Mahçupyan: Kavga ortamındayız

Mahçupyan: Kavga ortamındayız

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Başdanışmanı Etyen Mahçupyan, CNN TÜRK'te Şirin Payzın'a konuk oldu, güncel konulara dair soruları yanıtladı... AK Parti'nin aday listelerinden, seçimlere, çözüm sürecinden balyozdaki beraat kararlarına kadar geniş bir yelpaze

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Başdanışmanı ve Akşam Gazetesi yazarı Etyen Mahçupyan, CNN TÜRK'te Şirin Payzın'ın sunumuyla yayınlanan "Ne Oluyor?" programına konuk oldu. Gündeme dair konulardaki soruları yanıtlayan Etyen Mahçupyan, "Milletvekili aday listelerinde sizin de adınızı gözler aradı" şeklindeki hatırlatma ve "Neden siyasete girmediniz?" şeklinde yöneltilen soruyu, "Sonuçta ben Ahmet Davutoğlu'nun davetiyle bir pozisyona geldim. O pozisyona geldikten 3 ay 5 ay sonra da başka bir pozisyon talep etmek bana çok anlamlı gelmedi. Benim karakterime de çok uyduğunu sanmıyorum. O başka bir türlü bir enerji, başka bir türlü yetenek gerektiriyor." şeklinde yanıtladı.

ERDOĞAN NEDEN DAMADINI ADAY YAPTI?

AK Parti'nin YSK'ya teslim ettiği aday listelerinde en çok tartışma konusu olan isimlerden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak'ın adaylığını yorumlayan Mahçupyan "bir tür normalleşme olarak görüyorum" dedi. Berat Albayrak'ı milletvekili adayı yapılmasının nedeni sorulduğunda ise şunları söyledi: "Eğer kavga ortamının devam edeceğini düşünürseniz damadınızı o medyanın başında devam ettirirsiniz. Ama yumuşama öngörüyorsanız kavga adamlarını başka yerlerde kullanmaya başlarsınız" dedi. Mahçupyan, Berat Albayrak'ın milletvekili olarak "farklı bir görünüm çizeceğini düşündüğünü"

"ERDOĞAN ÇOK KATMANLI DENGELERİ AYAKTA TUTMAYA ÇALIŞAN BİRİ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çok faktörlü dengeleri ayakta tutmaya çalışan birisi olduğunu belirten Mahçupyan, "Birçok kesimi aynı anda birlikte tutmak, herkesin orada kalmasını sağlamaya dönük bir yaklaşım sergiliyor. Bunun parçası olarak bazı insanların Meclis'te olmasını yorumluyorum ve Meclis'te olmalarını daha güçlü hale geldiler diye de yorumlamıyorum. Bir tür normalleşme olduğunu düşünüyorum. Kavga ortamının devam edeceğini varsayarsanız damadınızı o medyanın başında tutarsınız. Ama kavga ortamının yumuşayacağını düşünüyorsanız kavga adamlarınızı başka yerde kullanmaya başlarsanız. Berat Albayrak'ın milletvekili olarak epey farklı bir görünüm çizeceğini düşünüyorum." şeklinde konuştu.

"ERDOĞAN'IN SEZGİSEL GÜCÜ ÇOK FAZLA"

Mahçupyan, Erdoğan hakkında yapılan değerlendirmelerle ilgili olarak da "Tayyip Erdoğan'ın her hangi bir sözünü alıp, onun üzerinden bir Tayyip Erdoğan değerlendirmesi yapmak yanlış oldur. O zaman biz o insanı hiç anlayamayız. Çok daha karmaşık. Sezgisel gücü çok fazla olan, Türkiye'de siyaseti belki de en iyi okuyan insandan bahsediyoruz." şeklinde bir değerlendirmede bulundu.

"BAŞÖRTÜLÜLER TACİZ EDİLDİ"

Kabataş olayına da değinen Etyen Mahçupyan, "Ben bazı başörtülü insanların taciz edildiğini başka yerlerde biliyorum" dedi. Kabataş'ta yaşanan taciz iddiasıyla ilgili olarak da "Başka kadınların beyanlarını veri almışken, burada bir diğer kimlikten bir kadının beyanının veri alınmaması meselesi var. Kabataş'ta ne oldu meselesi değil bu, sen kime ne kadar saygı duyarak baktın ve dinlesin meselesi bu" dedi.

"OYNAK BİR YÜZDE 4 VAR"

AK Parti'nin seçimlerden önce Alevilere yönelik bir adım atmayacağını belirten Etyen Mahçupyan, Şirin Payzın'ın 'iktidar şimdi neden adım atmıyor?' sorusuna "Seçimlere gidiliyor, çok basit seçim hesapları var siyasetçilerin. Aleviler için adım atarsa oy kaybedebilir. Orta Anadolu'da AK Parti ile MHP arasında olan oynak bir yüzde 4 var. Bunların ne yapacağını, nereye baktığını bilmiyoruz. Bu yüzden AK Parti risk almak istemiyor." tespitinde bulundu.

"KAVGA ORTAMINDAYIZ"

Çözüm sürecinde her iki tarafın da birbirini anlaması gerektiğini belirten Mahçupyan, listeye giren isimlerin "kavgacı isimler, devşirmeler" olduğu şeklindeki değerlendirmeyle ilgili olarak da "Kimlerin kastedildiğini bilmiyorum. Bir kavga döneminde belirli bir partinin yanında duranlar olursa, onlara karşı bir miktar vefa hissedebilirler. Vefa meselesi önemli. İlle de birilerini almak gerekiyorsa medyadan, “kimi alacağız?” diye sorduğunuzda, sessiz, sakin bir kenarda duran bir gazetecinin anlamı olduğunu düşünmüyorum ben. Çünkü kavga ortamındayız. Bu kavga ortamı devam edecek. Bu programlar devam edecek ve sizin oraya çıkıp konuşacak insanlara ihtiyacınız var. Ve bütün partiler için bu geçerli. Dolayısıyla bir miktar dediğiniz olabilir. Öte yandan şu var: O isimlerin sadece bu özelliği varsa, tamam amenna, ben kabul ederim. Ama bence çok başka özellikleri de var. Temsili özellikleri var bu insanların. Benim gördüğüm kadarıyla böyle, benim görmediğim başkaları da olabilir ama birçoğu öyle. Bu kadar savunma durumunda olmasalar bile orada olacaklarını düşünüyorum." şeklinde açıklamada bulundu.

İşte Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Başdanışmanı ve Akşam Gazetesi yazarı Etyen Mahçupyan'ın gündeme dair yaptığı açıklama ve değerlendirmeler...

Haber 10

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.