Mahmut Sarıcaoğlu Hocaefendi Hakk'a yürüdü

Mahmut Sarıcaoğlu Hocaefendi Hakk'a yürüdü

Reis-ül Kurra Hacı Hafız Mahmut Sarıcaoğlu Hocaefendi Hakk'a yürüdü. Hocaların Hocası olarak anılan ve bugüne kadar yüzlerce talebe yetiştiren Sarıcaoğlu Hocaefendi dün gece saat 22:00'de vefat etti.

Türkiye'nin önde gelen hocalarından Reis-ül Kurra Hacı Hafız Mahmut Sarıcaoğlu Hocaefedi 90 yaşında Hakk'a yürüdü. Sarıcaoğlu Hocaefendi'nin rahatsız olduğu ve kısa süre önce ameliyat geçirdiği bildirildi.

 

90 yaşında vefat eden Hocaların Hocası lakaplı Sarıcaoğlu Hocaefendi bugüne kadar yüzlerce hazıf yetiştirdi. Türkiye'de çok az sayıdaki Reis-ül Kurra'dan biri olan Sarıvcaoğlu'nun vefatı talebeleri arasında büyük üzüntüye neden oldu.

 

MAHMUT SARICAOĞLU HOCAEFENDİ KİMDİR?

 

1922 (1335 Hicri) Trabzon -Of- Halman (Saraçlı)'da Ali Efendi ve Asiye Hanım'ın oğlu olarak dünyaya gelmiştir. Hafız Osman Hasbi (Topal hafız)'den 10 yaşında hafızlığını bitirmiş, ilkokul tahsilini Aşık Kutlu Hocaefendi'nin babası Ahmet Cemal Bey'de yapmıştır.

 

Hıfzını Aşık Hocaefendi'de kuvvetlendirerek, Kur'an'ın tamamını bir günde hatmetmiş ve 1935 yılında Of müftüsünün katılımıyla hıfz icazetini, 1937'de de dört kişi ile birlikte aşere icazetini almıştır.

 

1942 yılında amcazadesinin kızı Ayşe Hanım'la dünyaevine girerek beş çocuğu olmuştur.

3.5 yıl süren askerlik görevini yaparak 1945 yılında kendi köyünde, 1946'da ise Yozgat'ta imamlık görevine başlamıştır. Arapça tahsiline Yerköy Müftüsü Şemsettin Arslan'da başlayan üstad, 1953'de ise Çalekli Hacı Dursun Güven Hocaefendi'den Arapça icazetini almıştır.

 

1955 yılında Kütahya'da kurs açan üstad, 1961 yılında ise Ankara'da görev almıştır. 1962-1969 yılları arasında İstanbul Rasim Paşa camii'nde görev yapmış ve bu zaman zarfı içerisinde (1966'da) Dülgerzade Kur'an Kursu'nda İsmail Hakkı Bayır Hocaefendi'den takrib okuyan hocamız

1967'de Fatih Camii'nde icazetini almıştır.

 

1969'da Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Konya İhtisas Kursu'na okutman olarak atanan hocamız aynı yıl içinde Erenköy Kur'an Kursu'nda görev alarak bu vazifesine 1981 yılına kadar devam etmiştir.

1981 yılında emekli olmuş ve 1983 yılında da Yeşil Camii Kur'an-ı Kerim Kursu'nda aşere-takrib- tayyibe derslerini değişik gruplara vermeye başlamıştır.

 

Bir kız iki erkek evlada sahip olan hocamızın yüzlerce de talebe evladı mevcuttur.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.