Macron ve Şeyh Temim, İsrail'in Refah'a saldırılarına karşı olduklarını belirtti

Macron ve Şeyh Temim, İsrail'in Refah'a saldırılarına karşı olduklarını belirtti

PARİS (AA) - Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani, İsrail'in Refah'a saldırı düzenlemesine karşı olduklarını söyledi.

PARİS (AA) - Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani, İsrail'in Refah'a saldırı düzenlemesine karşı olduklarını söyledi.

Fransa'ya dün gelen Katar Emiri Şeyh Temim'in 2 günlük resmi ziyareti devam ediyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, dün başkent Paris'te Elysee Sarayı'nda Şeyh Temim'i ağırladı.

Görüşmeye ilişkin yapılan ortak yazılı açıklamaya göre iki lider, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını ve iki ülke arasında farklı alanlarda yapılan işbirliklerini ele aldı.

Macron ve Şeyh Temim, bölgede devam eden arabuluculuk çabalarının Gazze'de insani ara verilmesi için gerekli olduğunun altını çizdi.

Ülkelerinin, Gazzelilere insani yardımın ve ilaçların ulaşması için anlaşmaya varılmasında sarf ettikleri çabadan dolayı memnuniyetlerini dile getiren Macron ve Şeyh Temim, Gazze'ye büyük çapta bir insani yardımın ulaşması ve sivillerin korunması için bölgede derhal ve kalıcı bir ateşkesin gerekli olduğunu vurguladı.

Macron ve Şeyh Temim, İsrail'in Refah'a saldırı düzenlenmesine karşı olduklarını belirterek insani yardım çalışanlarının faaliyetlerine devam edebilmesi ve gıda dağıtımı yapabilmesi için Gazze'ye tüm giriş noktalarının açılması çağrısında bulundu.

Filistin halkına toplam 200 milyon dolar destek sağlayacaklarını bildiren Macron ve Şeyh Temim, sivillere yönelik her türlü saldırıyı kınadıklarını ve gazetecilerin çatışma alanında çalışabilmeleri gerektiğini ifade etti.

Macron ve Şeyh Temim, bölgede 1967 sınırları çerçevesinde bir Filistin devletinin kurulmasının ve iki devletli çözümün tek uygulanabilir çare olduğunu ifade ederek Fransa ve Katar'ın Kudüs'teki kutsal mekanları üzerindeki tarihi statükoyu güçlü şekilde desteklediğini belirtti.

- Kızıldeniz'de saldırılara son verilmesi gerekiyor

İki lider, bölgede ve Gazze Şeridi'nde gerginliğin artmasından, bölgeyi ve dünyayı istikrarsızlığa iten tüm adımlardan ve Kızıldeniz'de seyrüsefer özgürlüğüne yönelik tehditlerden endişe duyduklarını ifade etti.

Kızıldeniz'de seyrüsefer haklarını ve serbestisini ihlal eden saldırılara son verilmesi gerektiğini kaydeden Macron ve Şeyh Temim, Lübnan'ın siyasi ve ekonomik sorunlarının çözülmesine bağlı olduklarını ve Lübnan'da acilen bir cumhurbaşkanının seçilmesinin önemini vurguladı.

İki lider, Lübnan'ın egemenliğine ve istikrarına bağlı olduklarını belirterek Lübnan ordusunu desteklemeyi sürdüreceklerini ve bu kapsamda Paris'te uluslararası bir konferans düzenleneceğini bildirdi.

- Katar, 2023'a kadar Fransa'ya 10 milyar avro yatırım yapacak

Rusya-Ukrayna Savaşı'nın ciddi sonuçları olduğuna değinen Macron ve Şeyh Temim, Ukrayna'nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü desteklediklerini ifade etti.

Macron ve Şeyh Temim, yakın zamanda Paris'te Fransa ve Katar arasında stratejik diyaloğa ilişkin 3. toplantının düzenlenecek olmasından dolayı memnuniyetlerini dile getirirken Katar'ın 2023'a kadar Fransa'ya 10 milyar avro yatırım yapması konusunda anlaşmaya varıldı.

Macron ve Şeyh Temim, Katar'ın askeri kapasitesini güçlendirmek ve modernleştirmek için işbirliği yapmak konusunda istekli olduklarını kaydetti.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.