BM'den ölümüyle ilgili soruşturma istiyor

BM'den ölümüyle ilgili soruşturma istiyor

Devrik Libya lideri Muammer Kaddafi'nin karısı Safiye Kaddafi, eşinin öldürülmesiyle ilgili BM'den soruşturma açmasını talep etti.

Devrik Libya lideri Muammer Kaddafi'nin karısı Safiye Kaddafi, eşinin öldürülmesiyle ilgili BM'den soruşturma açmasını talep etti.

AFP'nin haberine göre, merkezi Suriye'nin başkenti Şam'da bulunan Errai televizyonunun haberinde, Safiye Kaddafi, ''Muammer Kaddafi'nin ölümüyle ilgili BM'ye soruşturma açma çağrısında bulunduklarını'' belirtti.

Safiye Kaddafi, ''6 ay boyunca 40 ülkenin saldırganlığına karşı koyan Kaddafi ve oğullarının cesaretinden dolayı gurur duyduğunu'' ifade etti.

Safiye ve Muammer Kaddafi'nin üç çocuğu Ayşe, Hannibal ve Muhammed'in Cezayir'e sığındıkları, Kaddafi'nin bir diğer oğlu Saadi'nin de Nijer'e sığındığı belirtilmişti.

Libya'da Ulusal Geçiş Konseyi'nin (UGK) Yürütme Kurulu Başkanı Mahmud Cibril, devrik lider Muammer Kaddafi'nin UGK askerleri ile kendisine bağlı birlikler arasındaki çapraz ateşte başından vurularak öldüğünü açıkladı.


Başkent Trablus'da bir basın toplantısında konuşan Cibril, Kaddafi'nin bir kanalizasyon borusuna saklanmaya çalışırken yakalandığını ve UGK askerlerine direniş göstermediğini söyledi.

Gazetecilere adli tıp raporunu okuyan Cibril, sağ kolundan vurulan Kaddafi'nin bir kamyona taşındığını, araç hareket ettiğinde çapraz ateş açıldığını ve devrik liderin başından vurulduğunu belirtti.

Adli tıp uzmanlarının Kaddafi'nin başına isabet eden kurşunun UGK askerlerine mi yoksa kendisine bağlı birliklere mi ait olduğunu tespit edemediğini söyleyen Cibril, Kaddafi'nin hastaneye getirilmeden birkaç dakika önce öldüğünü sözlerine ekledi.

Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi'nin cenazesi Misrata yakınlarındaki Afrika pazarında tutuluyor.

AA ekibi, şehre yaklaşık 25 kilometre uzaklıktaki bir sitenin içinde yer alan Afrika pazarındaki soğuk hava deposunda tutulan Kaddafi'in cesedini görüntüledi.

Afrika pazarının bulunduğu sitede geniş güvenlik önlemleri alındığı ve yaklaşık 3 bin kişilik UGK gücünün sitedeki güvenliği sağladığı öğrenildi.

Yiyecek satılan bir pazar olan Afrika pazarının içindeki bir soğuk hava deposunda bulunan Kaddafi'nin cesedini görmek isteyen Misratalıların, deponun önünde ve sitenin dışında kuyruklar oluşturduğu görüldü.

Yaklaşık 10 kişilik gruplar halinde içeri alınan Libyalılar, Kaddafi'nin yerde yatan cansız bedenini izleyerek sloganlar atıyorlar. Libyalıların, Kaddafi'nin bulunduğu yerde en fazla 5 dakika kalmasına izin veriliyor. Bazı Libyalılar cesetle birlikte fotoğraf çektirip görüntü kaydı alıyorlar.

Kaddafi'nin cesedine ilerleyen saatlerde otopsi yapılması ve UGK Başkanı Mustafa Abdülcelil'in Misrata'da bir basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.
 


Adli Tıp Kurumu Başkanı El Zentani: "Kaddafi'nin otopsisi bugün veya yarın sabah yapılacak"

Libya Adli Tıp Kurumu Başkanı Osman El Zentani, Libya'nın öldürülen devrik lideri Muammer Kaddafi'nin cesedine bugün veya yarın sabah otopsi yapacaklarını söyledi.

AA muhabirinin konuya ilişkin sorularını yanıtlayan El Zentani, otopsiyi uluslararası standartlarda yapacaklarını, yaraları tanımlayacaklarını ve dokümantasyon yapacaklarını bildirdi.

Kaddafi'nin cesedinden örnekler alacaklarını ifade eden El Zentani, bu şekilde DNA örnekleriyle kimlik konusundaki soru işaretlerinin de ortadan kalkacağını kaydetti.

Cesedin incelenmesinin 4 saat alabileceğini belirten El Zentani, incelemenin ardından Kaddafi'nin nasıl, ne zaman öldüğünün de belirleneceğini ifade etti.

El Zentani, Kaddafi ailesinin ölen diğer üyelerine de adli tıp incelemesinin yapılacağını belirtti.




Kaddafi'nin defni birkaç gün ertelendi

Devrik liderin cenazesi defin işlemleri tamamlanana kadar morgda tutulacak

Libya'da dün öldürülen devrik lider Muammer Kaddafi'nin defninin birkaç gün ertelendiği bildirildi.

Ulusal Geçiş Konseyi'nin Maliye Bakanı Ali Tarhuni, Kaddafi'nin cenazesinin, defin işlemleri tamamlanıncaya kadar morgda tutulacağını belirtti.

Kaddafi'nin cenazesinin Misrata'da olduğunu söyleyen Tarhuni, nereye defnedileceği konusu netlik kazanıncaya ve herkes Kaddafi'nin öldüğünden emin oluncaya kadar devrik liderin cenazesinin morgda bekletileceğini kaydetti.

Kaddafi'nin bugün bilinmeyen bir yere gömüleceği bildirilmişti.




Muammer Kaddafi bugün bilinmeyen bir yere gömülecek

Libya'da dün Ulusal Geçiş Konseyi (UGK) güçlerince öldürülen devrik lider Muammer Kaddafi'nin bugün bilinmeyen bir yere gömülüceği bildirildi.

UGK yetkilileri, Muammer Kaddafi'nin cesedinin bugün hızla ve gizli olarak bilinmeyen bir yere defnedileceğini bildirirken, UGK Başbakanı Mahmud Cibril yaptığı açıklamada, "yeni ve birleşik bir Libya'yı başlatmanın zamanı. Tek halk, tek gelecek" diye konuştu.

Cesedi Misrata kentinde bir camiye getirilen Kaddafi'nin İslami usullere göre defnedilmesinin beklendiği kaydediliyor.

Bu arada Libya'nın yeni yöneticileri, Libya'nın "kurtuluşunun" yarın resmen ilan edileceğini belirtti.

Öte yandan Libya'da 30 gün içinde geçiş hükümeti kurulması, kurulacak hükümetin demokratik seçimleri düzenlemesi, Ulusal Geçiş Konseyi'nin de Bingazi'den başkent Trablus'a taşınması bekleniyor.




NATO, Kaddafi'yi hedef aldığından habersizmiş

NATO, Sirte yakınlarında Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi'nin konvoyunu hedef alırken araçlarda kimlerin bulunduğundan haberi olmadığını buyurdu.

NATO'dan yapılan açıklamada, Kaddafi'nin sonunu hazırlayan hava saldırısıyla ilgili şu bilgiler verildi:

''Perşembe günü yerel saatle 08.30'da bir NATO savaş uçağı, Sirte yakınlarında manevra yapan, Kaddafi yandaşlarına ait yaklaşık 75 araçlık bir grubun parçası olan 11 askeri aracı vurdu. Bu zırhlı araçlar hızla Sirte'yi terk etmekteydi ve sivillere tehdit oluşturacak şekilde önemli miktarda silah ve cephane taşımaktaydı.

Tehdidi azaltmak için bir NATO savaş uçağının müdahalesiyle bir aracın imhası konvoyun dağılmasına ve birçok aracın yön değiştirerek etrafa dağılmalarına neden oldu.''

Bunun ardından tekrar toparlanan yaklaşık 20 araçlık bir konvoyun büyük bir hızla ilerlemeye devam ederek sivillere tehdit oluşturduğu ve devamında gelen ikinci hava saldırısında 10 civarında aracın imha edildiği aktarılan açıklamada, ''Saldırı zamanında NATO, Kaddafi'nin konvoyda olduğundan habersizdi. NATO'nun müdahalesi, BM Güvenlik Konseyi yetkisine uygun şekilde sadece sivillere tehdidi azaltmak için yapıldı. NATO'nun fertleri hedef alma politikası yoktur'' denildi.

NATO'nun daha sonra Kaddafi'nin konvoyda bulunduğundan ve bu saldırının muhtemelen onun ele geçirilmesine katkı sağladığından haberdar olduğu belirtilen açıklamada, hava saldırısının hangi ülke uçaklarınca gerçekleştirildiğinin ifşa edilmeyeceği kaydedildi.

Öte yandan NATO büyükelçilerinin katıldığı Kuzey Atlantik Konseyi, Libya operasyonunun sona erdirilmesini görüşmek için toplandı.




Abdullah Omar Bufarda: ''Kaddafi'nin ölmesine çok sevindim. Bundan sonrası için çok umutluyum. Umarım Libya'da da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan gibi bir liderimiz olur''

Libya'da içinde bulunduğu araca bomba atılması üzerine yaralanan ve İstanbul'a getirilerek tedavi altına alınan Abdullah Omar Bufarda, ''Kaddafi'nin ölmesine çok sevindim. Bundan sonrası için çok umutluyum. Umarım Libya'da da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan gibi bir liderimiz olur'' dedi.

İstanbul'daki özel bir hastanede tedavi gören 23 yaşındaki mühendislik öğrencisi Abdullah Omar Bufarda, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2 gün önce 5 arkadaşıyla birlikte araçlarına bomba atıldığını söyledi. Araçta bulunan diğer 4 arkadaşının hayatını kaybettiğini dile getirilen Bufarda, kendisi ve 1 arkadaşının olaydan yaralı olarak kurtulduğunu kaydetti.

İstanbul'a da 2 gün önce getirildikleri belirten Bufarda, omuzlarında kırıklar olduğunu, bir hafta hareket etmeden yatması gerektiğini, omuzlarına takılan kollukları 6 hafta boyunca kullanacağını anlattı.

Bufarda, şu anda fizyoterapist yardımıyla yürüyebildiğini dile getirerek, hayati tehlikesi kalktığında Libya'ya geri döneceğini ifade etti.

Abdullah Omar Bufarda, ''Kaddafi'nin ölmesine çok sevindim. Bundan sorası için çok umutluyum. Umarım Libya'da da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan gibi bir liderimiz olur'' dedi.

Bu arada, Bufara'nın da tedavi gördüğü hastaneye bugün getirilen Libyalı yaralıların durumlarının kritik olduğu ve tedavilerinin sürdüğü öğrenildi.




Kaddafi'nin Ölümünün Arap Basınında Yansımaları: Suriye ajansı haberi görmedi

Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi'nin ölüm haberi Arap basınında değişik açılardan değerlendirildi.

Lübnan Essefir gazetesi, Kaddafi'nin ölümünü "Kaddafi öldü, Libya normal hayatına geri dönüyor" başlığıyla verirken El Diyar gazetesi, "Libya Kaddafi dönemini aştı" başlıklı haberiyle verdi.

Ürdün'ün El Destur gazetesi "Kaddafi öldürüldü" başlığı kullandı.

Birleşik Arap Emirlikleri'nde yayımlanan El İttihad gazetesi de Muammer Kaddafi'nin ölümüne geniş yer verdi. Gazete, "Libya Kaddafisiz ilk gününü kutluyor" başlıklı geniş haberinde, Kaddafi'nin ölümünü yanı sıra, Libya halkının kutlamalarına da değindi.

Suudi Arabistan'da yayımlanan Dar El Hayat gazetesi, "Kaddafi, oğlu Mutassım ve savunma bakanının bilinmeyen şartlarda ölümü" başlıklı haberinde Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi'nin ölümüyle ilgili yayılan farklı haberlere dikkat çekerken, Kaddafi'nin nasıl öldürüldüğünün tam olarak bilinmediğini vurguluyor.

Suriye basını ise Kaddafi'nin ölümüne pek rağbet göstermedi. Kaddafi'nin öldürüldüğü haberlerinin gelmeye başladığı sıralarda televizyon kanalları son dakika haber şeklinde alt yazı ile verirken, resmi haber ajansı SANA'ın internet sitesinde Kaddafi'nin ölüm haberi yer almadı.

Suriye'de yönetime yakın yayınlarıyla bilinen "champress" adlı internet sitesi, "tutuklanması ile öldürülmesi arasında bilinmeyen anlar" adlı haberinde Kaddafi'nin tutuklandığı haberinin hemen sonrasında öldürüldüğü haberinin geldiğine vurgu yaparak, nasıl öldürüldüğüne ilişkin çelişkili haberlerin olduğuna yer verdi.




Fransa: ''NATO'nun Libya'daki askeri faaliyetleri sona erdi''

Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, NATO'nun Libya'daki askeri operasyonlarının sona erdiği duyurdu.

Europe-1 radyo kanalına konuşan Juppe, ''Askeri operasyonlar sona erdi''diye konuştu.

Juppe, ''Libya topraklarının tamamının, Ulusal Geçiş Konseyi'nin kontrolü altında olduğunu'' söyledi.

NATO güçlerinin amaçlarının Kaddafi'yi öldürmek olmadığını ifade eden Juppe, ''bizim hedefimiz, onun iktidarı bırakmasını sağlamaktı''dedi.

Juppe, eski diktatörün ölüm şeklinin hala belirsizliğini koruduğunu belirtti.




Kaddafi yanlıları ile UGK güçlerinin 40 gün savaştığı Beni Velid'de yaklaşık 500 Kaddafi askeri ile 100 muhalif asker öldü

Libya'da Ulusal Geçiş Konseyi (UGK) güçlerince dün öldürülen devrik lider Muammer Kaddafi'ye bağlı askerler ile UGK güçlerinin 40 gün savaştığı Beni Velid'de 60'ı sivil toplam 660 kişinin öldüğü bildirildi.

Beni Velid'in Ulusal Geçiş Konseyi (UGK) güçlerinin eline geçmesiyle bu kentte 40 gündür süren savaşın bilançosu da ortaya çıktı.

AA muhabirinin Beni Velid kuşatmasının komutanlarından Ahmed Haruda'dan aldığı bilgilere göre, UGK güçleri Beni Velid Hastanesi'ni ele geçirdiğinde Kaddafi güçlerinden 80 askerin cesediyle karşılaştı.

Kaddafi'ye bağlı askerlerin, kent kuşatma altındayken muhalifleri desteklediği veya kendi taraflarında savaşmadığı gerekçesiyle 60 sivili de öldürdüğü belirlendi.

Kaddafi'nin son kalelerinden olan Beni Velid'i ele geçirdikten sonra tüm binaları tek tek arayan UGK güçleri, 500 Kaddafi askerinin çatışmalar süresince öldüğünü tespit etti.

Beni Velid'deki çatışmalarda UGK güçlerinden yaklaşık 100 kişi de hayatını kaybetti.

Kaddafi'nin paralı askerleri esir düştü

Öte yandan kentteki çatışmalarda toplam 130 Kaddafi askeri UGK güçlerince esir alındı.

Esirlerin Çad, Moritanya, Mali, ve Nijer uyruklu olduğunu belirten UGK askeri yetkilileri, bunların Kaddafi'nin paralı askerleri olduğunu ileri sürdü.

UGK güçlerinin Beni Velid'deki tüm binalarda arama tarama işlemleri sürüyor.




Sarkozy, Libya halkına ulusal birlik ve uzlaşı çağrısı yaptı

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, devrik lider Muammer Kaddafi'nin öldürülmesinden sonra Libya halkına ulusal birlik ve uzlaşı çağrısı yaptı.

 Fransa'nın G-20 dönem başkanlığıyla ilgili Paris'te düzenlenen bir toplantının açılışında konuşan Sarkozy, Libya halkının ''affetmesini bilmesi'' ve ''uzlaşı ve ulusal birlik'' arayışı içine girmesi çağrısında bulundu.

Kaddafi'nin kaybının Libya'nın özgürleşmesi için ''önemli bir adım'' teşkil ettiğini ifade eden Sarkozy, Libya halkına birlik ve uzlaşı içinde yeni bir sayfa açması tavsiyesinde bulundu.

Libya'daki Ulusal Geçiş Konseyini ilk tanıyan ülke olan Fransa, aynı zamanda NATO'nun Kaddafi güçlerine yönelik hava operasyonlarına İngiltere ile birlikte öncülük etmişti.




İran, Libya halkını tebrik etti

İran, Libya halkının elde ettiği zaferi kutlayarak, Kaddafi'nin de tarihteki diğer zalimlerin akıbetine uğradığını bildirdi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ramin Mihmanperest, Libya halkının zafere ulaşması ve Kaddafi'nin öldürülmesini değerlendirdi.

Mihmanperest, direniş, mücadele ve çekilen acılar sonucu büyük zafer elde eden Libya halkı ile Ulusal Geçiş Konseyi'ni tebrik etti.

Libya için başlayan yeni dönemde iç savaşın sona ermesini, istikrar ve güvenliğin sağlanmasını arzuladıklarını kaydeden Mihmanperest, halkın meşru istekleri doğrultusunda halkın iradesini esas alan bir yönetimin bu ülkeye hakim olması dileğinde bulundu.

Mihmanperest, Kaddafi'nin akıbetinin de diğer zalimler ve halkın haklarını görmezden gelenlerle aynı olduğunu belirterek, zalimlerin yok oluşunun ilahi bir vaat olduğunu söyledi.

Kaddafi yönetiminin devrilmesiyle halkın isteklerinden birinin yerine geldiğini kaydeden Mihmanperest, Libya'ya yabancı müdahalesinin gerekçesinin de artık kalmadığını söyledi.

Mihmanperest, Libya halkına her türlü müdahaleden uzak bir ortamda kendi kaderini kendisinin belirlemesi hakkı verilmesi gerektiğini bildirdi.

İranlı sözcü, ülkesinin tecrübelerini aktarmaya ve Libya'nın yeniden inşasına hazır olduklarını sözlerine ekledi.




Venezuela Devlet Başkanı Chavez: "Kaddafi şehit oldu"

Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi'nin "şehit" olduğunu söyledi.

El Arabiya'nın haberine göre Chavez, kanser tedavisi gördüğü Küba'dan dönüşünde, Kaddafi'nin öldürülmesine öfkesini, "bunun bir zorbalık olduğu" sözleriyle dile getirdi.

Hugo Chavez, "Kaddafi'yi tüm yaşamımız boyunca büyük bir savaşçı, devrimci ve şehit olarak hatırlamalıyız" dedi.

Chavez, Libya'da muhaliflerin kurduğu Ulusal Geçiş Konseyi'ni tanımayacağını da yineledi.

Venezuela Devlet Başkanı Chavez, Libya'da yönetim karşıtı gösterilerin başladığı şubat ayından bu yana Kaddafi'ye destek vermiş ve NATO'yu Libya'nın petrolünü kontrol edebilmek için ülkedeki krizi kendi çıkarına kullanmakla suçlamıştı.




Çin Libya'da hoşgörülü siyasi geçiş çağrısı yaptı

Çin yönetimi devrik lider Muammer Kaddafi'nin öldürülmesiyle ilgili olarak Libya'da "hoşgörülü ve kapsayıcı" bir siyasi geçiş gerçekleştirilmesi çağrısı yaptı.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Cian Yu'nün bakanlığın internet sayfasında yer alan açıklamasında, "Libya'nın tarihinde yeni bir sayfa açıldı" ifadesi kullanıldı.

Çin'in Kaddafi'nin ölümüyle ilgili gelişmeleri yakından takip ettiği kaydedilen açıklamada, ülkede hoşgörülü bir siyasi geçiş sürecinin en kısa zamanda başlatılmasını ve ulusal dayanışma ile milli bütünlüğün korunmasını istedikleri belirtildi.

Açıklamada Libya halkının huzurlu ve mutlu bir yaşama kavuşması için ülkede istikrarın bir an önce sağlanması ve ekonominin yeniden yapılanması gerektiği görüşüne yer verildi.rtırdığı savunulan yorumda, Saddam Hüseyin'in ölümünden sonra Irak'ın kanlı çatışmalara girdiği hatırlatıldı.




Libya'dan getirilen 25 yaralıdan biri öldü

Libya'da yaşanan olaylarda yaralanarak tedavi amacıyla İstanbul'a getirilen 25 yaralıdan biri uçakta öldü.

Libya Hava Yollarına ait uçakla Atatürk Havalimanına getirilen 25 yaralıdan biri, uçağın inişi sırasında fenalaştı. Uçak indikten sonra yapılan kontrolde, bu kişinin hayatını kaybettiği anlaşıldı. Ölen kişinin cesedi, aynı uçakla Libya'ya geri gönderildi.

Diğer yaralılar ise ambulanslarla Şişli'de bulunan özel bir hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı.




Libyalılar, Trablus'taki Şüheda Meydanı'nda ellerinde bayraklarla şarkılar söyledi, sloganlar attı

Trablus halkı devrik Libya lideri Muammer Kaddafi'nin öldürülmesinin ardından,  Şüheda Meydanı'nda gösteriler düzenledi.

Sabah saatlerinden itibaren Kaddafi'nin öldürüldüğü yönündeki haberler üzerine Trablus ve çevre bölgelerden pek çok Libyalı araçlarıyla korna çalarak, ellerinde bayraklarla şehir merkezine akın etti.

Şehir merkezindeki Şüheda Meydanı'nda bir araya gelen her yaştan kadın ve erkek, meydanda kurulan sahnede duygularını ifede ederek şarkılar söyledi.

Meydandaki halk, ellerinde bayraklarla Kaddafi'nin yakalanması sonrasında besteledikleri ilginç şarkılarla kutlamaya eşlik etti. Meydandan zaman zaman uçaksavarla ve Kalaşnikoflarla havaya ateş açıldı.

Bu arada, havai fişek gösterisi ve denize top atışı yapıldı. Atışlar sonrasında bazı kişiler yaralandı. Yaralılar meydanda bulunan ambulansta tedavi edildi.

"Allah büyük''

Kutlamalara katılanların Kaddafi'nin yakalanmasının ardından birbirlerine selam verirken zafer işareti yaptığı ve ''Allahu Ekber'' dediği görüldü.

Kutlamalar dolayısıyla Şüheda Meydanı'na çıkan bütün yollar trafiğe kapandı.

Tek yabancı bayrak Türk bayrağı

Meydandaki kutlamalarda yeni Libya bayrağının yanı sıra yabancı bayrak olarak sadece Türk bayrağı dalgalandı. Kutlamalara katılanların İngilizce ''game over'' (oyun bitti) ve ''Libya free'' (özgür Libya) dediği görüldü.

Kutlamaların sabaha kadar sürmesi bekleniyor.

(AA)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.