İSTANBUL'DA ŞİMDİYE KADAR MACAR ENSTİTÜSÜ AÇMADIĞIMIZA UTANIYORUZ

İSTANBUL'DA ŞİMDİYE KADAR MACAR ENSTİTÜSÜ AÇMADIĞIMIZA UTANIYORUZ

Macaristan İstanbul Balkonsolosu Gabor Kiss ile Türk Macar İşadamları Derneği (TÜMİŞAD) Başkanı ve DEİK - DTİK Avrupa Başkan Yardımcısı Osman Şahbaz, Balassi Intézet Kültür Merkezi Genel Müdürü Dr. Hatos Pál , Uluslararsı İlişkiler Müdürü Dr. B. Szabó Dez

Macaristan İstanbul Başkonsolosu Gabor Kiss, geçtiğimiz ay Başkan Osman Şahbaz ile Balassi İnstitutüsü kurmak için girişimde bulunmuştu.
 
Balassi Intézet Kültür Merkezi Genel Müdürü Dr. Hatos Pál , ''Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Macaristan ziyaretlerinde Macar Başbakanı Orban Viktor'a; (Biz Türkiye olarak Budapeşte'de Yunus Emre Enstitüsü'nü en kısa zamanda hayata geçirip açılışını gerçekleştireceğiz. Macar tarafı olarak sizden de Türkiye'de bir Macar Enstitüsü açmanıza memnun oluruz) şeklinde ifade etmişti.
 
Sofya, Kahire, Paris, Roma, New York, Helsinki, Bombay, Bürüksel'de dünyanın 17 ülkesinde 19 merkezde Balassi Intézet Kültür Merkezi olarak hizmet veriyoruz.
 
Dünyada ilk açılan Balassi Intézet Kültür Merkezi ise 1917 - 1918 yıllarında İstanbul'da açılmıştı. 1. Dünya savaşı ile birlikte maalesef kapanmak zorunda kaldı. Sonrasında ise 1920 yılında kurduğumuz Roma'daki kültür merkezimiz o günden bu güne kadar hizmet vermektedir. Şimdiye kadar İstanbul'da yeniden Macar Enstitüsü açamadığımıza utanıyoruz.
 
İstanbul'da ortak tarihimizden kalma bir çok belge bulunmaktadır. Avrupa'nın tek metropolü İstanbul'dur. Burada İstanbul'un merkezi bir noktasında enstitümüzü yeniden açmak istiyoruz. Bu açılışı her iki Başbakan'da istiyorlar. İstanbul'da uygun bir yer bulmanın zorluğunu da biliyoruz. Hedefimiz 2014 yılı içerisinde açmak dedi.
 
Yunus Emre Enstitü Başkan Yardımcısı Yard.Doç.Dr. Ebubekir Ceylan; Balassi Intézet Kültür Merkezi ile ortak işbirliği anlaşması imzalayabiliriz. Üçüncü ülkelerde de birlikte yol alabilir, ortak binalar kullanabiliriz. Ortak programlar yapmaya açığız. Biz de İstanbul'da Yunus Emre Enstitüsüne yer arıyoruz. İstanbul'da rekabet içerisinde olacağız.
 
Bir çok alanda bu desteği birbirimize verebiliriz. Macaristan'da gecikmeli de olsa Yunus Emre Enstitümüzün açılması çok önemli idi.
 
Sizin en büyük avantajını ve dinamonuz, çalışkan, aktif ve gayretli Macaristan İstanbul Başkonsolosu Gabor Kiss ve Türk Macar İşadamları Derneği Başkanı Osman Şahbaz var.  Bu saygıdeğer iki kişi,  sizi çok dinamik ve hızlı olmanızı sağlayacak.
 
Kültür Müdürü Ahmet Emre Bilgili de bu ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade etti.
 
Macar Kültür Merkezleri arasındaki '' ortak işbirliği anlaşması ''nı bu tarihi mekanda imzalayabiliriz dedi.
 
Bilgili, "Bu güzel çalışmanın başlangıcı hayırlı sonu da hayırlı olur. İki kurum da çalışmalarını yapsın." dedi.
 
Balassi Intézet Kültür Merkezinin dost iki milletin birbirlerine daha da yakınlaşmasına vesile olacağına inanıyoruz

TÜMİŞAD Başkanı Şahbaz da '' Türkiye ve Macaristan arasında çok derinlere ve geçmişe dayanan kadim dostluk ve kültür bağının güçlendirilmesi konusunda Türk Macar İşadamları Derneğimizin üzerine düşecek şimdiye kadar üzerimize düşen görevleri gerçekleştirdiğimiz gibi, bundan sonra da her türlü vazifeyi icra etmeye hazırız.
 
Balassi Intézet Kültür Merkezinin dost iki milletin birbirlerine daha da yakınlaşmasına vesile olacağına inanıyoruz, var olan ilişkileri çok daha yukarılara taşıyacaktır.'' dedi.
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.