Libya'da ABD Büyükelçisi öldürüldü

Libya'da ABD Büyükelçisi öldürüldü

Bingazi'de ABD Büyükelçisi ve 3 ABD'li yetkili öldürüldü.

ABD'de gösterime giren Hz. Muhammed'e hakaret içeren sinema filmi Libya'da büyük tepki topladı. Bingazi'de bulunan ABD konsolosluğu önünde yapılan eylem sırasında roketli saldırı düzenlendi. Yapılan saldırı sonrasında ABD Büyükelçisi J. Christopher Stevens ve 3 ABD'li yetkilinin öldüğü belirlendi. CNN'in iddiasına göre saldırıyı El Kaide bağlantılı Ansar al-Şeriat adlı bir grup yaptı.

AKILLARA KADDAFİ'Yİ GETİRDİ

Havasızlıktan boğulduğu belirtilen Stevens’ın son anlarında çekilen fotoğrafı, 20 Ekim 2011'de isyancılar tarafından öldürülen Libya eski diktatörü Muammer Kaddafi'nin hafızalara kazınan görüntüsünü akıllara getirdi.

 

 

Ayrıca CNN'e konuşan bir anlaşmalı konsolosluk çalışanı ise Stevens'ın cansız bedenini gördüğünü belirterek Büyükelçi'nin hayatını kaybettiğini teyit etti.

GÜVENLİ BİR YERE GİDERKEN ÖLDÜ

Reuters'a konuşan ve adı açıklanmayan Libyalı bir yetkili, Büyükelçi'nin olay sırasında konsolosluk binasında değil otomobilinde olduğunu, Stevens'ın "Daha güvenli bir yere doğru gittiği sırada arabasına roketler isabet ettiğini" söyledi.

LİBYALI LİDERLER ÖZÜR DİLEDİ

Libya Cumhurbaşkanı Muhammed Yusuf el-Magarif ve geçici Başkan Abdurrahim el-Keib'in saldırı nedeniyle ABD'den özür dilediği açıklandı.

 

BÜYÜKELÇİ DUMANDAN ZEHİRLENDİ

Stevens'ı tedavi eden Libyalı doktor, Associated Press'e yaptığı açıklamada, ABD'li Büyükelçi'nin, saldırganların çıkardığı yangının neden olduğu dumandan boğularak öldüğünü söyledi. Doktor Ziyad Ebu Zeyid, Libyalılar tarafından Bingazi Tıp Merkezi'ne getirilen Stevens'ı hayata döndürmek için 1.5 saat uğraştığını ama başaramadığını belirtti. AFP haber ajansının geçtiği fotoğraflarda, ağır yaralı olarak binadan taşınan Büyükelçi Stevens'ın vücudunda yanıklar olduğu gözlenmişti. Stevens'ın bu görüntüleri yaralı olarak hastaneye taşınırken çekildi.

İKİSİ VURULARAK ÖLDÜRÜLDÜ

Libya'da ve Mısır'daki Selefiler, ABD'de yaşayan İsrail doğumlu bir Yahudi olan Sam Bacile tarafından çekilen ve Hz. Muhammed ile İslam'a hakaret ifadeleri içerdiği belirtilen bir kısa filmi protesto etmek için Kahire'deki ABD Büyükelçiliği'ne saldırmış, Bingazi'de de konsolosluk binasını ateşe vermişti. Libya İçişleri Bakan Yardımcısı Venis el Şerif, konsolosluk binasına yönelik saldırının ardından ABD'li personelin güvenli bir eve götürüldüğünü ancak bu evin "her nasılsa militanlar tarafından bulunduğunu" söyledi. Şerif, öldürülen ABD'lilerden ikisinin, evdekilerin Amerikan askerlerince tahliye edilmeye çalışılması sırasında çıkan çatışmada vurularak hayatını kaybettiğini belirtti.

10 LİBYALI GÜVENLİK GÖREVLİSİ ÖLDÜ

Libya'nın BM Temsilci Yardımcısı İbrahim Dabbaşi, ABD Konsolosluğu'nu hedef alan saldırıda, ABD'li yetkililerin yanı sıra 10 Libyalı güvenlik görevlisinin öldüğünü, bazılarının da yaralandığını söyledi. Dabbaşi, Libya hükümetinin saldırıdan sorumlu olanları adalet karşısına çıkarmaya kararlı olduğunu sözlerine ekledi.

AFP haber ajansının geçtiği fotoğraflarda, ağır yaralı olarak binadan taşınan Büyükelçi Stevens'ın vücudunda yanıklar olduğu gözlendi.

LİBYALI YETKİLİLER DOĞRULADI

Libyalı yetkililer, dün gece elçiliğe düzenlenen saldırı sonucunda büyükelçinin öldüğünü belirtti. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Victoria Nuland, dün geç saatlerde yaptığı açıklamada, “Bingazi’deki elçilik binasının militanlar tarafından saldırıya uğradığını ve Libyalı yetkililerle elçiliği koruma altına almaya çalıştıklarını” söylemişti.

TWITTER'DAN KINAMA

Libya Başbakan Yardımcısı twitter üzerinden yaptığı açıklamada, 'ABD Konsolosluğu'na saldırı ve büyükelçinin öldürülmesi korkaklıktır' dedi ve eylemi kınadı.

MISIRLILAR KAHİRE BÜYÜKELÇİLİĞİ ÖNÜNDE

ABD'de Hz. Muhammed'e hakaret içeren sinema filmininin gösterime girmesi Mısırlıları da kızdırdı. Filmi protesto eden bir grup eylemci, ABD'nin Kahire Büyükelçiliği önünde bayrak yaktı.

ABD BAYRAĞI YAKILDI

Mısır'da, Hz. Muhammed'e hakaret içeren bir sinema filmi protesto edildi. Protestocular, ABD'de yaşayan bir grup Kıpti tarafından çekilen ve Hz. Muhammed'e hakaret içeren sinema filmine tepki göstermek için ABD'nin Kahire Büyükelçiliği önünde toplandı. Eylemcilerden biri elçilik binasına tırmanarak Amerikan bayrağını indirdi. Kıptiler aleyhine slogan atan eylemciler, ABD bayrağını da yaktı.

 

HRİSTİYANLARDAN DESTEK

Mısır'daki Hristiyan aktivistler de filmin gösterimin durdurulması için ABD elçiliği önünde yapılan eyleme destek verdiğini belirtti. Kıpti devleti kurucuları sayılan Moris Sadık, Asamet Zagleme başta olmak üzere ABD'de yaşayan Mısırlı Hristiyanlar ve daha önce Kur'an yakma eylemiyle gündeme gelen ABD'li Rahip Terry Jones, filmin dün gösterime gireceğini açıklamıştı.

NSARU'Ş ŞERİA GRUBUNUN SALDIRISI

Libya İçişleri Bakan Yardımcısı Venis eş-Şerif, ABD'nin Bingazi Konsolosluğu'na düzenlenen saldırının, “Ensaru'ş Şeria” adlı grup tarafından gerçekleştirildiğini bildirdi. Olayla ilgili ayrıntı veren Şerif, grubun konsolosluğa roket saldırısı düzenlediğini, ardından konsolosluktaki güvenlik güçleriyle saldırganlar arasında silahlı çatışma yaşandığını belirtti. Christopher Stevens'ın, normal şartlarda ABD'nin Trablus'taki Büyükelçiliği'nde bulunması gerektiğine işaret eden Şerif, büyükelçinin teftiş amacıyla Bingazi Konsolosluğu'nu ziyaret ettiğini bildirdi.

'İSYAN'A YARDIM ETMİŞTİ

California doğumlu 52 yaşındaki Büyükelçi Christopher Stevens, Libya’yı ABD Dışişleri kadrosu içinde en iyi tanıyan diplomatlardan biriydi. Fas’ta öğretmenlik yaparken Afrika kültürüne hayran kalıp diplomasiye adım atan Stevens, 21 yıl süren kariyerinde Kudüs, Şam, Kahire ve Riyad’da görev yapmıştı. ABD, Kaddafi rejimiyle onyıllar boyu kestiği ilişkilerini onarmak üzere 2007’de bu ülkede büyükelçilik açmaya karar verdiğinde, Trablus’a gelerek burada görev yapmaya başlayan üç üst düzey ABD diplomatından biri Stevens olmuştu. İyi düzeyde Arapça ve Fransızca konuşabilen Stevens, Libya iç savaşı sırasında Kaddafi karşıtı isyana destek vermek üzere özel misyonla yeniden bu ülkeye gelmiş, geçtiğimiz mayıs ayında da yeni Libya’da ABD’nin Trablus Büyükelçisi olarak atanmıştı.

ABD SALDIRININ PLANLI OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYOR

Obama yönetimi, Bingazi’deki saldırının önceden planlanmış olabileceğini düşünüyor. Washington, istihbarat raporlarının kesin bir yargıya izin vermediğini ancak Kahire’dekinin aksine buradaki olayların planlı olma ihtimalini yüksek görüyor. Buna göre örgütlü bir grup ya böyle bir kargaşanın çıkması için bekledi ya da hatta protestoları kendileri organize etti. Öte yandan Libya’nın Ankara Büyükelçisi Abdürrezzak Muktar, Stevens’ın öldürüldüğü saldırı için, “Libya İçişleri Bakanlığı, saldırının, eski İstihbarat Başkanı Abdullah es-Senussi’nin Libya’ya iade edilmesine tepki olabileceği ihtimali üzerinde duruyor” dedi. Kaddafi döneminin istihbarat başkanı Senussi, geçen hafta Moritanya tarafından Libya’ya iade edilmişti.

"BİRAZDAN ÖLEBİLİRİM"

Saldırıda ölen ABD’li diplomat Sean Smith’in olaydan hemen önce internetteki bir forumda “bu gece ölebileceğini” yazdığı öğrenildi. Smith’in forumdaki arkadaşlarına binanın dışındaki olaylardan söz ettiği ve son sözlerinin de “Ateş ediyorlar” olduğu kaydedildi.

OBAMA EN SERT İFADELERLE KINADI

ABD Başkanı Barack Obama, ABD Konsolosluğu'nu hedef alan saldırıyı, “Mümkün olan en sert ifadelerle” kınadı. Obama ve ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Beyaz Saray'da kameraların karşısına geçerek açıklama yaptı. Obama, bu "hain saldırıyı düzenleyenlerin adalete teslim edilmesi için" Libya hükümetiyle çalışacaklarını dile getirerek, saldırıyı yapanların kesinlikle adalet önüne çıkarılacağını ifade etti. Bu saldırının ABD ile Libya arasındaki bağları kırmayacağına değinen Obama, saldırıdan sonra Libyalıların büyükelçilik yetkililerine yardım ettiğini, Stevens'ı hastaneye götürdüklerini belirtti.

ÖNLEMLER ARTIRILDI

Saldırıda ölen dört ABD’linin “Amerika’nın özgürlük, adalet ve dünyadaki diğer ülkelerle kurdukları ortaklığı sürdürme kararlılığının bir sembolü” olduğunu belirten Obama, dini inançlara hakaret edilmesine karşı olduğunu ancak böylesi bir “anlamsız şiddet”i de kabul edemeyeceğini söyledi. Obama, yaptığı açıklamada, “Libya’daki personelimizin güvenliğinin desteklenmesi ve dünyanın her yerindeki diplomatik misyonlarımızın güvenliğinin artırılmasını desteklemek için tüm gerekli kaynakların kullanılması emrini verdim” dedi.

ABD 50 ASKER GÖNDERDİ

Associated Press'e konuşan ABD'li yetkililer, Libya'daki Amerikan diplomatik misyonlarının güvenliğinin sağlanması için iyi eğitimli 50 deniz piyadesinin yola çıktığını söyledi. Ölen ABD'lilerin cenazeleri ise Bingazi Uluslararası Havaalanı'na götürüldü. Cenazelerin önce Libya'nın başkenti Trablus'a oradan da Almanya'da bulunan bir ABD üssüne transfer edileceği belirtildi. Stevens'ın kısa bir ziyaret için Trablus'tan Bingazi'ye gittiği öne sürülmüştü.

DEMPSEY'DEN KUR'AN YAKAN RAHİBE RİCA

ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, Kuran yakma fanatiği ABD'li rahip Terry Jones'u telefonla bizzat aradı ve "filme verdiği desteği gözden geçirmesini rica etti."

LİBYA HÜKÜMETİ KADDAFİ YANLILARINI SUÇLADI

İçişleri Bakan Yardımcısı Şerif düzenlediği basın toplantısında saldırıdan Muammer Kaddafi yanlılarını sorumlu tuttu. Şerif, “Saldırıda RPG’ler kullanıldı. Bu da bunları kötüye kullanan bazı güçler olduğunu gösteriyor. Bu kişiler eski rejimin kalıntılarıdır” diye konuştu. Libya Cumhurbaşkanı Muhammed Yusuf el Magarif de bu tarz bir saldırının İslam'a yakışmayacağını belirterek "Amerikan halkından ve tüm dünyadan" özür diledi. Magarif, saldırıyla ilgili soruşturma başlatıldığını söyledi. Dün akşamdan bu yana yaşanan gelişmeler üzerine Libya Genelkurmay Başkanı Yusuf el Menguş da Türkiye ziyaretini yarıda keserek Trablus’a döndü.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.