Kurtulmuş: Suriyeliler kalıcı!

Kurtulmuş: Suriyeliler kalıcı!

Kurtulmuş, Türkiye'de 1 milyon 600 bin Suriyeli olduğunu belirterek, "Gidecekler diye bakılıyordu ama kalıcı oldukları görülüyor" dedi. "100 sene evvel kurulan Sykes-Picot artık yıkılıyor ve çok daha türbülansı yüksek bir bölgeye doğru giriyoruz" diyen ku

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı(TİKA) ile Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı’nın bütçelerine ilişkin soruları yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "2012 yılında IMF kaynaklarının arttırılmasına yönelik toplantıda Türkiye 5 milyar dolar borç verme taahhüdünde bulunmuştur. Bu bir taahhüttür ve her an gerçekleştirilmeye hazırdır" dedi.

‘İSRAİL ASKERİ ÇİZMELERİYLE GİRDİ, KABUL EDİLEMEZ’

Kudüs'te Mescid-i Aksa'da önemli bir gelişme olduğunu ifade eden Kurtulmuş, 47 yıl aradan sonra ilk defa Mescid-i Aksa'ya İsrail askerlerinin çizmeleriyle girdiklerini söyledi. İsrail askerlerinin savaş alanına çevirdiği Mescid-i Aksa'da 27 kişinin yaralandığını anlatan Kurtulmuş, "Bu saldırganlığı şiddetle kınıyoruz. Kabul edilmesinin mümkün olmadığını bütün gücümüzle haykırıyoruz" ifadesini kullandı.

‘5 MİLYAR DOLAR HAZIR’

IMF'ye borç verme konusundaki soruyu yanıtlayan Kurtulmuş, IMF programlarıyla ilgili kanaatinde zerre kadar bir değişim olmadığını kaydetti. Kurtulmuş, Türkiye'nin AK Parti döneminde 14 Mayıs 2013'te IMF ile hem program hem borç ilişkisini sonlandırdığını hatırlatarak, "2012 yılında IMF kaynaklarının arttırılmasına yönelik toplantıda G20 ülkeleri liderler zirvesinde Türkiye 5 milyar dolar borç verme taahhüdünde bulunmuştur. Bu bir taahhüttür, her an gerçekleştirilmeye hazırdır" diye konuştu.

Kosova'daki TİKA ve imam meselesinde bir yalan haber üzerinden uluslararası bir algı yürütüldüğünü anlatan Kurtulmuş, şöyle konuştu: "TİKA'nın Fatih Sultan Mehmed camisinde 'radikal İslamcı bir imam tutuklandı' ifadesi gündemde. Fatih Sultan Mehmed camisinin sadece yapımını TİKA üstlenmiştir. O camiye ve diğer bütün camilere hangi imamın atanacağı Kosova'daki bütün Müslümanların bağlı olduğu Kosova İslam Birliği tarafından belirlenmiştir. Kaldı ki söz konusu Şevket Krasniqi isimli imam gözaltına alınmış, sorgulanmış ve serbest bırakılmıştır. Sahtekarlık dolu yalanlar etrafından bir algı operasyonu yürütülmüştür. Lütfen rica ediyorum, buna kapılmayın"

ESKİ TÜRKİYE ZİHNİYETİ...

HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani'nin kurumların isimleriyle ilgili eleştirisi üzerine Kurtulmuş, "Ona yapacak bir şey yok ama Türkiye'deki tek tipçi, inkar ve asimilasyon politikaları üzerine dayalı devletin zihniyetini, eski Türkiye'nin eski zihniyetini büyük oranda terk ettiğimizi, vatandaşın farklılıklarını, zenginliklerini Türkiye'nin kıymeti, zenginliği olarak gören bir anlayışa doğru hızla yol aldığımızı, daha alacak çok mesafelerimizin olduğunu, bu anlamda devletin ceberut devlet anlayışından kerim devlet anlayışına doğru geçmekte olduğunu ifade etmek isterim" değerlendirmesinde bulundu.

EZİDİ VE TÜRKMENLERE YENİ KAMP HAZIRLIĞI

Kurtulmuş, Ezidilerle ilgili ise sorulara ilişkin ise şunları söyledi: "Bir algı operasyonu da Türkiye'nin göçmeler tavrı konusunda yapılmaya çalışıldı. Önce Ezidiler konusunda 'Türkiye Ezidilere kucak açmaz sünni Arapları alırlar' dendi. Türkiye'ye ilk planda gelenler 36 bin seviyesine kadar Ezidiler sayısal olarak Türkiye'ye girdiler ve hiçbir zorlukla karşılaşmadı. Ezidilere Türkiye topraklarına girmeden evvel AFAD tarafından bulundukları bölgelerde yardımlar yapıldı. Şu anda 18 bin civarında Türkiye topraklarında Ezidi var. Bu Ezidilerle ilgili de Türkmenlerle ilgili de yeni bir kampın hazırlığı içinde olduğumuzu söylemek isterim."

'KOBANİ'DEN GELENLERE KAPIMIZI AÇTIK'

Kurtulmuş, Kobani ile ilgili sorular üzerine, "19 Eylül'de, Kobani'den bir göç dalgasının gelebileceğini düşündüklerini ve gelenleri mümkün olduğu kadar sınırın önünde karşılamayı planladıklarını belirterek, şunları kaydetti:"Kobani'den gelen insanlara kapılarımızı açtık. Şunu iftiharla söylüyorum; bu CHP'lilerin de MHP'lilerin de BDP'ilerin de AK Parti'lilerin de övünç duyması gereken bir meseledir. Eksikler olabilir, onları iyi niyetli bir şekilde konuşuruz ama dünyanın hiçbir yerinde, hiçbir ülke 18 saat içerisinde 70 bin sığınmacıyı alamaz."

'SURİYELİLER KALIICI'

Kurtulmuş, "Türkiye'de 1 milyon 600 bin civarında Suriyeli kardeşimiz var, şu ya da bu etnik kökenden, şu ya da bu mezhepten meşrepten, bunların yaklaşık 1 milyon 73 bini biyometrik kayıt altına alınmıştır. İnşallah yıl sonuna kadar bunların tamamının da kayıt altına alınmasına çalışıyoruz. Bu konu da gerçekten önemli bir mesele olarak karşımızda duruyor" diye konuştu.

Kurtulmuş, "Suriyeliler misafir midir?" sorusunu ise şöyle cevapladı: "Maalesef ilk anda Suriyeli mülteciler konusuna, gelecekler ve birkaç ay sonra gidiecekler diye bakılıyordu. Ama 3,5 senelik bu iç savaştan sonra kalıcı oldukları görülüyor. Şimdi bu Suriyeli mültecilerle ilgili Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın, Milli İstihbarat Teşkilatı'nın, Sağlık Bakanlığı'nın, Milli Eğitim Bakanlığı'nın, hepsinin olduğu koordinasyon toplantısında artık bunlar kalıcı ve bunların sorunlarını kalıcı olarak nasıl çözeriz meselesidir. Nasıl bir Suriye olacak bilmiyoruz ama şunu biliyoruz, 100 sene evvel, 1. Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan Sykes-Picot artık yıkılıyor ve maalesef bundan sonra çok daha türbülansı yüksek bir bölgeye doğru giriyoruz. 1990'larda Sovyetlerin çözülmesiyle başlayan önce Balkanlar, arkasından Kafkaslar, arkasından Ortadoğu, Kuzey Afrika şimdi Doğu Avrupa, bütün bu türbülansın içerisinde bütün ülkeler bölünür ve dağılırken Allah'a çok şükür, Türkiye 1990'dan bu yana birliğini dirliğini korumayı başarmıştır ve Türkiye inşallah çözüm süreci marifetiyle 100 senelik sorunu çözme iradesini ortaya koymuştur. Dolayısıyla Suriye'de kimin işbaşına geleceği, kime ne olacağıyla ilgili değiliz."

'ŞİMDİ BİR YÜK OLARAK GÖRÜNÜYOR AMA...'

Bölge ülkelerinin parçalandığına da işaret eden Kurtulmuş, "Bölge ülkelerindeki bölünme ve parçalanmaya karşı Türkiye bölgede daha fazla entegrasyonun, barışın, bütünleşmenin, kardeşliğin ve akrabalığın etrafında çalışmalıdır. Bu çerçevede Suriye'deki 1,6 milyon Suriyelinin gelmesi belki şu anda sosyal ve ekonomik yük olarak görünüyor ama inşallah bu Türkiye'nin bölgeyi entegre etmek, bölgeyle kardeşlik bağlarının artırılması projesinin bir alt ayrımı haline gelir" diye konuştu.

BÜTÇELER KABUL EDİLDİ

Komisyon'da bugünkü ilk oturumunda Türk İşbirliği ve koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Atatürk Araştırma Merkezi, Atatürk Kültür Merkezi, Türk Dil Kurumu ile Türk Tarih Kurumu ile Basın-Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ve Tanıtma Fonu Kurulu Sekreterliği bütçeleri görüşüldü. Kurumların 2015 yılı bütçeleri ile 2013 yılı kesin hesapları kabul edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.