Kürtaj yaşı 12'ye inen ülke

Kürtaj yaşı 12'ye inen ülke

Belçika'da her yıl artış eğilimi gösteren kürtaj yaptıranlar arasında 12 yaşındaki kız çocukların bulunması yetkilileri endişelendiriyor.

Belçika'da her yıl artış eğilimi gösteren kürtaj yaptıranlar arasında 12 yaşındaki kız çocukların bulunması yetkilileri endişelendiriyor. Belçika'da son beş yılda kürtaj olaylarında yüzde 3 bin artış olduğu kaydediliyor.

Kürtaj Komisyonu'nun 2009 yılı raporunda yer alan rakamlar ülkede var olan kürtaj sorunun ne kadar büyük olduğunu gözler önüne serdi. Her geçen yıl artış gösteren kürtaj vakalarında 2009 yılında resmi verilere göre 18 bin 870 kürtaj yapılmış. Bu bir önceki yıla göre 275 daha fazla. Son beş yıl baz alındığında ise Belçika'da kürtaj olaylarında yüzde 3 bin oranında artış görüldüğü kaydediliyor. Her 10 kürtajdan 8'inin aile planlama merkezinde gerçekleştiği ifade ediliyor. Bununla birlikte resmi kayıtlara geçmeyen binlerce kürtaj olayının da bulunduğuna dikkat çeken yetkililer, istenmeyen hamileliği kasten sonlandıranların artık çocuk denecek yaşlara gerilemiş olmasından da endişe duyuyor. Komisyon raporunda, 2009 yılında gerçekleşen yaklaşık 19 bin kürtaj vakasından 79'un da 12 ila 14 yaş arasında olduğu hatta üç olayda anne adayın 12 yaşına henüz girdiğine dikkat çekildi. Ülkede tespit edilen kürtajların dörtte biri Brüksel'de gerçekleşti. 68 vakada ise aile içi (ensest) bir ilişki neticesinde meydana gelen hamileliliği sonlandırmak için kürtaj yapılmış.

AİLE KAVRAMI ÇATIRDIYOR

Aile kavramın giderek anlamını yitirdiği Belçika'da evlilik dışı ilişkilerden doğan çocukların sayısında endişeli bir artışın olması da dikkat çekiyor. 1980-2007 yılları arası değerlendirildiği bu rakamın katlanarak arttığı görülüyor. 1980'lı yıllarda evlilik dışı doğum oranı yüzde 2,5'larda iken, 1990'larda evlilik dışı ilişkiden doğan çocuk oranı yüzde 7'lere, 2000'li yıllarda ise yüzde 22'lere yükseldi. 2007'de ise bu oran ikiye katlanarak yüzde 42'ye çıktı.

Her yıl yaklaşık 40 bin çiftin resmi nikahla evlendiği Belçika'da her yıl 35 bin boşanıyor. Boşanma sıralamasında Belçika yüzde 70'lere varan oranla Avrupa'da ilk sıralarda yer alıyor.

CİHAN


 

Etiketler :