MAARİF VAKFI KURULUYOR

MAARİF VAKFI KURULUYOR

Maarif Vakfının kuruluşu TBMM çatısı altında tartışıldı.

 Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'nda muhalefet milletvekilleri, Maarif Vakfı'nın kurulmasına dair kanun tasarısıyla bakanlık içinde paralel bir yapı oluşabileceğini savunarak, "Milli Eğitim Vakfı varken, bu vakıf neden kuruluyor? Yurt dışındaki cemaat okullarına yönelik bir tasarı mı?" diye sordu.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın, Maarif Vakfı Kanunu Tasarısı'nı sunumunun ardından, milletvekilleri söz aldı.

CHP Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar, israfın haram olduğunu belirterek, bu vakfa neden ihtiyaç duyulduğunun açıklanmasını istedi.

Daha önce Yunus Emre Vakfı'nın kurulduğunu, bu vakfın değerlendirilebileceğini ifade eden Baydar, Maarif Vakfı kurulduğunda bahsedilen bürokratik engellerin nasıl aşılabileceğini öğrenmek istediğini bildirdi.

Baydar, yurt dışındaki cemaat okullarının bu vakfa devredileceğine dair bir plan olup olmadığını sordu?

CHP Eskişehir Milletvekili Gaye Usluer de Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın, vakfın yurt dışında neler yapacağını anlattığına işaret ederek, ancak bakanlığın yurt içinde neler yapabileceğinin, vakfın milli eğitim sisteminde nasıl hegemonya oluşturacağının konuşulması gerektiğini belirtti.

Usluer, bakanlığın parelel örgütlenmesi gibi çalışacak bir vakıftan bahsedildiğini savunarak, şöyle konuştu:

"Tasarı kabul edilirse, Milli Eğitim Vakfı ne olacak? Birbirine paralel örgütlenme gibi mi çalışacak? Vakfın yurt dışı örgütlenme kısmına baktığımızda, işin özü daha önce cemaate teslim edilen milli eğitim örgütlenmesinin ortadan kaldırılması, doğrudan iktidar partisine bağlı yeni bir örgütlenme için yeni vakfın kuruluş aşamasında olduğunu görebiliyoruz. Milli Eğitim Vakfı varken, yeni bir vakıf kuruluyor. Bizzat bakanlık tarafından kurulan vakfın merkezinin İstanbul'da olması nasıl bir anlayışın ürünüdür? TÜRGEV, Birlik Vakfı gibi vakıfların görünmeyen kapalı alanı mı olacaktır?"

MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, tasarının yeniden gözden geçirilmesini isteyerek, Türkiye'nin yurt dışında okul açmasının mahsuru olmadığını ancak eğitim, öğretim elemanı yetiştirmeyi de vakfın üstlendiğini ifade etti.

Halaçoğlu, bu durumda bakanlığın kontrolünde olmayan bir eğitim kurumunun oluşabileceğini vurguladı.

CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil ise "Paralel bir Milli Eğitim Bakanlığı kurulmasına izin veriyorsunuz, kendinizi tasfiye ediyorsunuz." eleştirisinde bulundu.

- "Birileri terörist oldu"

AK Parti Sakarya Milletvekili Mustafa İsen, batı Avrupa ülkelerinin, turizm ofisleri açılışına, ticari faaliyet olarak düşündüğü için izin vermediğini ifade etti.

Yunus Emre Vakfı'nın bir devlet kuruluşu olarak değil, vakıf şeklinde dizayn edildiğine dikkati çeken İsen, Yunus Emre Vakfı'nın, Maarif Vakfı'na benzer yapılanmaya sahip bulunduğunu kaydetti.

Rahatsızlık doğurmayacak, siyasi yapılanmaya gitmeyen mütevelli heyetin de oluşturulduğunu anlatan İsen, bu heyetin, işini yaparak Türkiye'yi kültürel anlamda temsil ettiğine işaret etti.

İsen, Maarif Vakfı'nın Türkiye için gecikmiş bir etkinlik, Türkiye'nin önünü açacak, ülkenin tanıtımına ciddi katkı sağlayacak bir kurum olacağını vurguladı.

AK Parti İstanbul Milletvekili İsmet Uçma, Maarif Vakfı'nın temel amacının, Türkiye'yi dünyadaki diğer paydaş ülkelerle özgürlük, bilimsel temelde entegre ederek, dünya ülkesi haline getirmek olduğunu savundu.

Bunun, dünyayla entegre ve bütünleştirme projesi olduğuna işaret eden Uçma, "Biz kimseyi terörist ilan etmedik, birileri terörist oldu. Paralel yapıyı piramide benzetiyoruz. Altıyla hiçbir meselemiz yok, hepsi eşit şartlarda yurttaşlarımız, kardeşlerimiz. Biz piramidin ucundaki çete ve terörle mücadele ediyoruz. Sizin de destek vermeniz gerekiyor." diye konuştu.

Bunun üzerine Baydar, Uçma'ya, "Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'ni terörist ilan ederken, bunlara destek verdiniz. Siz 14 yıldır yaptıracağınız işleri onlara verdiniz, şimdi onlar yok." karşılığını verdi.

CHP Antalya Milletvekili Mustafa Akaydın da "Bizim de AKP tabanıyla sorunumuz yok. En tepedekiyle sorunumuz var." dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.