Mahyaların Kontrolu Artık Diyanette

Mahyaların Kontrolu Artık Diyanette

6 Ekim’de Eminönü’ndeki Yeni Cami’ye ‘Milli birlik esastır’, Sultanahmet Camisi’ne 'Ordumuza şükran borçluyuz', Süleymaniye Camisi’ne 'Ne mutlu Türküm diyene', şeklinde asılan mahyalar artık yok. Çünkü...

 

İstanbul’un düşman işgalinden kurtuluş gününde camilere asılan ve orduya teşekkür içeren mahyalar üzerine yönetmelik değişti.

Camilere asılacak her mahya Diyanet’in denetimine alındı. 6 Ekim’de Eminönü’ndeki Yeni Cami’ye ‘Milli birlik esastır’, Sultanahmet Camisi’ne “Ordumuza şükran borçluyuz”, Süleymaniye Camisi’ne “Ne mutlu Türküm diyene”, Üsküdar Yeni Cami’ye ‘Kurtuluşun kutlu olsun’, Eyüp Sultan Camii’ne de ‘Önce vatan’ mahyaları asılmıştı.

Güncel tartışmalara gönderme yaptığı ve siyasi mesaj içerdiği eleştirileri üzerine birkaç gün sonra mahyaların ışığı söndürülmüştü. Mahyalar, İstanbul’daki 5 büyük camiye, valilikteki kutlama komitesinin kararıyla asılmıştı. Bu tartışma üzerine Diyanet’ten sorumlu Devlet Bakanlığı Cami Yönetmeliği’ni değiştirdi.

Yeni yönetmeliğe göre bütün camilerde asılacak mahyalarda yer alacak metinleri önce Din İşleri Yüksek Kurulu inceleyecek. Uygun görülen camilere sadece Ramazan ayında, dini bayramlarda ve dini günlerde mahya asılacak. İllerin kurtuluş günü gibi dini anlam taşımayan günlerde mahya kullanılamayacak. İzin verilen camilerdeki mahyalar da sadece dini içerikli olabilecek. Artık illerde valilik veya vakıf müdürlükleri gibi kurumlar mahya astıramayacak.

Hürriyet

Etiketler :