Yaklaşan bayram öncesi müjdeli haber

Yaklaşan bayram öncesi müjdeli haber

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi vatandaşa müjdeli haber geldi.

Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürü Ali Karaca, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi, Türkiye'de yeterince kurbanlık bulunduğunu belirterek, kurban fiyatlarında herhangi bir artış beklemediklerini söyledi. Karaca, Trakya Bölgesi haricinde kurbanlık ithalatı yapılmasına izin vermeyeceklerini dile getirdi.

Bursa Tarım Fuarı’nda Cihan muhabirinin sorularını yanıtlayan Ali Karaca, bakanlık olarak hayvancılığa çok büyük önem verdiklerini söyledi. Geçmiş yıllarda hayvancılığa ödenen desteğin diğer destekler içindeki payının yüzde 4.4 olduğunu hatırlatan Karaca, 2011 yılı itibariyle 6 milyar 290 milyon lira tarımsal destekleme bütçesi ayırdıklarını kaydetti.

Bu paranın, ilk üç aylık taksidi olan 1 milyar 700 milyon liranın şu an itibariyle 1 milyar 400 milyon lirasını üreticiye ödediklerinin altını çizen Genel Müdür Karaca, bu ödeme içerisinde süt pirim desteği, hayvan başı desteği, yem bitkisi desteği, buzağı desteği, koyunculuk desteği gibi ödemelerin bulunduğunu ifade etti.

Sağlık Bakanı'nın talimatıyla, bu yıl ilk defa süt pirimi desteğini yıl içinde ödediklerine dikkat çeken Karaca, şimdi ikinci 3 aylık taksitlerin ödeneceğini vurguladı. Karaca, desteklerin koyunculuğu geliştirme projesi ve besi desteği gibi desteklerle birlikte yıl sonunda 1.7 milyar liraya ulaşacağını dile getirdi.

“ET FİYATLARININ FAZLA ARTMASINI ENGELLİYORUZ”

Et fiyatlarının yerinde kalması için bir politika izlediklerinin altını çizen Karaca, geçtiğimiz yıllara göre fiyatlarda çok fazla bir artış olmadığını belirtti. Karaca, şu bilgileri verdi: “2010 ocak ayı itibariyle 14.3 TL olan karkas fiyatı şu an itibariyle 15 lira civarında. 2 yıla yakın bir zamandır fiyatlar bu. Burada biz hem üreticimizi hem tüketicimizi düşünen bir model uyguluyoruz. Biliyorsunuz, Türkiye, fert başına milli geliri değişen, alışkanlıkları hızlı değişen bir ülke. Yaşam standardı değişiyor, çarşıda yeme alışkanlıkları arttı. Bunların hepsi ete dayalı tüketimi artırdı. Et tüketimi çok hızlı artıyor. Biz bakanlık olarak uyguladığımız politikalarla tüketicimizi mağdur etmeyecek şekilde, et tüketimini yeterince karşılayacak şekilde bir politika izliyoruz ve et fiyatların fazla artmasını engelliyoruz.”

Aynı zamanda, üreticiyi de düşündüklerini ifade eden Karaca, “Geçtiğimiz 6 ayda hayvan başı 300 lira destek ödedik. Sürekli takip ediyoruz, maliyetleri izliyoruz, hem üreticimizin hem de tüketicimizin dengesini korumaya çalışıyoruz.” diye konuştu.

“YETERİNCE KURBANLIK VAR KİMSE ENDİŞE ETMESİN”

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi, Bakanlık olarak bütün il müdürlüklerinden bilgi aldıklarına dikkat çeken Karaca, bütün illerde yeterince kurbanlık üretiminin olduğunu vurguladı. Üreticinin hazırlık yaptığını ve ellerinde yeterince hayvan bulunduğunu kaydeden Karaca, şöyle konuştu:

“Biliyorsunuz, biz geçen yıl Trakya bölgesini hastalıktan ari bölge ilan etmiştik. Bu bölgeye Dünya Sağlık Örgütü'nün kuralı gereği hastalıksız hayvan girmesi gerekiyor. O nedenle biz ancak ithalata Trakya bölgesi için izin vereceğiz. Onun haricinde ülkemizde yeterince kurban var. Vatandaşımızın endişe etmesine gerek yok. Bu doğrultuda kurbanlık fiyatında artış olacağını tahmin etmiyoruz.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.