İşte Maliye Bakanlığı'nın açıkladığı son veriler

İşte Maliye Bakanlığı'nın açıkladığı son veriler

Maliye Bakanlığı, Ağustos ayında bütçenin 2.8 milyar lira fazla verdiğini açıkladı. Faiz dışı fazla ise 8.4 milyar lira oldu. Temmuzda bütçe açığı 3.5 milyar lira iken, faiz dışı fazla 114 milyon lira olarak gerçekleşmişti.



Merkezi Yönetim Bütçesi, Ocak-Ağustos döneminde 2,1 milyar lira fazla verdi. Maliye Bakanlığı, Temmuz, Ağustos ayı ve Ocak-Ağustos dönemi bütçe uygulama sonuçlarını açıkladı. Buna göre, 2010 yılı Ocak-Ağustos döneminde 14,4 milyar TL açık veren bütçe, 2011 yılı ocak-ağustos döneminde 2,1 milyar TL fazla verdi. Faiz dışı fazla ise 33,8 milyar TL olarak gerçekleşti.

Bu yılın ilk 8 ayında 196,9 milyar liralık harcamaya karşılık, 199 milyar TL gelir elde edildi. 2011 yılı Ocak-Ağustos döneminde vergi gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22,1 oranında artarak 169,5 milyar TL olarak gerçekleşti. Bu arada Merkezi Yönetim Bütçesi, Temmuz ayında 3,5 milyar lira açık verirken, Ağustos ayında 2,8 milyar lira fazla verdi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütçenin ilk 8 ayda 6'ncı kez fazla verdiğini bildirirken, ''Böylece 28 yıl aradan sonra bütçe, ilk 8 ayın 6'sında fazla vermiştir'' dedi.

Bakan Şimşek, dünyada yaşanan sarsıntılar, özellikle Euro bölgesindeki belirsizliklere rağmen, bütçedeki bu gerçekleşmenin bir başarı hikayesi olduğunu söyledi.

Maliye Bakanı Şimşek, bütçe uygulama sonuçlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, 2010 yılı Ocak-Ağustos döneminde 14,4 milyar TL açık veren bütçenin, 2011 yılı Ocak-Ağustos döneminde 2,1 milyar TL fazla verdiğini kaydetti.

Faiz dışı fazlanın ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 62 oranında artarak 33,8 milyar TL olarak gerçekleştiğine işaret eden Şimşek, ''Bu güçlü performansı, bütçe gelirlerimizi arttırarak, kamu harcamalarını da kontrol altına almak sureti ile elde ettik'' dedi.

Buna paralel olarak, 2011 yılı Ocak-Ağustos döneminde bütçe gelirlerinin de bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17,7 oranında artarak 199 milyar TL olduğunu ifade eden Şimşek, bütçe giderlerinin ise sadece yüzde 7,4 oranında artarak 196,9 milyar TL olarak gerçekleştiğini belirtti.

YIL SONU HEDEFİNİN 2,4 KATI KADAR FAİZ DIŞI FAZLA
Öte yandan Şimşek, kamu sektöründe faiz dışı fazla verilmek suretiyle kamu borç stokunun milli gelire oranı azaltılmaya devam edileceğini vurguladı.

Bu yılın Ocak-Ağustos döneminde faiz dışı bütçe fazlasının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 62 oranında artarak 33,8 milyar TL olduğunu belirten Şimşek, böylece yılın ilk 8 ayında yıl sonu faiz dışı fazla hedefinin yaklaşık 2,4 katı kadar faiz dışı fazla elde edildiğini bildirdi.

''KAMU HARCAMALARININ FİNANSMANI VERGİ GELİRLERİ İLE SAĞLANDI''
Kamu harcamalarının finansmanının vergi gelirleri ile sağlandığına dikkati çeken Şimşek, 2010 yılı Ocak-Ağustos döneminde yüzde 93,7 olan vergi gelirlerinin faiz hariç bütçe giderlerini karşılama oranının 2011 yılı Ocak-Ağustos döneminde yüzde 102,6 olduğunu kaydetti.

Maliye Bakanı Şimşek, ''Yani faiz hariç bütçe giderlerimiz tamamen vergi gelirleri ile finanse edilmiştir'' dedi.

BÜTÇE EN SON 1983'DE İLK 8 AYDA 6 KEZ FAZLA VERMİŞTİ
Dünyada yaşanan ekonomik sarsıntıların özellikle Avro bölgesindeki belirsizliklere rağmen 2011 yılının ilk 8 aylık döneminde bütçenin 6 defa fazla verdiğini belirten Şimşek, böylece 28 yıl aradan sonra bütçenin yılın ilk 8 ayının 6'sında fazla verdiğini söyledi.

Şimşek, bütçenin en son 1983 yılında ilk 8 ayda 6 defa fazla verdiğini hatırlattı ve dünyada yaşanan gelişmeler dikkate alındığında bunun önemli bir başarı olduğunu söyledi.

''YIL SONU BÜTÇE HEDEFLERİNE RAHATLIKLA ULAŞILACAK''
Son dönemde gelen verilerin ekonominin yavaşlamaya başladığını gösterdiğini belirten Şimşek, dolayısıyla vergi gelir tahsilatının artış hızının yılın ilk 8 aylık dönemine göre muhtemelen yavaşlayacağını söyledi.

Bakan Şimşek, ancak Ağustos sonu itibariyle 2011 yıl sonu bütçe hedeflerine rahatlıkla ulaşılacağı hatta bütçe açığının, 2011 yıl sonu için öngörülen bütçe açığı hedefinin altında kalacağını öngördüklerini bildirdi.

''SIKI MALİYE POLİTİKALARINI İZLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ''
2012 yılı bütçe hazırlıklarının devam ettiği bu dönemde küresel ekonomide meydana gelen gelişmeleri çok yakından izlediklerini vurgulayan Şimşek, şöyle konuştu:

''Dış şokların Türkiye ekonomisine olası etkilerini asgari düzeyde tutacak şekilde sıkı maliye politikaları izlemeye devam edeceğiz. Bunun için gerekli olan tedbirleri almaktan kaçınmayacağız''
AA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.