Yüksek maaşlı çobanlığa talep yok

Yüksek maaşlı çobanlığa talep yok

Malatya'da koyun ve keçi yetiştiricileri, yemek masrafının dışında aylık ücreti 2 bin liraya kadar çıkmasına rağmen çoban bulmakta sıkıntı yaşıyor.

Kentte 238 bin küçükbaş hayvan bulunuyor. Küçükbaş hayvanların yaklaşık 200 binini koyunlar oluşturuyor. Yetiştiricilikte büyük çiftliklerde üretim yaygınlaşsa da meralar, canlandığı bahar ve yaz aylarında özellikle maliyetlerin düşürülmesi adına hayvancılıkta oldukça cazip hale geliyor. Hayvan sahipleri, et ve süt verimleri artarken maliyetlerinin düşmesi yolunda, koyun ve keçilerinin meralarda beslenmesi için nisan başından eylül, hatta ekim ayına kadar çobanlarla anlaşıyor. Yetiştiriciler bazen sezonluk, fazla sayıda hayvanları olanlar da yıllık olmak üzere çoban buluyor. Bu arada, zor meslek olması nedeniyle son yıllarda çoban sayısının azalması yetiştiricileri zor durumda bırakıyor. Hayvan sahipleri, işsizlik yüzde 10'un üzerinde olmasına rağmen bir dönemde aylığı 2 bin liraya bile çoban bulmakta sıkıntı yaşıyor.

Çobanlığın da her meslek gibi bilgi isteyen, zor meslek gruplarından olduğunu dile getiren Malatya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, insanların 'hayvan bekçisi' diye önemsemediği ve küçümsediği çobanlığın, önemli geçim kaynaklarından biri olduğunu belirtti. Çoban bulmakta zorlandıklarını ifade eden İhsan Akın, kentte 50'den fazla yetiştiricinin çoban talebiyle kendilerini başvurduğunu, kendi imkanlarıyla çoban arayanlarla bu rakamın daha da arttığını anlattı. İhsan Akın, şöyle devam etti: "Malatya'da çoban bulmakta zorlanıyoruz Hayvan yetiştiricilerimizin bir çoğuyla yaptığımız bire bir görüşmelerde, hayvanlarına bakması noktasında çoban bulamamaktan şikayetçi olduklarını görüyoruz. Son günlerde yetiştiricilerimizin birçoğu çoban arayışına girdi. Çobanlık her önüne gelenin yapamayacağı, meziyet isteyen bir meslektir. Buna rağmen yetiştiricilerimiz işsizliğin çok fazla olduğu şu günlerde 2 bin liraya bile çoban bulamıyor. İnsanlarımız çobanlık diye mesleği önemsemiyor ve küçümsüyor. Kahvehane köşelerinde oyun oynuyorlar, ancak burada 2 bin liraya iş var çalışmıyorlar. Halbuki bu devirde çobanlık kazançlı bir meslek haline geldi. Geçtiğimiz yıl da aylık çobanlık ücreti bin 300 TL civarında idi. Yine aynı sıkıntıyı yaşamıştık."

Çobanlığın da her meslek gibi bilgi isteyen, zor meslek gruplarından olduğunu dile getiren Akın, "Çoban sıkıntısı Türkiye'nin birçok ilinde aynı şekilde yaşanıyor. Ama Malatya'da çoban sıkıntısı had safhada. Çünkü, kalifiye çoban bulmak zor. İşi bilen çoban bulamıyoruz. Bu konu için eğitim kursu açtık. Çoban yetiştiriyoruz. Kursa katılanlara sertifka veriyoruz." dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.