CHP’de ‘kutsal ittifak’ krizi

CHP’de ‘kutsal ittifak’ krizi

Büyük kurultay öncesinde il örgütlerinde kongre sürecine giren CHP’de il başkanlığı yarışı kulisleri hareketlendirdi

CHP’yi ‘Alevi Partisi’ görünümüne sokacak bir vitrin oluşmasını isteleyen Kemal Kılıçdaroğlu, özellikle metropol illerin il yönetimleri için kurmayları aracılığıyla uyarılarda bulunurken İl Başkan Adayı olarak yarışa girmek isteyenlere de diplomatik yollarla mesajlar iletti.
 
“Etnik” ya da “mezhep” kimliğinin ön plana çıkmasına karşı çıkan Kılıçdaroğlu, Ankara’da da bu nitelikte bir adaya sıcak bakmadığını hissettirdi. Ankara’da il başkan adaylığına soyunan isimlere de bu yönde mesajlar gitti.
 
Önceki günkü PM toplantısında “Ankara ve İstanbul’da kimleri destekliyorsunuz?” sorusu üzerine açık ifade kullanmayı tercih etmeyen Kılıçdaroğlu “Hiçbir adayı desteklemiyorum, kongreye müdahil olmayacağız. Kim kazanırsa onunla çalışacağız” yanıtını verdi. Ancak Tarık Şengül, Mesut İbiş, Erhan Baydar, Necati Yılmaz, Hilmi Saral, Ümit Erkol ile mevcut il başkanı Zeki Alçın’ın adaylıklarını açıklamaları beklenirken Genel Merkez’in şu anki İl Başkanı Zeki Alçın’ı desteklediği kaydedildi. Örgütlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap’ın da Zeki Alçın’a açık destek verdiği ifade ediliyor.
 
Sav-Taşdelen işbirliği
 
Erkol’un Tarık Şengül lehine adaylıktan çekileceği konuşulurken partili iki grup arasında güç birliği yapıldığı ortaya çıktı ve bu güçbirliği “kutsal ittifak” ismiyle kulislere yansıdı. Geçmişte Çankaya Belediye Başkanlığı yapan ve parti içindeki önemli Alevi isimlerden biri olan Doğan Taşdelen eski Pir Sultan Abdal Derneği Başkanı Necati Yılmaz’ı destekleme kararı aldı. Bu destek Taşdelen’e yakın isimler arasında bile tartışmalara neden olurken, genel merkez muhalifi gruplardan Önder Sav ekibi de Taşdelen’in desteklediği ismi desteklemeye karar verdiği iddia edildi. ve “kutsal ittifak” ismi bu işbirliğine verildi.
 
Gözler seçimde
 
CHP kulislerinde Kılıçdaroğlu’na rağmen ortaya çıkan bu ittifakın yarattığı tartışmalara bir başka tartışma daha eklendi. 1999 yerel seçimlerinde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na Murat Karayalçın CHP’nin, Doğan Taşdelen de DSP’nin adayı oldu. Taşdelen, kamuoyundan gelen ısrarlara rağmen adaylıktan çekilmedi ve sadece 120 bin oy almasına rağmen, Karayalçın’ın 3 bin oy farkla seçilmesini engellemiş oldu. CHP’de Ankara ilçe kongreleri tamamlanırken gözler il başkanlığı seçimlerine çevrildi. Mevcut başkan Alçın en güçlü aday gibi gösterilse de kulislerde seçimden çok az bir farkla sonuç çıkacağı konuşuluyor. Kulislerde Zeki Alçın’ın şanslı olduğu konuşulurken Hilmi Saral ya da Tarık Şengül’ün de sürpriz yaparak seçimden birinci çıkabileceği de dillendiriliyor.
 
Vekillere Anadolu talimatı
 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, PM toplantısında milletvekillerine Anadolu’yu gezme görevi verdi. 40-50 milletvekilinin Meclis’te görevlendirilmesi, diğer milletvekillerinin de Anadolu’ya dağılmasını isteyen Kılıçdaroğlu, “Sokakta insanlarla buluşun” dedi. Edinilen bilgilere göre, önceki gün yapılan ve 8 saat süren toplantıda Kılıçdaroğlu’nun, 90’a yakın milletvekilinin Anadolu’ya gitmesini isteyerek, “Meclis’te 40-50 arkadaşımız kalsa yeter. Diğer milletvekili ve PM üyesi arkadaşların sokakta olmasını istiyorum. Anadolu’ya gitmeleri ve halkla sürekli temasta olmasını istiyorum. Milletvekili arkadaşlar kendi illeri dışında diğer illere de daha önce yaptığımız il dağılımına göre sorumlu oldukları illere de giderek temaslarda bulunmalı. STK’larla görüşüp, kahvehaneler ziyaret edilmeli” dediği öğrenildi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.