Kurban alırken bunlara dikkat!

Kurban alırken bunlara dikkat!

Yaklaşan Kurban Bayramı’na ilişkin yapılan açıklamada, bu yıl için erkek kurbanlık hayvan sayısının yeterli olduğu belirtildi. Dişi hayvanların kurban olarak kesilmesinin ülke hayvancılığına zarar vereceği ifade edildi.

Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Sinan Sağlam, ülkedeki hayvan nüfusunun gelecek yıllarda azalmaması için vatandaşlardan mümkün olduğu kadar dişi kurbanlık almamalarını istedi.

Yaklaşan Kurban Bayramı’na ilişkin yapılan açıklamada, bu yıl için erkek kurbanlık hayvan sayısının yeterli olduğu belirtildi. Dişi hayvanların kurban olarak kesilmesinin ülke hayvancılığına zarar vereceğini ifade eden Sağlam, şunları kaydetti:

Dişi hayvanların kurban edilmesi halinde gelecekte ülkedeki hayvan sayısı azalacaktır. Bu bakımdan zorunlu olmadıkça dişi hayvan kurban edilmemelidir. Gelecek yıllarda sıkıntı çekmemek için dikkatli olmalıyız. Kurbanlık alacaklar, telaşa kapılmasın. Ülke genelinde kurbanlık satışı başladı. Canlı hayvanın kilogram fiyatı, 16-18 lira civarında seyrediyor. Bir dönem kurbanlık ithalatı gündeme gelmişti ancak buna ihtiyaç kalmadı. Ülkemizde yaklaşık 450 bin dolayında besi hayvanı yetiştiricisi var. Buna ek olarak kurbanlık yetiştiren üreticilerimiz de var. Üreticilerimiz, besisini tamamladıkları hayvanları piyasaya sürdükçe ithalata gerek olmadığı ortaya çıkıyor.”

Kurbanlık seçiminde özenli hareket edilmesini öneren Sağlam, dikkatli bakıldığında kurbanın sağlıklı olup olmadığı kolayca anlaşılabileceğini bildirdi.

KURBANLIK HAYVANLARDA ARAMANIZ GEREKEN ÖZELLİKLER

Dış görünüşünden hayvanın sağlığıyla ilgili bilgi edinilebileceğini dile getiren Sağlam, şöyle devam etti:

Tüyleri karışık, mat bir görünümdeyse, göz ve burun akıntısı varsa, öksürüyorsa, topallıyorsa, doğal deliklerden pis akıntı geliyorsa, ayağa kalkmakta zorlanıyorsa, yem yemiyor veya su içmiyorsa, bu hayvan hasta olabilir. Kurbanlık hayvanın et veriminin yüksek olması için, hayvana arkadan bakıldığında kalçalarının küp şeklinde olması, ön ve arka bacaklarının ince kemikli olması, göğüs bölgesinin geniş olması gerekir. Sarkık karınlı, büyük işkembeli hayvanlar tercih edilmemelidir. Kurbanlıkların kesim öncesinde veteriner hekimler tarafından muayene edilmesi, sağlık açısından yaşanacak muhtemel olumsuzlukları önlemede büyük fayda sağlayacaktır.”

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.