LAW'lar kullanıma hazır çıktı

LAW'lar kullanıma hazır çıktı

Ele geçirilen LAW silahlarının çalışır vaziyette olduğu, diğer mühimmatların ise büyük tehlike oluşturduğu ortaya çıktı.

Ergenekon soruşturması kapsamında gelen bir ihbar üzerine 21 Nisan 2009 tarihinde İstanbul'un Beykoz ilçesi Poyrazköy mevkiinde gerçekleştirilen aramalardan sonra 15'i dolu, 6'sı boş, 21 adet LAW silahı başta olmak üzere onlarca mühimmat ve silah ele geçirilmişti.

Mahkemenin dün kabul ettiği iddianameye yansıyan bilgilere göre, Ergenekon terör örgütünün ikinci büyük cephaneliği olarak adlandırılan bu silahlarla ilgili Emniyet Genel Müdürlüğü ve Makine Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE) tarafından kapsamlı raporlar hazırlanmış.

O günlerde düzenlediği basın toplantısında Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, kazılarda ele geçirilen LAW silahları ve mühimmatın kaynağının TSK olmadığı yorumunu yapmıştı. İddianamenin 25. sayfasında yer alan İstanbul Emniyet Müdürlüğü Bomba İmha ve İnceleme Şube Müdürlüğü'nün raporu ise ele geçirilen LAW silahlarının çalışır vaziyette olduğunu, diğer mühimmatın nasıl bir tehlike oluşturduğunu şu ifadelerle göz önüne seriyor: "Yapılan aramalarda ele geçen malzemeler, patlayıcı maddeler, LAW silahları hakkında İstanbul Emniyet Müdürlüğü Bomba İmha ve İnceleme Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan 15.10.2009 tarihli inceleme raporuna göre; 21-24.4.2009 tarihlerinde Beykoz Poyrazköy'de yapılan kazılarda/aramalarda ele geçen LAW silahlarından dolu olanların, el bombalarının, hakem bombalarının, diğer patlayıcı ve mühimmatın sağlam ve çalışır vaziyette olduğu, fabrikasyon olarak askerî amaçlar doğrultusunda kullanılmak üzere üretilen, piyasadan rahatlıkla temini mümkün olmayan mühimmattan olduğu, LAW silahlarının 6136 sayılı kanuna 2478 sayılı kanunla eklenen Ek-5. maddesi kapsamında, diğer patlayıcı maddelerin 5237 sayılı TCK'nın 174. maddesi kapsamında kaldığı tespit edilmiştir."

Genelkurmay'ın 'silahlar bize ait değil' savunması da iddianameye yansıyan bir diğer raporla çürütülüyor. İddianamenin 25. sayfasındaki MKE'nin raporunda, kazılarda ele geçirilen ve üzerinde seri numarası olan mühimmatın üretildikten sonra teslim edildiği komutanlıklar tek tek sıralanmış: "Beykoz Poyrazköy'de yapılan aramalarda ele geçen mühimmat ile ilgili olarak MKE Genel Müdürlüğü'nce verilen bilgiye göre MKE imali olup üzerinde kafile numarası bulunan mühimmatın imalinden sonra MKE tarafından teslim edildiği birimler tespit edilmiştir." Aynı tarihlerde açıklama yapan Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Poyrazköy'de çıkan silah ve mühimmatın TSK'ya ait olmadığını savunmuştu. İddianameye giren raporlar Başbuğ'un yanıldığını ya da yanlış bilgilendirildiğini teyit eder nitelikte. Mehmet Çapkın-İstanbul

Etiketler :