Bir Ülke Daha Euro'ya Geçti!

Bir Ülke Daha Euro'ya Geçti!

Bağımsızlığını 1990'da kazanan ve 2004'te AB'ye giren 3 milyon nüfuslu Litvanya 1 Ocak'ta Euro Bölgesi'nin 19'uncu üyesi olacak.

Euro'ya geçen son Baltık ülkesi olacak Litvanya'da son kamuoyu yoklamalarına göre halkın yüzde 50'den fazlası hükümetin bu kararını destekliyor.

İşsizliğin yüzde 11, bütçe açığının yüzde 1,2, kamu borç yükünün yüzde 41 ve enflasyonun yüzde 0,4 düzeyinde bulunduğu Litvanya'nın 2015'te yüzde 3,1 ile Euro Bölgesi'nin en hızlı büyüyen üyeleri arasında olacağı tahmin ediliyor.

Euro'ya geçiş için istekli ülkelerde enflasyon oranının, AB'de en düşük enflasyona sahip üç ülkenin ortalama enflasyonunu 1,5 puandan fazla geçmemesi, bütçe açığının yüzde 3'ü ve kamu borç oranının yüzde 60'ı aşmaması, uzun vadeli faiz oranlarının, fiyat istikrarı açısından en iyi performansa sahip 3 ülkenin faiz oranını 2 puandan fazla aşmaması ve son 2 yılda devalüasyon yaşanmaması kriterleri aranıyor. Litvanya'nın 2006'da Euro'ya ilk geçiş denemesi, enflasyon hedefinin tutturamaması nedeniyle reddedilmişti.

Litvanya'yla birlikte Euro Bölgesi'nin genişlemeye birkaç yıl ara vermesi beklense de birçok eski Doğu Bloku ülkesi sırada bekliyor. Çek Cumhuriyeti ve Romanya 2019'a kadar üyelik hedefliyor. Henüz hedef tarih belirlemese de Polonya'nın, Euro Bölgesi'nde Yunanistan'la başlayanborç krizinin geride kaldığına emin olduktan sonra bu yönde bir karar alabileceği belirtiliyor.

AB içinde Euro Bölgesi'ne geçiş, anlaşmalarla istisna tanınan İngiltere ve Danimarka dışında tüm üye ülkeler için zorunlu olsa da bağlayıcı bir takvim bulunmuyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.