Madagaskar'da Balyozcular Tutuklandı

Madagaskar'da Balyozcular Tutuklandı

Madagaskar'da güvenlik güçlerinin operasyonları sonucu "Hükümeti devirmek için plan yapmak" iddiasıyla aralarında askerlerinde bulunduğu 19 kişi tutuklandı.

Operasyonu yöneten Yarbay Rene Lylison, darbecilerin, Pazartesi sabahı Başbakan Camille Vital'ın evine saldırı planlarken suçüstü yakalandıklarını duyurdu.

Lylison, gazetecilere yaptığı açıklamada; "Durum çok ciddi. Bazı devlet görevlileri Başbakan'ı ortadan kaldırmak için hükümet darbesi planladılar. Sanşlıyız ki eylemi önledik. Bu insanların amacı kan dökmek ve arkasından ordumuzu ikiye bölmek" dedi.

Yarbay Lylison, tutuklananlar arasında askerlerin de olduğunu söyledi.
Suikast düzenlenmesi planlanan Başbakan Camille Vital geçtiğimiz haftalarda Silahlı Kuvvetler Bakanı General Noel Rakotonandrasana'yı görevden almasına rağmen bakan koltuğunu bırakmamıştı.

Bölgeden gelen bilgilere göre darbeyi, geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanı Marc Ravalomanana'nın askeri darbe ile koltuğundan edilmesinden sonra bazı komutanların desteğiyle iktidara gelen Andry Rajoelina'dan intikam almak isteyen eski cumhurbaşkanı taraftarları planladı.

Ayrıca kısa bir süre önce ordu, Cumhurbaşkanı Rajoelina'yı en kısa zamanda "Ülkeyi politik ve ekonomik krizden çıkaracak bir yol haritası" hazırlaması konusunda uyarmıştı.

Geçtiğimiz Mart ayında Afrika Birliği (AU), Hint Okyanusu'nun güzel adası Madagaskar'da kuvvet paylaşımını öngören yeni hükümet girişimlerine cevap vermeyen Rajoelina ve 100'den fazla destekçisine çeşitli yaptırımlar uygulama kararı aldı. AU, adada ki krizi sona erdirmek için komşu Mozambik'i üs yaparak arabuluculuğa soyunmuş ve genç cumhurbaşkanını içlerinde darbeyle indirilen Cumhurbaşkanı Marc Ravalomanana'nın partisinin de olduğu muhalefet partileri ile masaya oturması için zorlamıştı.
Madagaskar ile görüşmelerini askıya alan AU, Cumhurbaşkanı Rajoelina'nın idaresini tanımıyor.

Etiketler :