Allah Demeyi Yasakladılar!

Allah Demeyi Yasakladılar!

Malezya’da gayrımüslimlerin ‘Allah’ kelimesini kullanması yasaklandı.

Malezya Temyiz Mahkemesi, Malay dilinde yayınlanan Katolik ‘Herald’ gazetesinin haberlerde kullandığı ‘Allah’ kelimesiyle ilgili Ekim 2009’da açılan davayı karara bağladı.

Mahkemenin kararıyla birlikte; Malezya’da Budistler, Hindular ve diğer dinlere mensup Hıristiyanların ‘Allah’ kelimesini kullanması ‘suç’ kapsamına alındı.

Üç yargıçlı mahkemenin başkanı Hakim Ali Apandi, gerekçeli kararında, “Allah kelimesinin kullanımı, Hıristiyanlığın inanç ve uygulamalarının ayrılmaz bir parçası değildir. Bizim hükmümüz bu yöndedir, kararda anayasal hakların ihlali söz konusu değildir. Haftalık Katolik gazetesinin devamlı ve kategorik olarak ‘Allah’ kelimesini kullanması için hiçbir neden görmüyoruz. Bunu serbest bırakırsak Müslüman olmayanların Arapça olan ‘Allah’ kelimesini kullanması Müslüman cemaatte kafa karışıklığına yol açabilir” ifadesini kullandı.

SALDIRILARA NEDEN OLMUŞTU

Malezya'daki Katolikler, 2008'de hükümetin Müslüman olmayanların, yazılı basında "Allah" kelimesini kullanmasını yasaklaması üzerine dava açmıştı. Mahkeme 2009’da, Hıristiyanların "Allah" kelimesini kullanabileceğine karar vermiş ve yargı süreci tamamlanana kadar bu konudaki yasağı kaldırmıştı. Yasağın kaldırılmasının ardından, Malezya'da bazı kiliselere ve ibadet yerlerine saldırılar düzenlenmişti.

FEDERAL MAHKEMEYE GİDECEKLER

Mahkemenin aldığı son karara tepki gösteren Hıristiyanlar, Malezya hükümetinin anayasal hak olan dinlerini uygulama konusunda kendilerine baskı yaptığını ileri sürdü.

Haftalık yayımlanan Katolik Herald Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Rahip Lawrence Andrew, “Mahkeme keyfi bir karar almıştır. Bu karar, dini azınlıkların temel özgürlüklerine aykırı ve hukuk açısından geriye dönük bir adım olduğu için hayal kırıklığı yaratarak bizi dehşete düşürdü. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Bu haksız kararı ülkenin en yüksek mahkemesi olan Malezya Federal Mahkemesi’ne götürerek itiraz edeceğiz. Malezya’da federal devletin kurulduğu 1963’ten bu yana İncil’de 'Allah' kelimesi kullanılmaktadır” diyerek anayasal haklarının çiğnendiğini söyledi.

HABERVAKTİM

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.