Libya'da Sirenayka bölgesi özerklik ilan

Libya'da Sirenayka bölgesi özerklik ilan

Kaddafi'nin ülkesi Libya'da korkulan oldu... Zengin petrol yataklarının bulunduğu doğudaki Sirenayka (Barka) bölgesi özerkliğini ilan etti.

Karar, Bingazi'de aralarında aşiret liderleri ve milis komutanlarının da bulunduğu 2000 kişinin katıldığı bir toplantıda alındı.

Toplantıda liman kenti Sirte'den Mısır sınırına kadar olan bölgeyi kapsayan Sirenayka'nın hükümet tarafından yıllarca ihmal edildiği belirtilerek bundan böyle yarı-özerk yapı içinde yerel meselelerde bölge halkının söz sahibi olacağı belirtildi.

Şeyh Ahmed Zübeyir'in bölge lideri seçildiği toplantıda, bölge için federal sistemin tek seçenek olduğu belirtildi. Ülkenin Libya'nın petrol yataklarının çoğu bu bölgede bulunuyor. Libya'da Ulusal Geçiş Konseyi, Libya'nın bölünebileceği kaygısıyla federal yönetime karşı çıkıyor.

Kaddafi öncesindeki monarşi döneminde Libya Trablus, Fizan ve Sirenayka olmak üzere 3 ayrı bölgeden oluşuyordu. Sözcü; kararı bölgesel askeri liderlerle siyasilerin ve aşiret liderlerinin de desteklediğini söyledi. Özerklik ilanı hukuken bağlayıcı olmamasına karşın, bu kararın merkezi hükümetle bölge arasında gerginliğe neden olacağı belirtiliyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.