Benzin istasyonlarında büyük uyanıklık

Benzin istasyonlarında büyük uyanıklık

Akaryakıt dağıtım şirketlerini denetleyen EPDK, müşterileri mağdur ederek mevzuata aykırı davranan 30 ana dağıtım şirketine 250 ile 600 bin lira arasında ceza kesti.

Son zamlardan sonra 1 litre benzin 4,70 liraya, motorin 4 liraya ulaşırken, 2-3 kuruşluk fiyat farkı bile önem kazandı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) mevzuatına göre, dağıtım şirketi ve bayilerin, istasyonlarda fiyatları panolarda ilan etmeleri gerekiyor. Ancak bazı bayilerin panoda ucuz fiyat yazmasına rağmen pompada yüksek fiyat uyguladığı belirlendi. Bazı istasyonlarda da, akaryakıt kalite analizi yapılmadığı, müşteri şikâyetleri için görünür yerlere telefon numaralarının asılmadığı tespit edildi. Bunun üzerine enerji üst kurulu, 30'a yakın dağıtım şirketine 250 bin lira ile 600 bin lira arasında ceza kesti. EPDK, tüketicileri de uyardı: "Fiyat, panoda başka pompada başkaysa şikayet edin."
 
EPDK, bir taraftan akaryakıt fiyatlarını yakından izlerken diğer yandan dağıtım şirketleri ve bayileri sıkı takibe aldı. Tüketicilerden gelen şikâyetler üzerine EPDK denetim elemanları, 46 dağıtım şirketi ve bayilere yönelik geniş çaplı denetim yaptı. Denetimlerin sonucunda bazı dağıtım şirketlerine bağlı bayilerin mevzuat gereği, istasyonlarda satışa sunulan akaryakıtın kalite kontrolünü yapma, akaryakıt fiyatlarını ilan, pano ve pompada duyurma, ihbar ve şikâyetleri alıp sonuçlandırma, tüketici şikâyetleri için telefon numaralarını görünür yerde asma gibi mecburiyetlerini ihlal ettiğini tespit etti. Bazı bayilerin istasyonlardaki panoda yazan fiyatla pompada yazan fiyatın aynı olmadığını tespit etmesi üzerine Kurul'a savunma veren şirketler ise şu gerekçeleri ileri sürdü: "Çok sık zam geliyor, panolardaki fiyatları değiştirmeye yetişemiyoruz, vakit bulamıyoruz, unutuyoruz." Ancak Zaman'a bilgi veren kurul kaynakları, sektörde faaliyet gösteren bütün rafineri, dağıtım şirketi ve bayilerin mevzuatın gereklerini yerine getirmek zorunda olduğuna vurgu yaptı. Aynı kaynaklar, Petrol Piyasası Mevzuatı gereği dağıtım şirketlerinin de bayileri denetlemek zorunda olduğuna dikkat çekerek, "Bayi denetimlerinden, bağlı olduğu dağıtım şirketi de sorumlu. Bunun gereğini yapmayan şirket hakkında gerekli işlemler yapılır." değerlendirmesini yaptı.
 
Petrol piyasası mevzuatına göre akaryakıt istasyonlarında benzin, motorin ve LPG fiyatlarının sürücülerin göreceği şekil ve büyüklükte panolarda ilan edilmesi gerekiyor. EPDK kaynakları, sürücülere şu uyarılarda bulundu: "Akaryakıt fiyatları zaman zaman artıyor veya düşüyor. Sürücüler mutlaka, panolardaki fiyatla pompadaki fiyatları karşılaştırmalı. Her iki fiyat da aynı olmalı. Ama genelde sürücü, panoya bakıyor, ucuz fiyat görünce istasyona girip, yakıtını alıp gidiyor; pompada yazan fiyata dikkat etmiyor. Bazı fırsatçılar, panoda ucuz yazıp pompada farklı fiyat uygulayabiliyor. İki fiyatın aynı olup olmadığı mutlaka kontrol edilip, farklılık var ise hemen ilgili ana dağıtım şirketi veya EPDK'ya başvuru yapmalı."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.