LPG'li Araç Kullanıcıları Dikkat!

LPG'li Araç Kullanıcıları Dikkat!

LPG'li araç kullananların dikkat etmesi gereken önemli ayrıntılar...

 

Makine Mühendisi ve Enerji Uzmanı Güngör Kaya, trafikte LPG’li araç kullanan ve aracına LPG dönüşümü yaptırmak isteyen sürücülerin gerek kendisinin gerekse çevresindekilerin karşı karşıya kalabileceği can ve mal güvenliği açısından olası üzücü olayları önlemek için LPG dönüşüm ve kontrollerini mutlaka konusunda uzman kişilere yaptırması gerektiğini söyledi.

MERDİVEN ALTI FİRMALARA KARŞI TEDBİR ALINMALI

LPG dönüşümü konusunda yetkilendirilmiş firmalarda LPG dönüşümlerinin uzman mühendislerce kontrol edildiğini dikkat çeken Kaya, ‘Merdiven altı olarak tabir edilen firmalara yaptırılan Uzman kişilerce denetlenmediğinden ve dönüşümlerde kontroller yapılmadığından ölümlere ve üzücü olaylara davetiye çıkarmaktır. Ancak tüm bunlara karşı halen birçok vatandaşımız merdiven altı firmalara LPG dönüşümünü yaptırmaktadır.

Can güvenliği açısından sıkı tedbirler alınarak ve denetimler arttırılarak bunun önüne geçilmelidir. İlgili mevzuata ve standartlara uygun olmayan, yetkisiz firmalarca dönüştürülmüş veya tamiri yapılmış bu tür araçlar hiç tereddüt edilmeden trafikten men edilmelidir. Bu tür sıkı denetimler ve kurullar uygulanırsa vatandaşlarımızda merdiven altı firmalara yönelmez. Ayrıca aracına LPG dönüşümü yaptıracak vatandaşlarımızda işlemin yaptırılacağı firmada MMO yetki belgeli bir mühendisin istihdam edilip edilmediğini, dönüşümde kullanılan malzemelerin ilgili standartlara uygun olup olmadığına dikkat etmesi gerekmektedir’ dedi.

BAKIM ŞART
 
Makine Mühendisi Güngör Kaya, araçlardaki LPG sistemlerinin her 10 bin kilometrede mutlak suretle bakıma alınması gerektiğinin önemine vurgu yaparak dikkat edilmesi gereken hususları şöyle sıraladı:
LPG sisteminin elektrik tesisatı kontrol edilmeli, mutlak suretle buharlaştırıcı ve elektrovalf filtreleri temizlenmelidir.

Elektrovalf ve buharlaştırıcı tamir takımları değiştirilmeli, ana hortum ve bağlantıları kontrol edilmelidir.

Basınç düşürücünün 1. ve 2. kademe basınç değerleri kontrol edilmelidir. Sorun varsa mutlaka giderilmelidir.

Aracın LPG tankı yüzde 80'den fazla doldurulmamalıdır. Örneğin 50 litrelik bir tanka 40 litreden fazla gaz alınmamalıdır.

Aracında gaz kaçağı olduğundan şüphelenen veya gaz kaçağı olup olmadığını öğrenmek isteyen sürücüler mutlak suretle ‘Gaz Sızdırmazlık’ kontrolünü yaptırmalıdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.