimize kılık- kıyafet ve kırtasiye yardımları yapıldı. 
Ocak ayında  tespit ettiğimiz  ihtiyaç sahibi ailelere gıda paketi  dağıtımı  , kömür  ve yakacak   yardımları yapıldı.                              
Okullarımızın kitap,kırtasiye,dergi,bilgisayar gibi ihtiyaçları derneğimiz tarafından karşılandı. 
 
Yaşlılar  Bakım Merkezindeki  vatandaşlarımız  ve engelli vatandaşlarımıza  moral ziyaretleri yapıldı.  
Evleri yanan iki vatandaşımıza yardım edildi. Kulu da  kalan yüksek okul öğrencilerinden  İhtiyaç sahibi olanlara  kömür ve  yakacak yardımı  yapıldı. İlçemizde İkamet eden Suriye’li vatandaşlara  gıda,giyecek,yiyecek,ilaç, ve sağlık yardımında bulunuldu.                            

Kulumuz ile ilgili  projelerimizi , güncel sorunlarımızı , sizin bizlerden beklediklerinizi ,bizim sizlerden beklediklerimizi daha iyi anlatabilmek ve   halkımızla aramızda  köprü vazifesi yapması amacıyla  hazırladığımız ‘  ‘Flamingo ‘ dergimizi 1.ve 2. sayısını halkımızla buluşturduk.  
2013/2014 yılında derneğimize başvuran 145 üniversiteli öğrencimize halkımzın katkılarıyla burs verildi.                                                         
2013 yılı  Aralık ayında Gökkılıç İş Hanındaki yeni yerimizde derneğimiz bürosunun açılışı yapıldı,konuklarımıza aşure ikram edildi. 

-ETKİNLİKLERİNİZİ GERÇEKLEŞTİRİRKEN SİZE DESTEK OLAN KİŞİ VE KURUMLAR KİMLERDİR?

Dermeğimiz ‘Sadece Ben ‘ değil,’ Biz ‘anlayışıyla yönetilen bir dernektir.Derneğimiz tüm Kulu’luların derneğidir .Derneğimiz tüm bu faaliyetleri yönetim kurulu kadromuz,kadınlar kolumuz,üyelerimiz ve halkımızın katkılarıyla yapmıştır.Bu etkinliklerin yapılmasında emeği geçen başta yönetim kurulu ve kadınlar kolumuz başta olmak üzere üyelerimize ,halkımıza,İsveç’teki Avrupa’lı Kululular Eğitim Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğine,yurt içi ve yurt dışındaki tüm dernekler ve vatandaşlarımıza ,tüm resmi kuruluşlara teşekkür ve şükranlarımı sunarım. 

-KULU VE DERNEĞİN GELECEĞİNİ NASIL GÖRÜYORSUNUZ…

 İç ve dış dinamikleri çok zengin bir bölgede yaşıyoruz.Bu dinamikleri harekete geçirecek,kurumlar ve kişiler arasında köprü görevi yapacak kişi ve kuruluşlara ihtiyacımız var.Bizim insanımızda sadece kendisini öne çıkarma isteği ,sürekli eleştirme hastalığı var.Yurt dışı dernek ve kuruluşlarımız arasında da bir kopukluk ,  bir araya gelememe durumu seziyorum.İsveç gezimizle ve yaz aylarında Kulu da yaptığımız çalışmalarda bu durumu yenmeye çalıştık.Avrupa’ lı Kululular Eğitim Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile İsveç-Kulu Gelişim Vakfı ile bir yakınlaşma oldu, birbirimizi anlamaya başladık.Derneğimiz olarak iç-dış dinamikleri bir araya getirerek ilçemizde daha güzel işler yapacağımıza inanıyorum.                

 Kulu’ nun en  önemli sorununun eğitim seviyesinin düşük olması ve  ahlaki çöküntü olduğunu savunan derneğimiz;okullarımızda eğitim kalitesinin artırılması,ahlaki yönden zengin bireyler yetiştirilmesi amacıyla hazırladığı projeleri  yürürlülüğe koymuştur.  Eğitimli ve ahlaklı yetişmiş nesillerin ileride ilçemize daha çok sahip çıkacağına inanıyoruz. Eğitim kalitesini artırmaya uğraşırken ailelerinde eğitimini göz ardı etmemek gerekir.            
Bizleri daha ileriye götürecek, vizyon sahibi kişilerin eksikliğini her alanda hissediyoruz. Kulu sever herkesi birlik olmaya ,ortak çalışmaya  davet ediyorum.                                         

Derneğimiz;yılmadan,eleştirilere açık olarak,herkesi kucaklayarak, politize olmadan çalışmalarına devam edecektir.                                                                                                                                        

     -GENÇLERE   NELERİ TAVSİYE EDERSİNİZ?  

  Gençler kitap.gazete mutlaka okusunlar.İlçe ve ülke sorunlarından kendilerini soyutlamasınlar.En az iki yabancı dil öğrensinler.Kendilerine mutlaka bir hobi edinsinler.Ülkemizi ve dünya ülkelerini gezsinler,ordaki insanlarla iletişim kursunlar.Kendilerini ve çocuklarını çağdaş ,ülkesini seven ,eğitimli kişiler olarak yetiştirsinler.Mutlaka bir STK ya üye olsunlar.İnsanlığı,  hayatı  ve aile – akrabalarını çok sevsinler.Hiç bir gücün karşısında eğilip,bükülmesinler.Onurlu olsunlar.Zorluklar karşısında yılgınlığa düşmesinler,mücadele etsinler.                                                          

                   İNSAN ANCAK ADININ ANILMADIĞI ZAMAN ÖLMÜŞTÜR..

Bunun içinde arkanızdan güzel ,hatırlanacak eserler bırakmaya gayret ediniz. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.